Murat Can

Murat Can

KONYA METROSU KİMİN BAŞARISI?

KONYA METROSU KİMİN BAŞARISI?

Ulaştırma Bakanlığı’nın Metro lansmanı için Dedeman Otel’de vermiş olduğu yemekteyiz.

Bu sırada aynı masada oturduğumuz Konya’nın tanıdık simalarından bir ağabey (kendisine yazıyla ilgili bilgi vermediğim için ismini yazmadım ) “işte bu başarı Tahir Akyürek’in” diyor.

Konuyu aşağı yukarı bildiğim için tebessüm ediyor, “yanılıyorsun ağabey” diyorum.

Evet, Konya’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu metro müjdesi verdi.

Peki metro fikri ortaya nasıl çıktı? Gerçekten ağabeyimizin söylediği gibi metroyu Konya’ya kazandıran Tahir Akyürek mi?

2014 senesi ve öncesinde biliyorsunuz Konya Büyükşehir Belediyesi’ni çok eleştirdim.

Bu eleştirileri başlıkları nelerdi?

Alınan tramvayların yanlış bir yatırım olduğu…

Tramvay yenilemenin bir işe yaramayacağı, önce tramvay hattının rehabilite edilmesi gerektiği. Tramvayda ki temel sorunun uzun seyahat süresi olduğu...

Aslında eleştirilere pek kulak asmasa da sonunda Tahir Akyürek’te bizim söylediklerimizin haklılığından yola çıkarak tramvay hattının kavşak noktalarında yerin altına alınması, yani hattın rehabilite edilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’nın kapısını çalmış.

Yani Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Bakanlığı’ndan sadece tramvay hattının kavşak noktalarında yerin altına alınması işini üstlenmesini istemiş.

Akabinde konudan haberdar olan Konya Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Kerim Özkul bu talebin yetersiz olduğu düşüncesiyle Konya’nın önde gelen isimlerine bir öneride bulunuyor.

“Ankara’da bir toplantı yapalım. Bu toplantıda elimiz dolu gidelim. Konya’nın sorunlarını her anlamda tek tek çözelim. Ulaştırma Bakanlığı’na hat rehabilitasyonu gibi sıradan bir konuyla değil metro talebiyle gidelim…”

Nihayetinde Kerim Özkul’un önderlik ettiği heyet 2015 Ocak’ta Ulaştırma Bakanlığı’nın kapısını çalıyor.

Heyette kimler yer alıyor?

Kerim Özkul, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü.

KOP İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Tahir Akyürek.

Bu heyet Ulaştırma Bakanlığı’nda iki toplantı gerçekleştiriyor. Toplantı sonunda Konya’ya Tahir Akyürek’in arzu ettiği gibi tramvay hattının kavşaklarda yer altına alınması projesi benimsenmiyor.

Bunun yerine Ulaştırma Bakanlığı metro yatırımını Konya’da gerçekleştirsin fikrinde mutabakat sağlanıyor.

İşin Bakanlık içindeki iş ve işlemleri Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hamdi Yıldırım’a havale ediliyor.

Dönemin Ulaştırma Bakan’ı Lütfi Elvan’ın okey vermesiyle birlikte Konya’nın metro macerası başlıyor.

Öncelikle Konya’nın şunu bilmesi gerekiyor.

Metro Konya’ya ne sağlayacak?

Bugün metro deyip geçmeyin. Konya’yı eşitlerinden fersah fersah ileri taşıyacak bir yatırımdan bahsediyoruz.

Metro ve hızlı tren yatırımları tamamlandığında Konya yakın coğrafyanın ticaret ve turizm merkezi olacak.

Konya Metro’su 3 Milyar TL’lik bir yatırım. Konya’nın bir yıllık ihracatı 1 Milyar Dolar. Konya’ya yapılan bu yatırım Konya Sanayisinin bir yılda yapmış olduğu satışlara denk bir yatırım demek.

Sadece 3 Milyar TL değil, katma değerini de düşündüğünüzde binlerce kişiye istihdam, yeni iş alanları, inşaat nedeniyle ekonomiye canlılık anlamına geliyor. Kısacası Konya Metrosu’nun Konya ekonomisine getireceği canlılıkla yakında Konya’da işsiz bulmak bile neredeyse imkansız olacak.

Siyasetçi kimden ne istediğini bilmeli. İşte bu yüzden bu yatırımın Konya’ya kazandırılmasında en büyük pay sahibi olan Konya Milletvekili Kerim Özkul.

Önderlik ederek Ocak’ta gündemine aldığı bu konuyu hızla Sayın Başbakan’ın gündemine taşıyarak, Ulaştırma Bakanlığı’nı da harekete geçirerek dört ay gibi kısa bir sürede Konya’nın metro hayalinin startını verdiren Sayın Özkul’a şehir adına teşekkür ediyorum.

Ayrıca bakanlık nezdinde işlerin hızlı yürümesini sağlayan Müsteşar Yardımcısı Hamdi Yıldırım Bey’de yine teşekkürü hak ediyor.

Yatırımlarda hız ve karar almak bu kararı uygulamak ve uygulatmak çok önemli.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıda Sayın Vali Erol, Tahir Akyürek’inde bulunduğu bir toplantıda yine Tahir Akyürek’i kast ederek şöyle diyor.

“Sayın Başkan’a olacak bir konuyu söyleyin, bir bakalım der, aradan altı ay geçer ama bir gelişme olmaz. Tabi konu olması muhtemel bir şeyse en iyi ihtimalle altı ay, olması zor konulardan bahsetmiyorum bile. O zaman vay halinize…”

Sayın Vali’nin bile fark ettiği bu durumu ben defalarca eleştirdim. Konya’nın belediye başkanı gerçekten dinamik, Ankara’yı iyi kullanabilen, ilişkileri iyi olan bir isim olsaydı bugün Konya çok farklı bir noktada olabilirdi.

Sayın Başbakan şehrin siyasi işlerini Kerim Özkul’a, sivil toplum ayağını Selçuk Öztürk’e emanet ederken bu durumun farkında tabi.

Nitekim bu emanet ilk meyvesini verdi. Konya’nın gelecek 100 yılına damgasını vuracak bir yatırım Konya’ya hediye edildi. Ben tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Konyalıların bu yatırımlara kayıtsız kalmayıp 7 Haziran’da Başbakanlarının yanında dimdik duracağından da hiçbir endişem yok. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR