Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

İslam’ın Anahtarı: Berâ B. Malik

İslam’ın Anahtarı: Berâ B. Malik

“Nice saçı başı dağınık insanlar vardır ki, bir meselede Allah’a kasem etseler, Allah onları kasemlerinde yalancı çıkarmaz. (Onların duaları kabul görür.) Berâ b. Malik bunlardandır.”

Hadis-i Şerif

Asrı Saâdetin yiğitlerinden bir sahabe, açılamayan kapıları canıyla açan bir şehadet aşığı: Berâ b. Malik

Rical Havle’r-ResûL yazarı Halid Muhammed Halidî, Berâ’yı anlattığı bölümün başlığını ‘’Berâ b. Malik: Allah ve Cennet diye koymuştur.

Peygamberlik iddiasında bulunan Müseylimeye karşı sefere çıkan İslam ordusu 40 bin kişilik düşman ordusuyla Yemâme meydanında karşılaştı. Şiddetli çatışmalardan sonra düşman ordusu, bir kaleye kapandı. İslam ordusuna kaleden ok yağdırmaya başladırlar. İslam ordusu hiçbir şey yapamadı, yapamazdı da işin tek bir çözüm yolu vardı; o da kale kapısını açıp, İslâm askerlerinin içeriye girmesini sağlamaktı. Ama kalenin kapısını açmak çok da kolay bir iş değildi.

***

Böyle bir zamanda Berâ b. Malik arkadaşlarına dedi ki: ‘Birimizin kendini kurban etmesi lazım, yoksa bu işin biteceği yok… Ben o kurbanım; oturacağım kalkanın üzerine, siz mızraklarınızla beni kaldırıp kalenin içine atacaksınız. İnşallah ben size kapıyı açacağım. Sizde içeriye girer onların işlerini bitirirsiniz’’ arkadaşları bu fikre sıcak bakmasa da Berâ kararlılık gösterir ve dediği gibi kalenin içine atılır. Okların ve kılıçların hedefi olur; ama hiç aldırmadan yara bere içinde duvardan aşağıya atlamayı başarır ve neticesinde kalenin kapısını açar. Asabiyetle yola çıkan Müseylimenin ordusu Berâ’nın kahramanlığıyla yerle bir olur.

Enes b. Malik rivayet ediyor ki: ‘O gün Berâ’nın üzerinde 80’den fazla ok ve kılıç yarası vardı.’

Berâ’nın bir aylık tedavinin arkasından Berâ iyileşip ayağa kalktı. Onca yaradan sonra iyileşip ayağa kalkınca sizce sevinmiş midir Berâ?

Kardeşi Enes’e; Korkuyorum Enes, korkuyorum; Yatağımda öleceğim diye, şehit olmadan gideceğim diye korkuyorum’’ dedi. Sonra gözyaşlarını sildi; ben inanıyorum ki Rabbim bunca karşılaştırmada beni yaşattı ise bana vereceği büyük bir mükâfattan dolayıdır; büyük bir rızıktan dolayıdır. O rızık şehadettir. Ben de ona işin neticesinde inşallah kavuşacağım…

Berâ b. Malik benzer bir kahramanlığı da Tüster şehrinde gösterir. Orada şehadet duası yapar ve İslam ordusunun zaferi elde eder lakin Berâ b. Malik’in duası kabul olur ve şehadet şerbeti içer…

 Şehadet bir çağrıdır Nesillere Çağlara

***

Rabbime sonsuz şükürler olsun  Rabbim bir evlat emanet etti; Yusuf Berâ…

Atasözünde ‘Kişinin isminden nasip alacağını söylenir.

Yusuf(a.s) hayatı malumatımızdadır. Berâ b. Malik’i de sayfalarca anlatabiliriz.

Vehhâb olan Rabbim mahdumuzmuza ve ümmetin bütün çocuklarına hayırlı, bereketli, bir ömür nasip eylesin. İman, İhsan, İrfan, Hikmet noktasında güzel bir seviyeye ulaştırsın.

Amin

***

Mahdumumuzdan dolayı arayan soran, tebrik mesajı gönderen birçok yakınımıza,

 Başta Hüseyin Koyuncuoğlu olmak üzere Yeni Haber ailemize,

Dr. Ayişe Günenç hocamıza,

Konya Şehir Hastanesi Müdürü; Mehmet Karadağ’a

Her daim yardımını esirgemeyen Sağlık Bakan yardımcımız; Sayit Çelebi abime,

Anneme, babama, ablama, enişteme, kardeşime,

Bu süreçti her ne kadar yanında olsam da tam yardım edemediğim, cenneti ayakları altına alan Eşim’e teşekkür ederim.

Sizden de dua beklerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR