Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya Sanayisi Geleceğini Arıyor

Konya Sanayisi Geleceğini Arıyor

Konya Sanayi Odası geçtiğimiz Cuma akşamı Dedeman Otelde 40 Yılını kutladı. Biz de bu seçkin gecenin davetlileri arasındaydık.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Valimiz Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Milletvekilleri Kerim Özkul, Mustafa Kabakçı seçkin konukların önde gelenleriydi.

Gecede Konya Sanayisinin tarihi ile Konya Sanayi Odasının tarihi anlatıldı. Tabi ki seçkin bir gecede seçkin bir de kitap hazırlanmış ve bütün konuklara bu kitapta takdim edildi. Konya Sanayisinin Tarihi de böylece kitaplaşmış oldu.

Öncelikle şunu ifade edeyim, gecede benim en çok dikkatimi çeken bütün geçmiş başkanların var olmasıydı. İzlettirilen filmde de zaten Konya Sanayi Odasında Başkanlık yapan herkesin görüşü yer almış, bu da güzeldi.

Konya’da biliyorsunuz siyaset, seçimler ne yazık ki kardeş kavgası şeklinde geçer, birçok odada, hatta dernekte, cemiyette iktidar savaşlarının ne kadar keskin yapıldığına hep üzülerek, kırgın ve bezgin bir şekilde tanıklık ettik. Ama Konya Sanayi Odası öyle olmadığını göstermiş oldu.  

Bu noktada elbette ki Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü geçmişi ile ve geleceği ile bu kadar barışık olduğu için de takdiri hak ediyor, bunu da belirtelim ve bu tavrın diğer kurum ve kuruluşlara da örnek olmasını dileyelim. Şunu da ifade edeyim, Başkan Memiş Kütükçü’nün gecede yapmış olduğu konuşmada da bu hassasiyet ve incelik vardı, ayrıca takdir ettiğimizi ifade edelim.

Gecede Konya Sanayi Odasının Kurucu Başkanı Olan Ali Akkaya Amcamız da güzel, anlamlı ve örnek teşkil edebilecek bir konuşma yaptı.

Aslında bir nevi Konya’da yaşanan Sanayi Devriminin tarihini anlattı. Konya Sanayisinin Motorlu Sanayiden, devasa Organize Sanayilere kolay geçmediğini bizlere izah etti, fedakârlıkları, ön kesme operasyonlarını nasıl inançla yok ettiklerini yeni nesle anlatmış oldu. 

Konu buraya gelmişken şunu da ifade edeyim, tamam Memiş Kütükçü Bey vefakâr davrandı ama bizim Konya hakikaten vefasızdır, mesela ben hem de İTÜ Mezunu bir makine mühendisi olan Ali Akkaya amcamızın bir defa bile herhangi bir konferansa davet edildiğine şahitlik etmedim. Yahu bu insanlar tarih yazmış, Konya’yı sanayi kentine dönüştürecek yolda önemli isimlerden olmuşlar, bu insanların tecrübelerinin paylaşılmaya değer olduğunu kimse anlayamayacak mı?

Ah Konya ah…

Neyse geçelim.

Ali Amcanın konuşması samimi olunca doğal olarak da geceye de bir samimiyet havası hâkim oldu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Bakan Fikri Işık da samimi birer konuşma yaptılar.

Rifat Bey’in konuşmasında Konya’ya yönelik övgülerin ben samimi olduğuna inanıyorum, neticede Rifat Bey Konya’yı sever biliyorum. Şunu da belirtelim Konyalılarda gadasını aldığımız Kayserilileri sever. Ben şahsen Konya’da yaşamasaydım, Kayseri de yaşamak isterdim, ondan sonra benim için İstanbul gelir. Kayseri sanki memleketim gibidir, bunu birçok Konyalının da böyle hissettiğini biliyorum.

Sayın Valimiz çok değerli biliyoruz, Kayserili olmasa da severdik ama özellikle Kayserili olması bizim açımızdan hemşerimiz gibi algılanmasına vesile oluyor, Muammer Erol Valimizi bu açıdan da çok seviyoruz, bununa belirtelim.  

Rifat Beyin, Otomobil üretimi konusunda Konya’nın üretimi yapmasını Bakan’dan istemesi de gerçekçi değilse bile bizim açımızdan önemliydi, Konya bu işi talip, bunu herkese her zaman lanse etmek lazım.

Gelelim Sayın Fikri Işık’ın konuşmasına…

Gerçekten harika bir konuşmaydı. Konya Sanayisi zorluklarla bu güne geldi ama bugünden sonra nereye gidecek? Önümüzdeki 40 yılı nasıl planlayacağız? Sorusuna makro düzeyde, müthiş bir yanıt vermiş oldu, kıymetli Bakanımız Sayın Fikri Işık…

Evet, Konya Sanayisi önümüzdeki 40 yılını Sayın Fikri Işık’ın Konya Sanayi Odasının 40. Yıl kutlamalarında yapmış olduğu konuşmayı vizyon alarak belirlemelidir.

Konya Sanayisi bu anlamda teknoloji yoğun ürünler üretebilmek için adımlar atmalı, ileri teknoloji üretim üssü haline gelmelidir, bunu başaracak beyinler, fikir üretebilecek işadamları, profesyoneller Konya’da var. Üniversitelerimiz var, Konya Sanayi Odamızın ARGE merkezi var, başka alanlar var…

Konya Sanayisinin gelecek 40 yılını şekillendirecek fikrin merkezini, YERLİLİK – YENİLİK – YEŞİL ÜRETİM kavramları almalıdır. Bu süreç biran önce başlamalıdır.

Sayın Bakan Fikri Işık ifade etti, devletimiz bu konuda her türlü desteği vermeye hazır, ARGE Merkezleri için 50 olan personel sayısı 30’a inmiş, ayrıca bu konuda yapacağınız yatırımlarda devletimiz size %40 oranında destek veriyor. Daha da önemlisi devlet alımlarında ileri yükse teknoloji sertifikanız varsa iş bitirme istenmiyor. Bu alanlardaki yapılacak fabrikalar, iş yerleri 6. Derecede teşvik bölgesi statüsünde devletimizden destek alacak ve böylece de her yönü ile bu işletmeler yatırımcısına kazandıracak.

Türkiye eski Türkiye değil, yenilikçisine, sanayicisine, yatırımcısına zorluk çıkarmıyor, destek oluyor, vizyon veriyor, para veriyor. Konya büyük konferanslar ile Konya’nın 40 yılında nasıl bir yol haritası çizeceğini belirlemeli ve yola tam gaz devam etmelidir.  

Beni gecede tek üzen konu ise Konya’nın büyük sanayi kuruluşları anlatılırken TÜMOSAN’dan bahsedilmemesiydi.

Oysaki TÜMOSAN bugün yüzde yüz Türk Malı motor üreten, büyük bir ağır sanayi kuruluşudur. Biliyorum bu konuda suçlu Sanayi Odamızın yetkilileri değil, TÜMOSAN’ın yetkilileri Konya’nın sesini duymama konusunda ısrar ediyor. Umarım bu değişir ve bir değişirse Konya belki yine otomobil üretemez ama dev iş makineleri, kamyonlar, kamyonetler, tank, biçerdöver, dozer gibi araçlar üretebilir.

Netice itibariyle Konya Sanayisinin 40. Kuruluş Yıl Dönümü Gecesinde aynı zamanda Konya Sanayisinin gelecek 40 yılı nasıl şekillenecek soruları akıllardaydı.

Konya Sanayi Odamıza, “daha nice yıllara” dileğimizi iletiyoruz ve Konya sanayimize de Allah yol açıklığı versin temennisini ifade etmek istiyoruz.

Konyam emeğin yağlı olsun, ekmeğin yağlı olsun…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR