Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen Konya tarımını anlattı

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen Konya tarımını anlattı

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, dün gazetecilerle buluşma programı düzenledi, biz de bu programa katıldık ve kıymetli müdürümüzle ve ekibiyle hasbihal etme olanağı elde etmiş olduk. Kıymetli müdürümüze ve bütün ekibinle işlerinde kolaylıklar diliyoruz, gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıkları hususunda hiç şüphemizin olmadığını da belirtmek istiyorum.

Öncelikle şunu ifade edeyim, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen’in ekibiyle tertip etmiş olduğu program oldukça samimi bir ortamda yapıldı ve bir nevi hem tanışma programı oldu hem de geçen yılın değerlendirmesi, tahlili paylaşıldı, kıymetliydi, güzeldi, önemliydi. Bu tür programların düzenlenmesini çok değerli buluyorum, umarım diğer il müdürlerimize de bir örneklik teşkil eder temennimi de buradan yazayım. İnanın birçok müdürlüğümüz ne yapıyor ne ediyor, kamuoyunda hiçbir bilgi olmuyor. DSİ mesela ne yapıyor? Nelerle uğraşıyor? Geçen yıl neler yapıldı? Bu yıl üzerinde çalışılan projeler var mı? Su alanında atılan adımlar var mı yok mu? Bir basın programı yapılsa ve izah edilse güzel olmaz mı?

Konya Şeker’de de zaman tarımla ilgili bir haber ya da metin yazacağımda veriye ulaşma noktasında biraz sıkıntı yaşardım, dün Duran bey, bütün verileri en güzel şekilde anlattı, izah etti. Bunu da çok değerli buluyorum. Konya’da tarım arazileri, bunların sulanma durumları, Konya’da üretilen tarım ürünleri, bunların ekimleri, verimleri, hayvan varlığımız, bu anlamdaki veriler, verimlilikler… Bunlar her yıl düzenli bir şekilde paylaşılmış olsa tarihe de bu toplantılar bir not düşmek olmuş olur. Tabi oradaki verileri Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün internet sitesine de “yıllık veriler” şeklinde eklemelerinin de veri bankası oluşturma anlamında kıymetli olacağını, bir hizmet olacağını da acizane belirtmek isterim.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Duran Seçen Bey, tek tek rakamları anlattı. Bu verilerde Konya’da mesela şeker pancarı üretimi alanında artış varken, Konya için çok önemli bir tarım ürünü kalemi olarak gördüğüm ayçiçeğinde yıllık anlamda bir miktar düşüş olduğunu görebildik. (Konya Şeker’in ayçiçeğini yüksek tonajlı almaması acaba bu düşüşün nelerinden olabilir mi? Bakmak lazım.) Bir ara çok fazla manipüle edilen bir konuydu pancar ekimi konusu ve durmadan AK Parti döneminde pancar ekimin düştüğü bazıları tarafından anlatılırdı. Verilere bakın, istediğiniz açıdan da bakabilirsiniz, ülkemizde şeker pancarı ekimi AK Parti döneminde azalmadı, Konya’da da azalmadı. Hatta ne yazık ki şeker pancarı kaçak da ekiliyor ve zaten su konusunda yaşadığımız sıkıntı yetmezmiş gibi, başka bölgelerde tarım yeterli oranda yapılmadığı için Konya Ovasından Konya’daki 4 şeker fabrikanın dışındaki şeker fabrikaları içinde şeker pancarı üretimi yapılmış oluyor. Ki bana sorarsanız bunun önüne de geçilmesi gerekir, münavebenin bozulmaması gerekir, inanın münavebeye uymamak tam anlamıyla vatanımızın topraklarına ihanet etmek olur, zira toprağın kullanım süresi azalmaktadır. Yine su sıkıntısı çeken Konya’mız için de kota dışı pancar ekimi tam anlamıyla geleceğimize ihanettir de biliyorum bunları da bugün itibariyle anlatabilmek biraz zor oluyor.

Neticede, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Konya’nın tarımı ile ilgili geniş bir şekilde verileri de bizimle paylaşmış oldu, Konya’nın tarım fotoğrafını da daha net bir şekilde görmüş olduk. Konya'da arazilerin yüzde 68'inde sulu tarım yapılamıyormuş, şehrimizde sulu tarım yapılabilen alan yüzde 32 düzeyindeymiş. Bu gidişle bu rakam daha da düşecek, onu da belirteyim. Konya, 1 milyon 880 binlik hektarlık tarım arazisi ile Türkiye'de lider konumunda, 11 üründe birinciyiz, bu ürünlerin başında da buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, mısır geliyor. Konya, Türkiye'deki buğday üretiminin %10'unu, arpa üretiminin %15'ini, şeker pancarı üretiminin %33'ünü, lale üretiminin %90'ını, havuç üretiminin %67'sini, tane mısır üretiminin ise %23'ünü gerçekleştiriyor. Devasa bir ova, devasa bir tarım merkezi. Zaten biz bunun için havza dışından Konya Ovasına su getirilmeli ve bu birikim yok edilmemeli, hatta geliştirilmeli, diyoruz.

Konya tarım üretiminde Türkiye’nin lider ili, Konya’nın takip eden ikinci ili ikiye katlasanız bile Konya’nın oluşturduğu milli hasılaya ulaşamıyor. Bununla birlikte tarım makinaları konusunda da Konya Türkiye'de lider konumda bulunuyor. Buraya dikkatinizi çekmek isterim, ülkemizdeki tarım makinaları üretiminin %40'ı Konya'da üretiliyor ve üretimi yapılan tarım makinalarının %15'i ise ihraç ediliyor.

Hem tarım sanayisinde hem de tarımsal üründe ülkemiz sırtlayan Konya, hayvan varlığı açısından da ülkemizde lider konumda. Konya 928 bin büyükbaş hayvan varlığı ile ülkemizde hayvancılığın, etin ve sütün tam anlamıyla merkezinde bulunuyor. Küçükbaş hayvan alanında da birinci sırada ve Konya’da 3 milyonu aşkın küçükbaş hayvan varlığı var.

Konya gördüğünüz gibi ülkemizin tarımının merkezinde ve ülkemizi bu anlamda sırtlayan bir şehir. Tarım İl Müdürümüz Duran Seçen da bu konuyu ayrıntılarıyla anlattı. Diyebileceğimiz şu, Konya’da tarım yoksa hayat yok… Bilmem tarım kavramının Konya’daki hayati noktasını anlayabiliyor musunuz? Önemli ve güzel bir toplantı olduğunun da altını çiziyoruz, önümüzdeki günlerde gıda denetimi ve diğer birkaç konuyu da ayrıntılarıyla yazacağımı belirteyim.

Bugünlük de bu kadar, Cumanızın mübarek olmasını temennisiyle hepinize güzel bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR