Esra Doğan

Esra Doğan

İLHAM ilham kaynağı olmaya devam ediyor

İLHAM ilham kaynağı olmaya devam ediyor

Bir hocamızın hayaliyle başlayan bir serüven…

Üniversite öğrenciliğimizin ilk yıllarında Allah bizi Muhiddin Okumuşlar hocamızla karşılaştırdı. Kendisinin ilminden ve tecrübesinden çok istifade ettik ve halen de etmekteyiz.

Hocamızın hayalinde bir proje vardı ve bunu gerçekleştirmek istiyordu.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı bünyesinde bir merkez oluşturuldu: İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi, yani İLHAM. İlk yıl İLHAM İslami İlimler Okumaları ile İnsan ve Medeniyet Okumaları ile derslere başladı.

Bu okumalarda kitaplardan elde edilecek bilgilerden ziyade yöntem öğretildi. Mevcut bilgilerin nasıl kullanılacağına dair tecrübe paylaşımı yapıldı. Okumalara katılan öğrencilerden öğretmen olanlar, göreve birlikte başladıkları diğer öğretmenlerden bir adım önde başladıkları ifade ettiler.

İLHAM, her yıl daha çok öğrenciye dokundu, her yıl daha çok öğrenci bu derslerden istifade etti. Bu okumalara bir sonraki yıl Din ve Eğitim Okumaları eklendi. İnsan ve Medeniyet Okumaları Hikmet ve Medeniyet Okumaları ismiyle devam etti.

İkinci yıl tamamlandı, üçüncü yıl tamamlandı… Sonra bu okumalara yurtdışından gelen Uluslararası öğrenci statüsünde olanlar için Türkiye Okumaları eklendi. Lisans eğitimini tamamlamasına rağmen eğitimlere devam etmek isteyenler için yüksek lisans ve doktor sınıfları açıldı. Edebiyata, sinemaya, sanatsal mimariye ilgi duyanlar için Sanat ve Edebiyat Okumaları başlatıldı.

Dördüncü yıl tamamlandı. Öğrenci sayısı giderek arttı. Okuma sayısı arttıkça öğretici kadromuzda hızla genişledi.

İlk yıllarda Muhiddin hocamızın koordinatörlüğünde devam eden İLHAM, dördüncü yıldan itibaren Ertan Özensel ve Köksal Alver’in de katılımıyla üç hocamız tarafından yürütülmeye başlandı. Buradaki en büyük güzellik, herkesin bir derdinin olması, tüm işlerin gönüllülük esasıyla yapılmasıdır.

Beşinci yıl ikinci dönemde merkez bina yeterli gelmemesi ve Selçuk Üniversitesi’ndeki öğrencilerin talebi üzerine Selçuklu Belediyesi Talha Bayrakçı Gençlik Meclisi’nde okumalar başladı.

Yazmaya eğilimi olup bu yeteneklerini geliştirmek isteyenler için Yazarlık Okulu eğitimi verilmeye başlandı. Dediğim gibi gittikçe genişledik, büyüdük, geliştik.

Bu yıl altıncı yılımız… Dört eğitimci ve otuz öğrenciyle başlayan serüven bu yıl 53 eğitimci ve 500 öğrenci ile devam edecek.

Başarı asla tesadüf değildir, emek ister.

Bu okumalarda hiçbir öğrenciye bazı fikirler dayatılmadı. Aksine beyinlerini ipotek altına aldırmamaları öğütlendi. Hangi alanda ders alırlarsa alsınlar tüm öğrencilere farklı bakış açıları sunuldu. Çeşitli kitaplar ve makaleler okutuldu, eğitici, sosyolojik ve felsefi filmler izlenip kritikleri yapıldı.

Ders aralarında simit, peynir ve çay muhabbeti yapıldı. Bu derslere gelen tüm öğrenciler sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkıp sadece ilim öğrenme amacıyla, tatil günlerini bu derslere gelerek değerlendirdiler. Bu emek boşa gider mi?

Her geçen yıl İLHAM ailesi daha da güçlendi. Öğrencisiyle, hocasıyla, tüm bu programların koordinesini sağlayanlarla kocaman bir aileyiz. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olan herkesin bu okumalardan istifade etmesini öneririm. Ben faydalandım, herkesin faydalanmasını isterim.

Bir hayalle başlayan serüven şu an bu halde, yarın kim bilir bir üniversiteye dönüşüverir. Tek Olan’a hizmet edenlerin sayısı artsın. İLHAM ilham kaynağı olmaya devam etsin her daim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Doğan Arşivi
SON YAZILAR