Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Daha sıkı denetim gerek!

Daha sıkı denetim gerek!

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği bilgilere göre Konya'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69,47, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 29,48 oldu.
 
Her ne kadar çok iyi bir tablo olmasa da geçtiğimiz haftalara göre bir iyileşme olduğu görünüyor.
 
Bakan Koca uzun zaman sonra vaka artış hızında başı çeken ilk 5 il arasında Konya’nın ismini zikretmedi. Bu da gösteriyor ki, İstanbul’un yaz başında yaşadığı süreci geride bırakmak üzereyiz. Konya ilk pik dönemini atlatmak üzere. Vaka sayıları yatay bir şekilde ilerliyor.
 
Zaten bunun ilk işaretlerini geçtiğimiz hafta yaptığım röportajda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’dan almıştım.
 
Konya’nın vaka artış hızının stabil bir şekilde ilerlediğini ama önemli olanın bu artış hızını yatay bir grafiğe çevirmek olduğunu belirtmişti. O yüzden Konya’nın önündeki 2 haftada vaka artış hızını düşüşe geçirmesi gerektiğini söylemişti.
 
Bunu başarmamak için hiçbir sebep yok. Burada öncelikle biz vatandaşlara çok büyük işler düşüyor.
 
Türkiye’de ilk vaka görüldüğünde manavdan aldığı elmayı sirkeye, kargodan aldığı poşeti çamaşır suyuna yatıran bizler, bugün neden bu kadar rahatız bilmem…
 
Çok daha tedbirli ve az daha sabırlı olmamız gerekiyor.
 
Ama benim asıl uyarım yöneticilerimize. Konya’nın Koronavirüs vaka artışında yatay bir eğriye kavuşması için çok daha sıkı denetimler gerekiyor.
 
Bu hafta boyunca trafikte yapılan denetimler çok isabetliydi. Konya Emniyeti işini iyi yaptı diyebilirim. Sabah saatlerinde gazetemizin bulunduğu Anakara Caddesi üzerinde yapılan dolmuş ve taksi denetimlerini gördüm.
 
Hafta boyunca da bu denetimlerin haberini aldık gazetemize.
 
Konya Emniyeti bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Son yapılan denetimlerde 620 sürücüye 270 bin 182 TL ceza uygulanmış. Konya Emniyet Müdürü Mustafa Aydın başta olmak üzere tüm emniyet çalışanlarına teşekkürler.
 
Aynı çalışmayı; Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, belediyelerimiz ve zabıta teşkilatımız, Konya Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerimiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzden de bekliyoruz.
 
Maskesiz ve önlemsiz bir şekilde; et çeken kasaplar, etliekmek yapan fırıncılar, market çalışanları, kafe garsonlarıyla karşılaşıyorum.
 
Yine maske kullanmayan, çıplak ellerle ürün satan bazı seyyar satıcılar ve köftecilerle karşılaşıyorum.
 
Lütfen özellikle gıda konusunda daha sıkı tedbirler alın.
 
Biliyorum çok yorulduk hepimiz. Ama yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik, bu haftaları biraz daha diken üstünde geçirmemiz gerekiyor.
 
Bunu el birliğiyle başarabiliriz. O yüzden başta Konya Valiliği olmak üzere, Konya’daki kurum ve kuruluşlardan istirhamımız; çok daha sıkı denetim.
 
İSTANBUL İKİNCİ PİK DÖNEMİNE GİRİYOR GİBİ
 
Bakan Koca’nın tablosuna göre İstanbul bu aralar ikinci pik dönemine giriyor. İstanbul için yeniden sıkıntılı bir süreç geliyor gibi.
 
Bu dalgalanmada en önemli aktörün bayram ziyaretleri olduğunu düşünüyorum. Bayramda, İstanbul’dan Anadolu şehirlerine gelen vatandaşlar sebebiyle Anadolu piki görülürken, bundan sonraki süreçte de Anadolu’dan tekrar İstanbul’a dönen vatandaşların etkisiyle İstanbul piki yükselişe geçti.
 
Önümüzde bayram seyran gibi kitlesel göçlere sebep olacak bir etkinlik kalmadı artık. Tatil dönemi de bitti sayılır. Bundan sonraki süreçte Sağlık Bakanlığı sıkı bir filyasyon ve sert bir denetimle Türkiye’de Koronavirüsü büyük oranda kontrol altına alacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR