Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

KONYALILARIN ATA SPORU: BİSİKLET

KONYALILARIN ATA SPORU: BİSİKLET

Sevgili okuyucularım. Bugün sizlere bisiklet sporundan bahsedeceğim. Biz Konyalıların ata sporu olan bisiklet, hem uzun mesafeli yolculukları kısa sürede tamamlamamıza vesile oluyor, hem de sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlıyor.

Memleketimizde bisiklet sporunun geçmişi 1920’li yıllara kadar uzanıyor. Türkiye'de bisikletten bahsedilince hemen hemen herkesin aklına Konya geliyor. Konya, düz ve geniş bir coğrafyaya sahip olmasından dolayı bisiklet kullanımı burada oldukça yaygındır.

Türkiye'nin ata sporu nasıl ki güreşse, Konya'nın ki de bisiklettir. Bisiklet kullanmak için ehliyet zorunluluğu olmadığından 7'den 70'e herkes bisiklet sürmektedir.

Konya'da ayrıca bisiklet branşında 4 binden fazla milli olmuş sporcu bulunmaktadır. Bu da şehrimiz adına büyük bir gurur kaynağı olmaktadır.

Konya’da bisiklet yarışları 1923 yılında İdman Cemiyetleri İttifakının kuruluşuyla başlamıştır.

Topoğrafik yapısı nedeniyle Konyalılar Bisikletle haşır neşir olmuş, bisiklet kullananların sayısı ülke genelinde rekor düzeye ulaşmıştır.

1922 yılında kurulan Gençlerbirliği ile 1923 yılında kurulan İdmanyurdu kulüplerinin rekabetine bisiklet branşı da eklenmiştir.

İlimize İlk Türkiye derece 1930 yılında Nuri Yenal’ın Türkiye ikinciliği ile gelmiştir.

İlk veledrom 1949 yılında Konya’da yapılarak, 29 Haziran 1950 yılında hizmete açılmıştır. 1955’ten itibaren Konya’nın üstünlüğünü Bisiklet branşında ülkemize kabul ettiren birçok takım ve sporcumuz vardır.

Konya’nın bisiklete verdiği bu değer, Konyalı bürokratları da tetiklemiş ve bu branş için gerekli hamleler yapılmıştır.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre 447 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu kazandırıldı.

Bu konuda desteğini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’e Konyalılar olarak teşekkürü bir borç biliriz.

Sizler de bisiklet kullanımını arttırarak hem yakıt masrafından kaçınmış olur, hem de gideceğiniz yere spor yaparak kısa sürede ulaşmış olursunuz.

Sağlıklı ve zinde kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR