Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Feryad Eder Vakt-i Seher

Feryad Eder Vakt-i Seher

  Seher vakti, tan yerinin ağarmasından  önceki zaman veya şafağın sökmek üzere olduğu vakittir. Yani imsaktan biraz önceki zaman dilimidir.
 
  Seher vakti birçok manevî hikmetlerin bulunduğu çok önemli bir vakittir.  Kur'anı Kerim ve hadis-i şeriflerden anlaşıldığına göre seher vaktinde edilen dualar ve ibadetler daha makbuldür. Bu vakitte uyanmak hem maddi hem manevi sıkıntılarımıza şifadır. Rabbimize nazlanmak, ona olan isteklerimizi beyan etmek için çok güzel bir fırsattır. 
 
  Bizler bu vakitte rüyalarla oyalanırken  kâinat uyanıyor, kuşlar cıvıldamaya, hayvanlar hareketlenmeye başlıyor.
  Atmosfer tabakasında bulunan ve yeryüzünü bazı zararlı ışınlardan koruyan, ozon gazının seher vaktinde yeryüzüne indiği, sonra güneşin doğmasıyla yükseldiği tesbit edilmiştir.
  İnsan vücudu da gün içerisinde kendisine lazım olan insülin, adrenalin ve kortizol gibi hormonları bu saatlerde salgılamaya başlıyor. Hatta vücut ısımız bile bu saatlerde yükselmeye başlıyor. Yani bizler her ne kadar bu zaman diliminde uyanık olmak için güçlük çekiyor olsak da yüce Rabbimiz vücudumuzu bu saatlerde canlandırıyor.
 Osman Hulusi Efendinin de dediği gibi her nesneyi bir telaş kaplıyor vakt-i seher de.
 
Peki ne istiyor bizden Vakt-i Seher? Ne için feryad ediyor?
 
Cenabı Allah  Kuran'ı Kerimde  şu ayeti kerimelerle bu vaktin kıymetini bizlere anlatmıştır:
 
  Zariyat Süresi 18. ayette iyileri överken  "Onlar seher vaktinde istiğfar eder" buyuruyor.
 
  Yine Ali İmran süresi 17. ayette "Onlar sabreden, söz ve davranışlarında dürüst olan, ilâhî emirlere gönülden itaat eden, mallarını Allah yolunda harcayan ve seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dileyenlerdir"  buyuruyor.
 
  Kötü işler yapmakta ve sapıklıkta ileri giden Lut Kavmini helak eden Rabbimiz, Nuh aleyhisselamı ve ailesini gönderdiği azaptan koruyor.
  "Biz de üzerlerine taş yağdıran bir fırtına gönderdik. Ancak Lût’un âilesi müstesnâ. Onları seher vakti kurtardık." (Kamer/34)
Peygamber efendimiz  sallahu aleyhi ve sellemin bu konudaki hadisi şerifleri ise şöyledir:
 
   Ebû Ümâme’den (r.a) rivâyet edildiğine göre Resûlullah - sallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
   "Aman gece kalkmaya gayret edin! Çünkü o sizden önceki sâlih kimselerin âdetidir. Yine o Rabbinize yakınlıktır, kötülüklere kefarettir (onların örtülmesine sebep olur) ve günahlardan alıkoyar!" (Tirmizi)
 
  Câbir (r.a) der ki: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in şöyle buyurduğunu işittim:
  "Gecede bir saat vardır ki, Allah’tan dünya veya âhiretle alâkalı bir hayır taleb eden bir Müslüman o saate rastlarsa, Allah istediği şeyi ona mutlakâ verir. Bu saat, her gecede vardır."(Müslim)
Ebû Hüreyre’den (r.a) rivâyet edildiğine göre Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
  "Her gece Rabbimiz, gecenin son üçte biri kalınca: 'Kim bana dua ediyor ona icâbet edeyim, kim benden bir şey istiyor ona vereyim, kim bana istiğfar ediyor onu mağfiret edeyim' buyurur." (Buhârî, Müslim)
 
  Güftesi Osman Hulusi Efendiye ait olan şu sözlere de kulak verelim:
 
"Cuşa gelir dağ taş ile feryad eder vakt-i seher
Her nesneyi kaplar telaş feryad eder vakt-i seher
 
Ol demde gül handan olur bülbül görüp nâlân olur
Her ehl-i dil şâdan olur feryad eder vakt-i seher
 
Ol demde diller zâr eder dilber arz-ı didar eder
Her can özün izhar eder feryad eder vakt-i seher"
 
Velhasılı kelam;
 
 Seher vaktinde Allah,aşıklarını davet eder.Bu sırrı bilenler de O'nu zikreder,dua ve kulluk eder. Bu kulların listesine ismimizi yazdırabilme duasıyla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR