Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Kolay kazanç yok

Kolay kazanç yok

Tamahkarla sahtekar iyi anlaşır demiş eskiler. Boşa dememişler…

Bizim insanımızın bu kolay yoldan para kazanma arzusu başına türlü türlü iş açsa da bir türlü bitmek bilmiyor. Ders alan var mı? Hiç sanmam.

Mesafe kısa ödül büyükse büyük ihtimalle bir tuzağın içindesinizdir.

Kiminle oturup konuşsak aynı şekilde nasihatler alırız. Herkes sağduyulu herkes dikkatli… Peki bu sürekli dolandırılanlar kim?

Çiftlik bank büyük reklamlarla ortaya çıktığında kurucularının derdi hayvancılık yapmak falan değildi. Kripto para üretmek için hayvancılığa yatırım yaptıklarını sanan insanların paralarını kullandılar. Yani muhtemelen yanlarında götürdükleri düşünülen paralardan çok daha fazlasını götürdüler hem de kayıt dışı.

Tabi o dönem bu kadar talep gören bir iş hemen benzerlerini doğurdu. Art arda bol kar dağıtan çiftlik yatırımları ortaya çıktı. Hemen hemen hepsi de çiftlik bank gibi yatırımcılarını mağdur ettiler.

Yaklaşık on onbeş yıl önce ortaya çıkmış olan kripto paralar geçtiğimiz yıllarda artan değerleriyle milletimizin de radarına girmiş oldular.

Tabi bir koyup bin alma umuduyla yanıp tutuşan bu kripto para avcılarının artışı üçkağıtçılık konusunda her seferinde yeni rekorlara koşan diğer tamahkar avcılarımızı harekete geçirdi.

Arka arkaya kripto para borsaları ortaya çıkmaya başladı. Bazıları genç girişimciler tarafından kurulmuş olan bu şirketler çok kısa zamanda inanılmaz büyüklükte işlem hacimlerine ulaştı. Lüks arabalar, ünlüler, bedava kripto paralar…  Ve bu masalda sonlandı. Başlarken olduğu gibi şimdi de arka arkaya bitiyorlar. Kimi yurtdışına kaçtı. Kimi sistem arızalarını bahane etti.

Vurguncu kripto borsaları sayesinde gördük ki milletimizin neidüğü belirsiz şirketlere milyarlarca dolar işlem hacmi oluşturabilecek parası var. Yastık altında duran, çoğalsın diye çeşitli yatırım araçlarıyla değerlendirilmeye çalışılan bu paralar dolandırıcıların eline düşmeden sisteme dahil edilse ekonomi  açısından daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Devlet bu yastık altı yatırımlarını, ya da parasını değerlendirmeyi düşünenlerin yatırımlarını sürekli yeni isimlerle oluşturulan vergiler yüzünden sistem dışı bırakıyor. Sisteme dahil etmenin yolu insanların korkularını yenmelerini sağlamak. Zar zor biriktirdiklerinin sistem içinde vergilerle eriyip gideceğini düşünürlerken maalesef sisteme entegre olmadan birikimleri değerlendirme çabası yüzünden dolandırılıyorlar.

Kolay ödül fare kapanında olur. Bunu asla unutmadan hareket etmek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR