Fazlı Kartal

Fazlı Kartal

Hedeflerinize Ulaşmak İçin Son Adım

Hedeflerinize Ulaşmak İçin Son Adım

5 Haziran 2022 Pazar günü sekizinci sınıfa giden evlatlarımız için emeklerinin karşılığını alacakları bir gün olacak. Evlatlarımız, aileleri ve öğretmenleri ile birlikte uzun, yoğun, yorucu bir süreci elbirliği ile tamamladılar. Yapılan birçok araştırma stres düzeyinin farkında olan ve duygularını yönetebilen öğrencilerin sınav için daha fazla motive olabileceğini ve sınavlarda daha başarılı olacağını göstermektedir. Evlatlarımızın sınav ile ilgili çeşitli kaygılar yaşayabilmekteler. Bu gayet normaldir. İşte sizleri başarıya götürecek olan da bu duygudur. Kaygısı ve heyecanı olmayan bir birey hayatın her hangi bir alanında başarılı olabileceğini söyleyebilir misiniz? Aynı şekilde sınav heyecanı ve kaygısı olmayan bir öğrencinin de gireceği sınavlarda başarılı olmasını bekleyemeyiz. Bizim çok güzel özlü sözlerimiz vardır. Her şeyin fazlası zarar. Yani sınav içinde kaygımız ve heyecanımız olmalı ama aşırı düzeyde olmamalı. Bizi strese sokabilecek kadar yoğun düzeyde bir sınav kaygımız olmamalı. Unutmayalım ki bizim davranışlarımızı harekete geçiren duygularımızdır. Duygular bize yol gösterici bir işleve sahiptir ve hedeflerimize ulaşmamız için önemli bir motivasyon ve enerji kaynağımızdır. Duyguları yönetmek demek yok saymak ya da bastırmak değil; farkına varmak, bize ilettiği mesajları doğru okumak, onları dengelemek ve olumlu kullanabilmek demektir.

Unutmamalısınız ki bu süreçte duyguların kaynağını keşfederek olumsuz düşüncelerinizin farkına varmak büyük önem taşımaktadır. “Sınava hazır değilim”, “Sınava hazırlanmak için yeterli zamanım yok”, “Bu konuları anlamıyorum, sınavda başarılı olamayacağım!”, “Sınavım kötü geçecek!”, “Konular o kadar çok ki hangi birine hazır olacağımı bilemiyorum?” öğrencilerimizde sıklıkla gözlenen olumsuz düşüncelerdir. Bunun gibi olumsuz düşüncelerden kurtulup, sınavla ilgili olumlu düşüncelere ağırlık vermelisiniz. Şu olumlu ifadeleri kullanmalısınız: “Başarmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım”, “Düzenli ve planlı çalışırsam başarabilirim”, “Zamanımı etkili şekilde kullanabilirim”, “Başarırsam hayatımın önemli bir dönüm noktasını aşacağım”, “Zamanı verimli kullanmak benim elimde” gibi olumlu bir bakış açısına sahip olmalıyız.

Bu güne kadar sizler sınav maratonu sürecinde olumlu ve olumsuz durumları yaşadınız. Sınavı ve kendinizi yeteri kadar tanıdınız. Aslında sınav konusunda sizler yeterince deneyim kazandınız. Kendini tanımak güçlü ve zayıf yönlerini objektif olarak görmeni sağlar. Böylelikle güçlü yönlerini daha çok besleyip, zayıf yönlerini güçlendirebilirsin. “Yapamam, kazanamam ve imkansız” gibi söylemler senin potansiyelini ortaya çıkarmana engel olan düşünceler olduğunu görebildiniz. Bunun yerine “Asla vazgeçmeyeceğim, denemeye devam edeceğim, çalışacağım ve başaracağım” gibi söylemleri artık kazandınız.  Siz, ne istediğinizi açık ve net olarak belirlediniz. Ne istediğinizi gerçekten bildiğiniz için önünüze çıkan tüm engelleri aşacak motivasyonu kendinizde görebilirsiniz. Arzuladığınız hedefe varmak, istediğiniz noktaya gelmek adına son bir adımınız kaldı. Sınav motivasyonunu ölçülü düzeyde tutmayı başarırsanız eğer LGS sizin için sadece formalite olacak hedeflerinize ulaşmanız konusunda.

Son günlerimizde psikolojik ve bedensel sağlığımıza, doğru beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edelim. Mümkün olduğu kadar yürüyüş yapalım.  Sizi motive edeceğine inandığınız, baktıkça bize hedef ya da hayallerinizi hatırlatacak resim ya da objeleri masanızda bulundurun… En önemlisi hedeflerinize ulaşacağınıza olan inancınızı asla kaybetmeyin.

Unutmayalım ki, özgüveni yerinde bir birey neyi, nasıl yapabileceğini bilir ve başarı seviyesini yüksek tutar. Hayatı boyunca gireceği sınavlarda da, sosyal hayatında da mutlu ve başarılı olur. Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız bilin ki çoktan zaten kaybetmişsinizdir. Başarı, ancak onu istediğiniz takdirde gelecektir. Her şey insanın zihninde bitiyor. Ama her şey… Tarihteki büyük liderlere baktığınızda özgüvenli ve asla ümitsizliğe kapılmayan bir kişilik sahipleridir. Unutmayın ki sizler bu vatanın geleceğisiniz.

 

Hepinize 5 Haziran Pazar günü başarılar dilerim. Bahtınız her zaman açık olsun….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fazlı Kartal Arşivi
SON YAZILAR