Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Duyup geçiyoruz

Duyup geçiyoruz

Bir yanlışlık yok mu?

Haberleri izlerken sık sık duyduğumuz bir şey var. Çoğunuzun sadece duyup geçtiği üzerine düşünmediği bir şey. Yanlışlık da aslında tam da bu duyup geçtiğimiz şeyin duyup geçebileceğimiz bir şey haline gelecek kadar önemsizleşmiş olması. ‘ … kadar suç kardı olan zanlı yakalandı.’ Ya da ‘… kadar suç kaydı olan zanlı aranıyor.’ İşenen bir çok büyük suçun ardından aslında onlarca kez suç işlemiş ve dışarda elini kolunu sallayarak gezen şahıslar çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir eğlence mekanında yaşanan hadisede de yine benzer haber metnini dinledik. Düşünsenize bir eğlence mekanında görevi orada eğlenenlerin güvenliğini sağlamak olan birinin onlarca suç kaydı var. Sonuç müşteriyi öldürdü. Sanki suç işlemeyi adet haline getirmiş olanlara daha büyüğünü işle öyle gel de atalım seni içeri diyoruz sanki…

Bir adam birden fazla taciz olayına karışmışsa bu adamı birine tecavüz edip öldürene kadar tutuksuz yargılıyoruz. Ya da biri ufak tefek hırsızlık olaylarına karışıyorsa tutuksuz yargılayıp bir yeri soyarken birini öldürmesinden sonra tutukluyoruz. Yaralama suçundan onlarca suç kaydı olan şahıs elini kolunu sallayarak geziyor sonra cinayet işleyince tüh vah ediyoruz.

18, 19 yaşlarında onlarca suç kaydı olan çocuklar var. Bu çocuklar ilk suçlarında ciddi cezalar çekseler bu kadar rahat suç işleyebilirler mi? Hadi ilkini de affettik ya da hafif bir cezayla geçiştirdik. Yahu bari ikincide ciddi bir yaptırımı olsun.  Yok yok yok…

Ceza yok mu? Tabi ki var. Ama uygulamayla ilgili tuhaflıklarla dolu bir süreç var sanırım.

Bu işte bir yanlışlık var anlayacağınız. Ve haberleri dinlerken duyduğumuz cümleler bize normal gelmeye devam ettiği sürece o yanlışlık düzelmeyecek.

Büyüklerimize sesleniyorum. Ceza yasalarıyla ilgili çalışmalar yapın. Caydırıcılığı artıracak ceza düzenlemeleri şart.  Suç işlemeyi meslek haline getiren bir güruh var ortada. Yaşları da genç ve bu neslin suç işlemekten korkusu yok. Emniyete, adliyeye götürülürken polislere;  ‘iyi çekin yakışıklı çıkayım’ diye seslenen tuhaf insanlarla dolu ortalık.

Evet bir yanlışlık var…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR