Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor’dan taktiksel galibiyet!

Konyaspor’dan taktiksel galibiyet!

Konyaspor, Karagümrük karşısında taktiksel olarak topu rakibe bırakarak oynadı. Rakibi genelde orta sahada karşıladı.  Burada amaç Karagümrük’e oynamak için alan bırakmamak ve kontratak için fırsat aramaktı. Ancak ön alan baskısı yapmadan rakibi orta sahada karşılayınca Karagümrük stoperleri rahat oyun kurdu. Nitekim rakip stoper Burak’ın derinlemesine pasında savunma arkasına sarkan Pesic Karagümrük’ü öne geçirdi.

Sonrasında Konyaspor daha önde oynamaya ve rakibe önde basmaya başladı. Ön bölgede pres yaparak kapılan bir top ve gelişen atakta Bytyqi’nin asistiyle Rahmanovic skora beraberliği getirdi. Skor beraberliğe gelince Konyaspor yine maç başı taktiğine dönüş yaptı.

İlk yarıdaki durağan oyun daha çok taktiksel bir tercihti. Rakibi bekleyip orta sahada oyalamak hızlı ataklarla gol aramak üzerine kurgulanmış bir oyun izledik. İlhan Palut bu tercihinin semeresini ikinci yarıda aldı. Konyaspor daha az topla oynamasına rağmen daha çok pozisyon ve gol bulan taraf oldu. Konyaspor akıllıca oynadı, rakibi baskı altına almayı düşünmedi, topu rakibe bırakarak oynamasına rağmen çok rahat bir galibiyet aldı.

Konyaspor’u öne geçiren golde yine Abdülkerim + Serdar işbirliği vardı. Abdülkerim gerçekten bir stoperden fazlası. Konyaspor’un hem stoperi hem sekiz numarası hatta on numarası, hücuma katkısı bir orta saha oyuncusundan çok daha fazla, asist sayısında ligin on numaralarından bile daha iyi. Abdülkerim’in pasında topu alıp götüren Serdar’ın gol vuruşu ise  ayakta alkışlanacak cinstendi.

Konyaspor öne geçince artık oyun tam Michalak kıvamına geldi. Konyaspor’un yüz metreyi neredeyse on saniyede gidebilen kanat oyuncusu üzerine gelen rakipler için büyük tehlike arz ediyor. Son vuruşlarda beceriksiz ve pas tercihleri karmaşık olsa da hayatımda izlediğim en hızlı oyunculardan birisi. Rakip oyuncunun gerisinden koşuya başlayıp rakibin rahatlıkla önüne geçebiliyor. Michalak’ın bu özelliği Karagümrük’ü 10 kişi bıraktı. Kazanılan serbest atışta Guilherme’nin enfes frikik golü farkın yolunu açtı. Yine bir kontratakta Serdar dördüncü golü atarken Michalak beşinci gol için her şeyi yaptığı pozisyonda Ahmet Hassan skoru beşleyemedi.

 Nasıl geçen haftaki beraberliği İlhan Palut’a yazarsak bu galibiyeti de İlhan Palut’a yazmak zorundayız. İlhan hoca rakibi iyi analiz etmiş, rakibe göre taktiğini geliştirmiş, sabırlı oyunla rahat ve farklı bir galibiyet aldı. Konyaspor’un bu sezon en beğendiğim özelliği farklı oyun planlarını başarı ile uygulayabilmesi. Konyaspor Türkiye liginin belki en iyi kontratağa çıkabilen takımı olmakla birlikte set oyununu da rahatlıkla oynayabiliyor.

Bu galibiyet aslında Konyaspor’un hedefinin ne olması gerektiğini gösterdi. Ligde bu haftaya kadar Trabzonspor dışındaki takımlar oldukça istikrarsız sonuçlar alıyor. Bu ortamda lig ikinciliği son derece makul bir hedef gibi görünüyor.  Böyle bir fırsat gelmişken değerlendirmek lazım. Şampiyonlar ligi için ön eleme oynama mücadelesi içine girmek taraftarı da tribüne çekecektir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR