Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

‘Doğalgaz da’ geldi, ben de geldim

‘Doğalgaz da’ geldi, ben de geldim

Sevgili Yeni Haber takipçileri ve değerli okurlarım, hepinize yeniden ‘‘merhaba’’ diyorum.
 
Yaklaşık bir ay aradan sonra tekrar birlikteyiz.
 
Konya’dan ayrılırken, gündem yoğunluğundan dolayı biraz müsaade isteyip sizlere ‘’hoşçakalın’’ demeye fırsat bulamamıştım. Sizleri gerçekten özlemiştim. O yüzden yeni ve taptaze bir ‘merhaba’ ile yeniden sizlerin huzuruna çıkmak istedim.
 
Konya'da olmadığım süre zarfında beni arayarak hal hatır soran, yokluğumu hisseden insanlara da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu yazıyı bir ısınma turu, bir başlangıç olarak yazıyorum.
 
Geçtiğimiz haftadan bu yana evde dinlenirken gündeme hakim olmak adına şöyle bir geriye dönüp baktım. Gerçekten de çok şey kaçırmışız.
 
Bizim meslek diğer mesleklere benzemiyor. Gündemden bir gün bile koparsanız çok şey kaçırıyorsunuz. Öyle ya, Norveç’te yaşamıyoruz ki tek derdimiz penguenlerin yalnızlığı olsun. Ülke gündemimiz de şehir gündemimiz de hayli yoğun.
 
Bu yoğun gündem arasında şahsım olarak, bildiğim ve yorum sahibi olduğum konularda köşe yazılarımla ve haberlerimle gazetemiz Yeni Haber’de ve Konya’nın lideri internet sitemiz yenihaberden.com’da sizlerin huzurunda olmaya devam edeceğim.
 
Bundan sonraki süreçte daha sıkı çalışıp daha güzel işlere imza atacağımızdan umut doluyum. Geçtiğimiz yılı artık geride bıraktık, yepyeni bir yıl ve yepyeni hikayeler bizi bekliyor. Bunu sadece şahsım ve kurumum adına söylemiyorum, hepimiz adına ifade ediyorum aslında. Ülke olarak ve toplum olarak bu yıl daha büyük ve daha anlamlı hikayeler yazmamız gerekiyor.
 
Bana bir aydan çok daha uzun gelen ayrılıktan sonra “merhaba” deyip sizlerle buluşmanın çok güzel olduğunu hatırlatan bu uzun girizgahtan sonra gündeme dair birkaç konuya da değinme gereği hissediyorum.
 
İlk mesai günümde, ben bu yazıyı yazdığım dakikalarda ekonomiyle alakalı önemli açıklamalar düştü ajandama.
 
Bu açıklamaların ilki Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk tarafından yapılan 2019 değerlendirmesi ve 2020 hedefleriydi. Her ne kadar ekonomik anlamda çeşitli sıkıntılar yaşansa da Öztürk’ün verdiği bazı bilgiler Konya adına olumluydu.
 
Konya 2019 yılında yüzde 11,75 artış ile 2,014 milyar dolar ile en büyük ihracat oranını yakaladı. Konya 2019 yılında en çok ihracat yapan 15 il arasında rakamlarını en çok artıran 2. il oldu. Büyüme oranlarında da Türkiye’nin önünde bir büyüme rakamı yakaladı. Bu rakamlar, Konya sanayisindeki yatırımların ne kadar sağlıklı olduğunu gösteriyor.
 
Başkan Öztürk’ün doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış ile ilgili de bir serzenişi vardı. Bu ay gelen 400 liralık doğalgaz faturamın da etkisiyle olsa gerek Öztürk’ün bu serzenişine ben de hak verdim. Enerji maliyetleri yaşamı olumsuz etkiliyor.
 
Aynı gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da ekonomi adına olumlu mesajlar verdiği bir açıklaması oldu. 2020 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi adına adım atacaklarını belirten Albayrak, "Doğal gaz fiyatlarında maliyetteki düşüşlerin yansımalarını göreceğiz” ifadesini kullandı.
 
Enerji fiyatlarındaki artış, enflasyonu tetikleyen en önemli kalemlerden biri haline gelmiş durumda. Özellikle asgari ücretliler için durum gerçekten de içinden çıkılmaz bir hale büründü.
 
Lüks tüketim kalemlerini ayrı tutarak temel giderler ve enerji konusunda atılacak rahatlatıcı adımlar hem üreticiye hem de tüketiciye nefes olacaktır.
 
İnşallah Bakan Albayrak’ın hedeflediği gibi enflasyonda tek haneli rakamlara yeniden döneriz.
 
Ama şu var ki; doğalgaz ve elektrik fiyatları bu seviyede seyrettiği sürece enflasyonun düşmesi pek kolay olmayacak, dua edelim de Doğu Akdeniz’deki mücadeleden biz galip çıkalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR