Şerife Oktar

Şerife Oktar

MTO nedir?

MTO nedir?

Geçtiğimiz pazar günü Yusuf Kaplan Hoca Konya’ya geldi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu “Konya Kitap Günleri” ismiyle anılan fuara katıldı. Ardından MTO buluşması gerçekleştirdi. Çok istediğim halde kitap fuarındaki konferansına katılamadım. Aynı günün akşamı MTO buluşması olduğunu öğrenince fırsatı kaçırmak istemedim.

MTO adını duymuşsanız muhtemelen Yusuf Kaplan Hoca hakkında az çok bilginiz vardır. Bununla birlikte 100 kitap listesi, 4 kurşun kalemle kitap okuma tekniği hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Duymamışsanız eğer bu haftaki yazımda bu konu hakkında edindiğim bilgileri paylaşacağım.

MTO, Yani Medeniyet Tasavvuru Okulu.

Yusuf Kaplan: “Hedefimiz, MTO’yu ilim fikir ve sanat hayatının kalbi, merkezi haline getirmek ve iki asırdır yaşanılan medeniyet krizini aşacak köklü fikriyat ortaya koyacak öncü kuşak yetiştirmek” diyor.

Sözlerine şöyle devam ediyor: “Hem ülkeye ruh üfleyecek hem de bunu çok nitelikli bir şekilde yapacak Dünyaya bakışımızı değiştirecek, zihnimizi, hayatımızı Müslümanlaştıracak omurga bir fikir, kültür ve gençlik hareketi. Omurga fikir kültür ve gençlik hareketi olmayan toplumlar varlıklarını sürdüremezler. Coğrafyamızın makus talihini yenecek köklü bir yolculuk bu.

Zihinlerimiz bulanık, fikirlerimiz maalesef Müslüman değil. Bütün tüm direnç noktalarımız yıkılmış durumda. Eğitim sistemimiz zaten berbattı iyice yerlerde şu an. Kültür sistemi metamorfoza uğramış durumda. Tam bir yabancılaştırıcı rol üstleniyor. Bu ülke çocuklarına kurtarıcı lazım. Bu amaçla ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şey bu ülkenin geri alınmasıdır. Bu ülke bizden iki asır önce alındı. Bu ülkeyi geri alacak yolculuk yapmamız lazım. Bunun için bir öncü kuşağın yetiştirilmesi gerek.

Biz bu kurumu adam yetiştirmek için değil, adam yetiştirecek adamları yetiştirmek için kurduk. Bu konuda muazzam yol kat ettik. Modern eğitim modelindeki samimiyet, sahicilik, istikamet ve ehliyet meselesi. Bu bizim hızlı yol kat etmemizi sağladı. Allah Teâlâ Rahmetiyle muamele ettiğini görüyoruz. Darulerkamdaki örnek model, sinerji üreten modern eğitimi alaşağı eden kalitede bir eğitim sistemi idi. Darulerkamda her yaşta ve her zihniyette insanın bulunması muazzam bir rahmet. Ancak rahmet elçisinin gerçekleştirebileceği mükemmel bir insan inşa ve ihya modeli. Biz bu modeli örnekleyerek parlak zihinlerin uyanık fikirlerin bulunduğu dolu dolu bir kadroyla yola çıktık. Biz sefere yürüyen Müslümanlarız. Zafere varmak zorunda değiliz. Ülkemizin yolunu açmak için sürekli yoldayız. 10 senede 100 senenin tohumlarını ekmek istiyoruz.”

Yusuf Kaplan Hoca, konuşmasını bitirdikten sonra salondaki konuşmacılara sözü verdi. Program sonuna kadar 125 kişilik salondaki tüm konuşmacıları aynı titizlikle ve dikkatle dinledi. MTO talebeleri olarak gelen dinleyiciler her yaştan, imam hatip lisesinden akademisyene çeşitli eğitim düzeyinden hanım ve beyler konuştular. Hafızlar da vardı sağlıkçılar da. Medrese mezunları da vardı ev hanımları da emekli öğretmenler de mühendisler de… Hepsinin ortak paydası eğitim sistemi neredeyse çökmüş durumda olan ülkemize parlak fikirleri ile hizmet edecek eğitim sistemini yükseltecek kalitede beyinler olması.

81 il ve 62 ülkeden toplam 25.000 civarında MTO talebesi var.  Burada okumak için Yusuf Kaplan Hoca’nın tavsiye ettiği 100 kitaplık okuma listesini tamamlamak gerek. Sezai Karakoç’tan Tanpınar’a; Cemil Meriç’ten Necip Fazıl’a; İsmet Özel’den Aliya İzzetbegoviç’e pek çok nitelikli yazarın eserinin bulunduğu kitap listesi.

Bu eserleri de 4 kurşun kalemle okuma tekniği ile not alarak okumak gerek.

4 kurşun kalemle okuma tekniği olarak da bilinen ve Yusuf Kaplan tarafından geliştirilen yöntem, renklerle hafızayı tetiklemeyi amaçlıyor.

Yeşil, kırmızı, mavi ve siyah kurşun kalem kullanılan okuma yönteminde her renk farklı bir işleve sahip. İlk olarak yeşil kurşun kalemle, okunan kitaptaki kilit kavramların altı çiziliyor. Bir sayfada yer alan ve anlamaya yardımcı olan kavramlar yeşil renkli kurşun kalemle işaretleniyor.

Kırmızı ile önemli satırların altı çiziliyor. Satırların altı çizilirken daha önemli olan kısımlar kalem bastırılarak koyu şekilde çizilmesini ve geri kalan kısmın daha hafif çizilmesini de not düşüyor.

Üçüncü aşamada mavi ile atlanmaması gereken yerler sayfa kenarlarından işaretleniyor ya da çiziliyor.

Siyah ile kitabın boş kalan sağ ve sol boşluklarına ana başlıklar çıkarılıyor. Yine siyah kurşun kalemle sayfadaki en önemli cümle sayfanın üstündeki boş alana yazılıyor. Böylece zihinde kilit kavramsal harita oluşturuluyor.

Kısacası MTO, bulma, bilme ve olma yolculuğu. Bu yolculukta olmak isteyenlere kapıları açık.  Selam ve dua ile. Hakikati arayanlara ve bu yolda alın teri dökenlere selam olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi
SON YAZILAR