Latif Yerli

Latif Yerli

Geçmiş Zaman Altınekin-2

Geçmiş Zaman Altınekin-2

Geçen hafta Zıvarık yani bugün ki Altınekin’in en az 80 yıl öncesine gitmiştik bu hafta yine bazı konularla devam edeceğiz.

            En çok dikkatimi çeken konulardan biri de köylünün 1932 yılında, günümüzden 85 yıl önce bir araya gelerek bir zirai kooperatif kurma girişiminde bulunmuş olmalarıdır. Namık Hoca araştırmasında bu konunun içeriğinden ya da sonucunun nasıl olduğundan çok ayrıntılı bahsetmiyor. Ama o gün böyle bir kooperatif kurulmuş olsaydı, Konya Şeker değil de Zıvarık Şeker diye büyük bir Anonim Şirketimiz olacaktı muhtemelen.

Namık Hoca bugün ilçemizin pek çoğunda göremediğimiz güzel bir hasletinden daha bahsediyor;

1940’larda köylünün hükümete yapacağı dilekleri, okulu bitirenler mektup olarak yazıyor ve hoca bu mektuplar yazılırken köylünün gayet açık sözlü olduğu ve gönülden kopan sözlerin söylendiğini ifade ediyor. Köylünün sıkıntılarını iletirken hiç çekinmeden açık bir şekilde yazdığından bahsediyor.

Bir de dil seferberliği meselesi var. Rastladığım en önemli özellik aslında. Bununla Altınekin halkı övünmeli. Hatta bu seferberlik olayıyla ilgili daha ayrıntılı araştırma yapılmalı. Şunu söylüyor Namık Hoca;

Zıvarıklılar öz Türkçe kelimelerle konuşurlar öğretmenler dil seferberliğinde Zıvarık’tan tam 1000 (bin) derleme fişi göndermişler. Belki de ilkokulda fişlerle öğrendiğimiz okuma yazmamızı sadece biz değil ülkenin büyük bir çoğunluğu Zıvarık’ta konuşulan bu öz Türkçe ’ye borçludur.

Ekonomik yönden de bahsediyor; mesela köylünün geçim yolunun çiftçilik ve koyunculuk olduğundan. Tabi bir coğrafyacı olarak bunlarla ilgili birçok ders aldığım için burada bu öğrenimime dayanarak bir yorum yapmak istiyorum. Bugün köylüyü pancar ekimi oldukça oyalamakta ve istediği parayı kazandıramamaktadır. Benim naçizane düşüncem Altınekin’in halkı şeker pancarı üretimi yerine hayvancılığa dayalı tarıma yönelmeli özellikle de küçükbaş hayvancılığa dayalı tarımla çok daha bereketli işler yapılacağına sonuna kadar inanıyorum.

O dönemde köylünün en zenginin 1000, orta hallinin 100-300 ve en fakirinin bile sürüye katacak en az 3 veya 4 koyunu bulunurmuş. Nakliyecilik ise Koçhisar tuzlasına tuz taşıyarak oluyormuş. Zaten rahmetli dedem tuz taşırkenki yolculuk maceralarını hep anlatırdı.

O dönemde köyde kaç tv var biliyor musunuz?

Tabi ki TV yok o dönemde, yalnızca 3 adet radyo bulunmakta, 8 de saz var.

1940’lı yıllarda Zıvarık’ta 4 bakkal var.

Önümüzde ki hafta Zıvarık ile ilgili sağlık durumundan bahsedeceğim. Sağlık ile ilgili çok ilginç altarnatif tıp yöntemlerinin kullanıldığını görünce şaşıracağınıza inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Latif Yerli Arşivi
SON YAZILAR