Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Hoşgeldiniz ‘Vefa’ geldiniz…

Hoşgeldiniz ‘Vefa’ geldiniz…

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri, bugün yapılacak olan Şeb-i Arus törenleri ile taçlanacak.
 
7 Aralık’ta başlayan anma etkinliklerinde on binlerce misafir Konya’ya geldi. Özellikle oteller ve restoranlar çok iyi iş yaptı bu süreçte. İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar’ın verdiği bilgiye göre, Pazar günü Mevlana Müzesi’ni 21 bin kişi ziyaret etmiş.
 
Sadece pragmatist bir bakış açısıyla baktığımızda bile Mevlana’nın Konya için ne kadar önemli olduğunu hepimiz bu rakamlarla görüyoruz. Otellerde özellikle bu hafta başından itibaren yer bulmak imkansız. Aynı şekilde hızlı tren seferleri ve hava yolunda da biletler yok satıyor.
 
Bu pencereden baktığımızda bile Konya gerçekten de önemli bir haftayı yaşıyor.
 
Şeb-i Arus etkinlikleri bugün yapılacak olan törenlerle artık son bulacak. Programa TBMM Başkanı Mustafa Şentop katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İsviçre ve Malezya ziyaretleri nedeniyle bu sene Konya’da olamayacak.
 
Erdoğan’ın törenlere katılamayacağı bir ay önceden belliydi aslında ama belki bir ihtimal olur diye bekledik. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu törenlere kattığı çok önemli bir değer var.
 
Erdoğan, her yıl Konya’dan dünyaya özellikle hoşgörü, insan hakları ve İslam’ın güzelliklerine atıf yaparak önemli mesajlar verirdi. Konya’da yaptığı her konuşma çok önemli mesajlar içerirdi. Bu sene bu nedenle Konya törenlerde öksüz kaldı diyebiliriz.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törenlere katılamayacak olmasından dolayı bu yıl programların biraz daha erken saatte biteceğini düşünüyorum. Ama tabi ki yine herkesin gözü Konya’da olacak.
 
Her yıl insanlığa bir mesaj verilerek başlayan etkinliklerde bu senenin mesajı ‘Vefa’ idi.
 
‘Vefa’ duygusunun, insanlara verdiği mesajı ben çok önemsiyorum. Bugün akşam da ‘Vefa’ duygusunun üzerinde durulacak, bu açıdan önemli mesajlar verilecek.
 
Hazreti Mevlana, bir vefa insanıdır. Her yıl onun ‘gel’ çağrısına vefa gösterip gelen on binlerce sevenini Konya’da ağırlıyoruz. İşte bu misafirlerimize ve kendimize en azından ‘Vefa’ kelimesinin uhreviyetini öğretebilirsek ne mutlu bize.
 
Ne yazık ki, son zamanlarda yaşadığımız olaylar toplumsal bir yozlaşmaya doğru götürüyor bizi. Öyle bir hal aldık ki; her şey çıkar ilişkileri üzerine kurulmuş durumda. Hatır, gönül, vefa, sevgi bilmez olduk.
 
Sadece Mevlana’nın 7 öğüdünü bile anlasak ne çok şeyi değiştirebiliriz.
 
Bu vesileyle, Hz. Mevlana’ya 746. Ölüm yıl dönümünde Allah’tan rahmet dilerken, törenler için Konya’ya gelen misafirlerimize de hoşgeldiniz diyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR