Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Hayvanlara Merhamet

Hayvanlara Merhamet

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ihtiyacını gidermek için ensardan birinin bahçesine girdi, baktı ki orada bir deve var. Deve, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemi görünce inledi ve gözleri yaşardı. Peygamber aleyhisselam devenin yanına alacak gitti, hörgücünü ve kulaklarının arkasını şefkatle okşadı. Deve, inlemesini kesti. Bunun üzerine Hz. Peygamber "Bu devenin sahibi kimdir? Bu deve kimindir?" diye devenin sahibini aradı. Medinelilerden bir delikanlı çıkageldi ve "Bu deve benimdir, Ey Allah'ın Resûlü!" dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de "Allah'ın seni sahip kıldığı şu hayvan hakkında Allah'tan korkmuyor musun? O senin, kendisini aç bıraktığını ve çok yorduğunu bana şikâyet ediyor." buyurdu. (Ebu Davud, Cihad, 44)

Allah Teâlâ, diğer yeryüzü nimetleri gibi hayvanları da insanın hizmetine vermiş, onlardan çeşitli şekillerde faydalanmayı helâl kılmıştır. Buna karşılık da yeryüzündeki bütün canlılara merhamet gösterilmesini emretmiştir.

Hayvanlara merhamet etmek dini ve insani sorumluluğumuzdur. Onlar da yaşama, korunma, barınma gibi temel haklara sahiptirler. Onları güçleri yetmeyen işlere koşarak yormak, dövmek, yüzlerine vurmak, işkence etmek ve aç, susuz bırakmak haramdır ve cezası çok ağırdır.

Peygamberimiz (sav) sahabîlere şu olayı nakleder:

"Yolda gitmekte olan birisinin susuzluğu artar. Hemen bir kuyuya inip suyundan içer. Kuyudan çıkınca susuzluktan dilini çıkarıp soluyan ve rutubetli toprak yalayan bir köpekle karşılaşır. Adam kendi kendine: “Bu hayvan da benim gibi susamış.” deyip kuyuya tekrar iner. Ayakkabısına su doldurur ve ağzıyla tutarak yukarıya çıkar, köpeği sular. İşte Allah bu kulunu övmüş ve günahlarını bağışlamıştır."

Bunun üzerine sahabîler: "Hayvanları sulamakla bize de sevap var mıdır?" diye sordular. Resulullah (asm): "Yaşamakta olan her canlıyı sulamakta sevap vardır." buyurmuştur.

Havaların soğuduğu ve kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde onlar için kapımızın önüne bir kap su ve yemek bırakabiliriz. Mama alamayacak olanlar o gün sofradan artan yemekleri paylaşabilir.

Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçemizdeki ağaçlara ekmekler asabiliriz.

İmkanı olan kimseler, sokak hayvanlarına soğukta barınmaları için küçük kulübeler yapmalı yahut evlerimizin bahçesindeki uygun alanlarda barınmalarına müsade etmeliyiz.

Unutmayalım; Allah (c.c) yarattığı canlılara acıyanları bağışlar, günahlarını affeder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR