Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Kolları sıvayalım…

Kolları sıvayalım…

Ülkemiz 1 Haziran’dan itibaren Koronavirüsle mücadelede yeni bir döneme giriyor. Bugün gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu toplantısında, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ele alınacak.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın telaffuz ettiği, “yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran bir döneme girileceği” yönündeki açıklamalar beklentilerimizi yükseltti.
 
Beklentilerimizin hepsi, Bilim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme ve tavsiye kararları da dikkate alınarak yapılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile yanıt bulacak.
 
Şahsen bu defa çok daha fazla bir normalleşme ve esneme sağlanacağı kanaatindeyim.
 
Bazı riskli iller için kısıtlamaların gevşetilmesinde şerhler düşüleceğini düşünsem de geçmişte yapılan normalleşme dönemlerine göre bu defa çok daha radikal kararlar alınabilir diye düşünüyorum.
 
Bu aslında biraz da aşılama oranları ile ilgili bir durum. Aşılama arttıkça normalleşme de artacaktır…
 
Aşılama oranlarının yükselmesi, bu normalleşmenin daha da artmasını sağlayacaktır. O sebeple Sağlık Bakanlığı’nın bu yeni süreçte asıl işi aşılamayı artırmak olacaktır.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Hayatımızın yeniden normalleşmesi için kolları sıvıyoruz" mesajıyla başlattığı aşılama kampanyasına Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç ve Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra, Konya’yı yönetenlerin de destek vermesi lazım.
 
Şimdiye kadar Konya’da yapılan 709 bin 307 doz aşı gerçekten iyi bir rakam. Fakat bu rakamı daha yukarıya çekebileceğimize inanıyorum. Bunu başarmalıyız.
 
Konya’nın aşılama oranının üzerinde durmamın asıl nedeni, geçtiğimiz dönemlerde alınan kararlarda renk haritasında Konya’nın bulunduğu konumla alakalı.
 
Açıklanacak olan normalleşme kararlarında iller yine renk haritasına göre sınıflanabilir. Bunu da bekliyorum aslında. Bu sebeple kırmızı iller arasında Konya’nın olmaması için mücadele etmeliyiz.
 
Normalleşme planında en öne çıkacak konuların sokak kısıtlaması, kafe-restoranların çalışma saatleri ve maskesiz hayat planı olması yönünde çeşitli söylentiler var.
 
Esnaf heyecanla hazırlıklarını yapmaya başlamış bile. Sohbet etme imkanı bulduğum esnaflarımızın çoğu bu defa tam mesai iş yerini açmanın beklentisi içinde.
 
En çok merak edilen ise kafe-restoran ve diğer işletmelerin çalışma saatleri ile düğün salonları hakkında alınacak kararlar. Bu sektörlerde bir açılma olacağını ama çeşitli sert kurallar uygulanacağını düşünüyorum. Esnafların tümü bu katı kuralları uygulamaya hazır. Yeter ki iş yerlerimizi açalım diyorlar. Hayırlısı olsun, inşallah diledikleri olur…
 
Birkaç satır da maske zorunluluğu ile ilgili olarak yazmamız lazım.
 
1 seneden fazla zamandır maske ile gezmekten adeta ciğerlerimiz söndü. Virüse karşı en önemli önlemlerden biri olan maske zorunluluğu hakkında Bakanlar Kurulu kararı çıkar mı bilemem ama ilerleyen günlerde bu konuda da bir esneme yapılması elzem.
 
Özellikle havaların da ısınmasıyla birlikte çekilmez bir hal alan maske zorunluluğu bazı alanlarda bence artık serbest bırakılmalı.
 
Bisiklete, motosiklete binip tek başına yolculuk yapan, sahilde tek başına güneşlenen ya da aracında tek başına yolculuk yapan bir insanın maske takmasının pek bir anlamı yok.
 
Marketler, Pazar yerleri, düğün salonları, mağazalar, toplu ulaşım araçları, toplantılar vs. gibi toplu alanlarda maske takma zorunluluğu devam etsin ama sokakta yürürken ya da yukarıda saydığım gibi bireysel alanlarda hareket ederken maske takmak doğru değil. Bu konuda bir düzenlemeye gidilebilir.
 
Yine başa dönecek olursak. Bütün bu normalleşme süreci hepimizin çabasına bağlı.
 
Uzmanların söylediğine göre Türkiye'nin rahatlaması için toplumsal bağışıklık için aşılama oranının yüzde 70'i bulması gerekiyor.
 
Ülkemizde 65 yaş üstünde bu oran yüzde 85'e ulaştı. Ancak araştırmalar yaş grupları düştükçe aşıya ilginin de azaldığını gösteriyor. Yapılacak kampanyalar ile aşıya olan ilginin artması sağlanmalı.
 
Aşı ile ilgili herkesin kararına saygı duyuyorum ama aşılama oranını yükselten İsrail, İtalya, İspanya gibi birçok ülkede şuanda Korona öncesi normal dönem yaşanıyor. Onların tecrübelerini göz önünde tutabiliriz.
 
Yeni haftanız hayırlı olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR