İsmail Poçan

İsmail Poçan

Dirilip geldik…

Dirilip geldik…

Özellikle Diriliş Ertuğrul dizisiyle insanlarda tarihe daha da bir merak oluştu.

İnsanlar o dirilişin yaşandığı, ecdadını ve ecdadının kendisine miras bıraktığı o güzel toprakları yerinde görme ve tanıma isteği içerisindeler.

Cihan Devleti Osmanlı’nın temellerinin atıldığı yer Bilecik’e bağlı Söğüt ilçesi. İnsanımız, Ertuğrul Gazi'nin ve Şeyh Edebali'nin yaşadığı yerleri görmek için bu toprakları görmeye koşuyor. O manevi havayı hissetmek kadar özel bir duygu var mı bilmiyorum?  

Osmanlının kurulduğu dirilişin başladığı toprakları ilk kez görme fırsatı buldum önceki gün...

Ve bu toprakları görmekte ne kadar geç kaldığımı fark ettim. Tıpkı bu topraklarda yaşayan diğer on milyonlarca kişi gibi… 

Söğüt denildiğinde ilk akla gelen hiç şüphe yok ki Ertuğrul Gazi.

Ama ben ve benim gibi büyük bir çoğunluk Söğüt’ün nerede olduğundan bile bihaber… Osmanlı'nın kurucusu Ertuğrul Gazi'nin ve Osman Gazi’nin yaşadığı yerleri dünyaya hükmeden bir devletin temelinin atıldığı bu topraklara gitmeli ve görmeli muhakkak her vatan evladı.

O toprakları sadece tarih kitaplarından okumak ne kadar yeterli gelir ki Milli Bilinç için… Şeyh Edebali’yi, Ertuğrul Gazi’yi, Bilecik’i, Söğüt’ü ve birçok tarihi mekanı gidip yerinde görmek, o havayı teneffüs etmek, ecdada bir fatiha okumadan ölmemek gerek...

Ayrıca Osmanlının ilk mescidi olan Kuyulu Mescidi de özellikle görülmesi gereken yerler arasında. Bu tarihi gerçeği de bu gezide öğrendim bende…

Söğüt Çayı kenarında bulunan mescit, Ertuğrul Gazi'nin aşiretiyle geldiğinde ilk çadır kurduğu yer olarak rivayet ediliyor.  İçinde kuyu bulunan ve "Kuyulu Mescit" olarak da adlandırılan yapı, 1276 tarihinden önce Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmış, II. Abdülhamit tarafından 1902 yılında aynı temeller üzerine inşa edilmiş ve daha sonraları onarım görmüş.

Burada dua edip namaz kılmanın verdiği huzuru ne tarih kitaplarında bulabilirsiniz ne de tarihi dizi ve filmlerde.

Bir çağı açıp diğerini kapatan 600 yıl dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin kurulduğu bu toprakların ne büyük anlam taşıdığı daha çok bilinmeli. Mutlaka görülmeli.

Özellikle gençleri ve çocukları bu topraklara götürelim ki benim yaşamakta geç kaldığım o havayı ve hissettiğim duyguları daha erken yaşasınlar.

Dirilişin, kuruluşun, kurtuluşun beşiği, Ertuğrul Sancağı, Şeyh Edebali diyarı Bilecik ve Söğüt’ü görmenin duygusunu anlatamam.

Bu noktada “Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde” projesi ile bin 400 Selçuklu torununu bu toprakları görme fırsatı veren Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine teşekkür ederim.

Öyle büyük bir hizmetin altına imza attılar ki bu geziyle uzun zaman unutulmayacak… Kendimden biliyorum. Öyle güzel duygu yaşattılar ki, bu saatten sonra kendi hayatımı ikiye ayırcağım; Bilecik’ten önce ve Bilecik’ten sonra…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR