Murat Can

Murat Can

İNTİKAMI SEVMİYORUM AMA ADALET GÜZEL

İNTİKAMI SEVMİYORUM AMA ADALET GÜZEL

Bana “dün Silivri’de yaşananları bir cümleyle anlatır mısın?” diye sorsanız, şunu söylerdim. 

Bu mesele Türkiye’nin darbeler tarihiyle yüzleşmesidir.

Askeri vesayetin sivil erleriyle 28 Şubat ve sonrası, özellikle 2001’den sonra, yani Ak Parti iktidarından sonra perdeledikleri pek çok oyun ortaya çıktı. Sadece bizim bildiğimiz darbe planlarını hatırlayın: Ayışığı, Yakamoz, Balyoz. Belki de adını ya da varlığını bilmediğimiz birkaç tane daha. Yıllarca siyasetin ve demokrasinin tepesinde Demoklesin Kılıcı gibi sallanan askeri vesayet nihayet tam olarak kırılmıştır.  Küresel güçlerin ve vesayetin borusunu Türkiye’de öttüren bu yapı sonunda gereken cezayı aldı.

Bakın bu yapının milli olmadığını ve iplerinin hep yurt dışında olduğunu düşünürüm. Nedenini şöyle anlatayım.

Yapılan darbe planlarına baktığımızda 1 Mart 2003 tezkeresinin kabul edilmemesinin özellikle etkili olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’de generallerin Avrasyacı ve Natocu diye ikiye ayrıldığını düşünürüm ben. Bu iki grubun çatışmasının ise planları deşifre ettiğini sanıyorum.

Türkiye Nato üyesi olduktan sonra derin devlet yapılanması oluşturulmaya başlandı. İşte o günden bu güne gelen NATOCU yapılanmanın artık deşifre olduğunu düşündürüyor Silivri davası bana.

Hatırlarsanız 90’lı yıllarda derin devlet kaşımıza çıktı bir kere. Ancak ne dönemin siyasileri nede hukukçuları bunun üzerine gitmeye cesaret edemedi. Ancak kendisine bu kadar komplo kurulmasına rağmen oylarını artırarak ayakta kalmayı başaran ve güçlenen irade yargının arkasında sağlam durunca ilişkiler çorap söküğü gibi ortaya çıkmaya başladı.

90’lı yıllarda çökertilemeyen gladyo ve derin devlet bugün Silivri’de ağır bir darbe aldı. “Kimse bana dokunamaz, Türkiye zaten bizim ve biz ne dersek o olur, hükümetler hükümet olur ama hükmeden biz oluruz” diye düşünenler, yaptıklarının yanlarına kar kalmadığını bugün görmüş oldular.

Nihayet derin devlet tasfiye oldu. Tam olarak mı? Hayır. Buz dağının altında epey daha olacağını düşünüyorum. Ancak kalanların da cesaretleri kırılacak ve geri geri adım atacaklardır diyorum.

Birilerinin kullandığı ve derin devlet yapılanmasında piramidin üst kısımlarında yer alanların aldıkları müebbet cezalar,  adaletten sizi hizmet ettiğiniz iç ve dış güçlerde kurtaramaz, burası artık eski Türkiye değil mesajını sanırım almıştır.

Her şey bir tarafa, Silivri kararlarının, Evrensel ölçekte bir demokrasi kazanmak adına önemli olduğunu düşünüyorum.

Dün verilen cezalarla; üstünler hukukunun sona erdiğini, güçlü yerine haklının haklarının gözetildiği günlere adım attığımıza inanıyorum.

Bir dönem sona erdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR