Selçuk Özkan

Selçuk Özkan

Değişim senin elinde…

Değişim senin elinde…

Sigara yasağının ardından yaşanan pozitif gelişmeleri hepimiz biliyoruz...

Baştan söyleyeyim; bu yazı, sigara zararlı gibi klişe bir telkin yazısı değildir(!)…

Genişletilmiş sigara yasağı bence, uzun vadede bir planlama. Aslında sigara ve türevlerini Türkiye topraklarından kalıcı olarak silmek(!)

Peki nasıl olacak? - Neden?

Geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan sigara yasağının genişletilmesiyle ilgili tekrar açıklama yaptı. Mevcut durumda, araç kullananlar için sigara içmek zaten yasaktı. Şimdi de aracın içinde yolculuk eden herkes için sigara yasağı uygulanacak.

Yasak yerinde bir karar mı? Tartışılır…

‘Genişletilmiş sigara yasağının’ bundan sonraki süreçte ne kadar genişleyeceğini hep birlikte göreceğiz. Fakat bunun, ‘Yasakçı’ bir sınırlamadan öte, eğitimle aşılması gerektiğine inanıyorum. İşte o zaman gelecek nesiller için olumlu bir adım olur.

Geçmişe dönüp baktığımızda bu konuda sabıkamız kabarıktı aslında. 80-90’larda, 2000’lerde sigara ve hatta alkol almak o zamanın jenerasyonu için zor değildi. Şimdi 18 yaşından küçüklere değil alkol, tütün bile verilmiyor; verilmemesi gerekiyor çünkü yasal olarak ciddi cezaları var.

Toplumsal alışkanlıkların unutulması asırlar sürüyor. Alışkanlıklarımızın zararlı olanlarından vazgeçmemiz aslından gelecek nesillerin tamamen sigarasız bir ortamda ve kötü alışkanlıklardan uzak yaşamaları için yerinde olacaktır.

Mesela; Canın sıkılınca, keyiflenince yakıyorsun bir dal sigara…

Yasağa aynı kabul gören bakış açısıyla değil de, farklı bir açıdan bakacak olursak. Bizden sonraki nesiller canı sıkıldığında sigara içmek yerine parka yürüyüşe çıkacak, keyiflendiğinde belki bir makale yazacak, araştırma yapacak, daha çok kitap okuyacak.

Böylelikle gelecek nesillerin dolayısıyla toplumun sosyal kalitesi ve kültür seviyesi artmış olacak.

Yukarıda ki örneği Avrupa’da çoğu şehirde insanları gözlemleyerek görebilirsiniz. Kütüphanesi, üniversitesi, müzeleri, hani TV’ler de ve sosyal medyada övgülerle bahsedilen Avrupa şehirleri…

Tütün yasağı yerinde bir karardı. İktidarın belki farkında olmadan ‘insan’ için yaptığı en iyi adımlardan birisiydi… Partiler gelip geçicidir, bu tür durumları geçmişte de yaşadık. Parti isimleri unutulur “şöyle yaptılardı, şunu dedilerdi” akıllarda kalan, olumlu-olumsuz icraatlardır.

Sosyal medyanın da etkisiyle olumsuz davranışlar veya olumsuz düşünceler normalmiş gibi kabul görüyor. Geçen hafta sosyal medyada sürekli dönen “Bıhtık ya, bıhtıık, bi değişiklik olsun” diyen esnaf amcanın videosunu görmüşsünüzdür. Hepimiz güldük, değişiklik mi istiyoruz gerçekten? Kaliteli bir nesil, kültür seviyesi yüksek, seçimlerini doğru yapan bir nesil istiyorsak... Yaşam kalitesi yüksek bir ülke istiyorsak, önce sigara lobisine açılan savaşı kazanmamız gerekiyor. Yani değişim istiyorsan önce kendinden başla.

Sözün doğrusu da; “Dünyayı değiştirmek istiyorsan, ilk önce kendinden başla” Mamatha Gandhi

“Şu konuda önemli; sigara kullanan insanlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmamak, yerli, yersiz eleştiri getirmemek lazım. Sigara içiyor diye insanları ötekileştirmek doğru değil. O sigara içiyordur, sen sürekli yalan söylüyorsundur, o sigara içiyordur, sen bol-bol kul hakkı yiyorsundur. Yani kısaca sigara içmiyorsun diye çokta temiz bir dünya vatandaşı olduğunu zannetmemelisin.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Selçuk Özkan Arşivi
SON YAZILAR