Fazlı Kartal

Fazlı Kartal

Stresten Uzak Huzurlu Tatiller…

Stresten Uzak Huzurlu Tatiller…

Uzun ve yoğun geçen eğitim ve öğretim senesini bugün itibariyle geride bırakıp yaz tatiline başlıyoruz. Evlatlarımız iyi ya da kötü bir şekil de bu eğitim yılını bitirdiler. Tabi ki sene sonunun değerlendirmesi olan karneler alınacak ve her öğrencinin karnesi istediği gibi olmayabilir. Burada da en büyük sorumluluk anne ve babalara düşmekte. Anne ve babalar zayıf karnelerin dünyanın sonu olmadığını düşünerek evlatlarını daha özenli ve planlı bir şekilde gelecek yıla hazırlayabileceklerini bilmeliler. Atalarımız “Sayılı günler çabuk geçer” der. Bir bakacağız ki yaz tatili sona ermiş. Yoğun bir şekilde geçen bir yılın yorgunluğunu atacağımız bu tatil döneminin de eğitimin bir parçası olduğunu unutmamalıyız. Onun için de öğrencilerimizin tatili iyi değerlendirmesi çok önemlidir. Yoğun maratonu bir süreliğine geride bıraktığını unutmamak gerekmektedir. Özellikle de sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencileri stresi bol bir sınav maratonunu geride bıraktığını göz önüne alırsak onlar tatili daha fazla hak ettiklerini söyleyebiliriz.

Elbette yedinci ve on birinci sınıfı bu yıl bitiren öğrencilerimiz için asıl yorucu bir eğitim öğretimin seneye beklediğini çok iyi bilmekteler. Bol bol dinlenerek ve eğlenerek, ağustos veya eylül ayında başlayacak sıkı maraton için gerekli olan dinçliği ve motivasyon kazanılmalıdır. Tatil süresince en önemli kazancınız her gün düzenli bir şekilde yapacağınız kitap okuması olacaktır. Öyle ki yeni nesil sınavlar da artık tüm branşlarda temel nokta okuduğunu anlamaya dayanmaktadır.

Sekizinci ve on ikinci sınıfa başlayacak öğrencilerimiz tatilinizi üç bölüme ayırmalısınız. İlk bölümünde tamamen yılın yorgunluğunu ve stresini atmaya yönelik olarak dinlenme ve eğlenmeye ayıracağınız dönem olmalı. İkinci bölüm de ise artık dinlenme ve eğlence bölümünü azaltıp yavaş yavaş ders çalışma antrenmanlarına başladığınız dönem olmalı. Tatilinizin üçüncü bölümü ise her gün planlı ve programlı bir şekilde ders çalışmaya başladığınız dönem olmalı. Ama çok aşırı bir yoğunlukta da olmamalı. Çünkü çok ağır bir tempo ile başlarsanız eğer okullar açıldığında yorulmuş olduğunuz için tempoya istediğiniz şekilde uyum sağlamakta zorlanırsınız. Aynı şekilde hiç ders çalışmadan da eğitim öğretime başlarsanız yine tempoya uyum sağlama konusunda zorluklar yaşayabileceğinizi unutmayın.

Diğer ara sınıflarda bulunan öğrencilerimiz bu konu da biraz daha şanslılar. Onlar daha çok kendilerine vakit ayırabilecekler. Ama onlarda geride bıraktıkları yılın bir değerlendirmesini yapmalı ve gerekli gördükleri tekrarları yapmalılar. Tabi ki çok yoğun bir tempo da olmadan.

Unutmayın ki yeni nesil sınavlar ezberci bir öğrenci tipi istemiyor. Okuduğunu anlayan ve muhakeme eden bir öğrenci tipi hedefliyor. İşte yeni nesil sınavlarda başarıya giden yol çok ama çok çalışmaktan yani tabiri caizse yarış atı olmaktan değil, düzenli, planlı ve sistemli bir çalışmaktan geçiyor. Kısacası bedensel ve psikolojik olarak zinde olan öğrenciler başarılı olacaktır. Bunu sağlamanın da en güzel fırsatı bugün başlayacak olan tatil dönemi olacaktır.

Stresten uzak huzurlu tatiller…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fazlı Kartal Arşivi
SON YAZILAR