Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya bu yatırımı nasıl kaçırır?

Konya bu yatırımı nasıl kaçırır?

Konya’nın Türkiye ekonomisine sunduğu katkıyı hepimiz biliyoruz. Konya deyince akla hemen tarımsal üretim gelse de hem savunma sanayiinde hem de makine üretiminde yapılan sıçrama dikkat çekici.

İhracat rakamlarında Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde pozitif ayrışan Konya, son olarak havacılık ve savunma sanayii ihracatında elde ettiği yüzde 263’lük büyümeyle adeta rekor kırdı.

Bu başarılar elbette hepimizi gururlandırıyor. Bu gururu yaşamamızda sanayicimizin ve esnafımızın çok büyük emekleri var. Hepsinin emeklerine sağlık.

Keşke sanayici ve esnafın verdiği bu büyük emeği şehrin büyüklerinden de görebilseydik. Durup dururken söylemiyorum bunu elbette.

Çünkü Konya an itibarıyla çok büyük bir yatırımı elinden kaçırdı!

2019 yılında Ankara yolu üzerinde Konya Havaalanının çaprazında 121 milyon lira bedelle 573 bin 660 metrekarelik arsa satın alarak fabrika yapacağı duyurulan LC Waikiki Mağazacılık, bu yatırımı yapmaktan vazgeçti.

LC Waikiki bu arsayı Bera Holding’den satın almıştı. Bera Holding 20 Mayıs 2019’da KAP’a bu satış için bildirim yapmıştı. Konya’nın önemli bir değeri olan Bera Holding’in bu satışı neticesinde Türkiye’nin küresel çapta önemli bir değeri olan LC Waikiki Konya’ya büyük yatırım yapıyor diye hepimiz sevinmiştik.

Ama geldiğimiz noktada, LC Waikiki’nin bu yatırımı Konya yerine Aksaray’da yapmayı planladığını öğrendik.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş, firma yetkilileriyle günlerce görüşme yürüttüklerini ve sonunda muvaffak olduklarını ifade ediyor. Göktaş’ın ifadelerine göre; Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Milletvekilleri, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği de bu yatırımın Aksaray’a kazandırılması için seferber olmuş. Sonunda başarılı da olmuşlar.

Nihayetinde 2 Eylül Çarşamba günü Aksaray Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle LC Waikiki’ye uygun parsel tahsisi yapıldı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Üyesi Necip Özçer, “Altyapı çalışmalarının sonrasında bakanlık ve vilayet nezdinde bizi onurlandıran valimize ve diğer yöneticilerimize çok teşekkür ediyoruz. Bizim içinde çok onur verici bir gün. Büyümemize paralel olarak Aksaray’da OSB içinde büyük bir yatırımın aşamasındayız” diyerek Aksaraylılara müjdeyi verdi.

Böylece Konya elinden büyük bir fırsatı kaçırmış oldu.

Dile kolay, LC Waikiki bu fabrikasında 4 bin ila 5 bin kişi arasında bir istihdam oluşturacak. Bunun yanında lojistik, enerji ihtiyacı, yan harcamalar, konaklamalar, teknik destek gibi üretim kollarını da eklersen neredeyse 10 bin kişilik bir istihdam fırsatını göz göre göre kaybettik.

Belki kızanlar gücenenler olacaktır ama bunun başka açıklaması yok. Aksaray; valisiyle, milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla bu işe dört elle sarılmış. Konya’dan ise tık ses yok! Korona gündemine kaptırdık kendimizi sanırım…

Konya'nın yatırım teşviği kapsamında giyim sektörünün bulunmaması bu yatırımın Aksaray’a kaçmasının temel sebebi olarak karşımızda duruyor.

Hal böyleyken bu aşamada hala neden bir adım atılmıyor?

Sayın Vali Vahdettin Özkan, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Başkan Uğur İbrahim Altay, milletvekillerimiz, bürokratlarımız, siz neden bu konuda bir girişimde bulunmadınız?

Öncelikle Konya yatırım teşvik planları arasına giyim sektörünün acil bir şekilde alınması gerekiyor.

Daha sonra ise bu konuda siyasi ve bürokratik girişimlerin hızlı bir şekilde yapılması, gerekirse LC Waikiki yönetimiyle yeniden temasa geçilmesi ve Konya’ya da bir yatırım alınması gerekiyor.

Hatta mümkünse ücretsiz arsa tahsisi bile yapılabilir. Böylesine büyük bir yatırımı bu kadar kolay kaçırmak akıl alır gibi değil! Ben duydum inanamadım, siz de duyun…

Biz bisikletle, tramvayla, bisiklet tramvayıyla uğraşırken, adamlar 5 bin kişiye istihdam oluşturacak dev bir yatırımı elimizden aldılar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR