Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor’un gücü yetmedi

Konyaspor’un gücü yetmedi

Trabzonspor, genel olarak ligi rakipsiz götürüyor.  Trabzonspor’u sadece Konyaspor biraz takip edebildi. Konyaspor, Trabzon deplasmanında kazansaydı belki bir yarış başlatabildi. Ancak Konyaspor’un gücü yetmedi.  Dar ve kısıtlı bir kadroya sahip Konyaspor her türlü imkana sahip Trabzonspor’un geniş ve kaliteli kadrosu karşısında tutunamadı.

RAKİBİN PRESİNE TESLİM OLDU
Bu sezon Konyaspor’un en çok zorlandığı maçlar rakibin önde bastığı maçlar oldu. Abdullah Avcı tüm oyun planını  Konyaspor’un bu zafiyeti üzerine kurgulamış. Maç 2-0’a gelinceye kadar çok etkili bir ön alan presi uyguladı. Bu presi Konyaspor bir türlü kıramadı. İlhan Palut Trabzonspor’a karşı özel bir önlem almadı, savunmadan ısrarla topla çıkmak istedi.  Ancak Trabzonspor buna izin vermedi, Konyaspor rakibin ön alan presine teslim olunca istediği oyunu da sergileyemedi. 2-0’dan sonra Trabzonspor rahatlayıp önde basmayı bırakınca son yirmi dakikada Konyaspor rakip sahada oynamaya başladı ve bu bölümde gol ve pozisyonlar bulabildi. Hatta golden önce Rahmanovic’in yakın mesafeden yaptığı kafa vuruşunu Uğurcan inanılmaz bir şekilde kurtaramasaydı bu kadar olumsuzluğa rağmen Konyaspor belki puanla dönebilirdi.

GOLLERDEKİ HATALAR
İlk yenilen golde Konyaspor savunmasının ciddi bir pozisyon hatası vardı. Normalde stoperlerin merkezi kapatıp Guilherme’nin Visca ile eşlemesi gerekirken Guilherme Abdulkadir’i perdelemeye çalışınca Visca arkada bomboş kaldı ve golü buldu. İkinci golde ise Adil’in hatası, Konyaspor savunmasının ceza sahası içinde uzun süre topla oynayan Nwakaeme’den bir türlü topu alamaması etkili oldu. Tabi bir de şu var: İlhan hoca Soner ile  M’poku’yu değiştirebilmek için yabancı kuralı zırvalığı yüzünden Skubic’in yerine Barış’ı almak zorunda kaldı. Nwakaeme ile Barış değil de daha çabuk bir oyuncu Skubic eşleşseydi, Nwakaeme ceza sahası içinde  topu o kadar uzun süre ayağında tutabilir miydi, tartışılır. İkinci golde bence TFF’nin saçma yabancı kuralı da etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

KADRO KALİTESİ FARKI
Pas oyunu ve savunmadan oyun kurmak İlhan Palut’un olmazsa olmazı. Topa hakim olarak oynamak için oyuncu kalitesinin yüksek olması gerekiyor. Konyaspor maalesef Ahmet Çalık ile Serdar Gürler’in yerini dolduramadı. Bütçe ve harcama limitleri, scout organizasyonunun yetersizliği bir yana  ve tüm bu faktörlerle birlikte yabancı  kuralı da transferde  Konyaspor’un eksiklerini gidermesine engel oldu. Bence İlhan Palut’un oynatmak istediği pas oyununa dayalı bir sistem için kadrodaki pek çok oyuncunun teknik becerisi  üst sıralar için yapılacak bir mücadele için yeterli değiller.  Bu kadro kalitesi ile Konyaspor’un buralara gelebilmesi büyük başarı. İlhan Palut’a daha iyi malzeme verilebilse takımı daha iddialı bir şekilde şampiyonluk yarışının içine sokabilirdi.   

HAKEM ADİL DEĞİLDİ
Mete Kalkavan belki sonuca direkt etki eden bir hata yapmadı ancak maç içinde iki takıma uyguladığı faul standardı aynı değildi. Konyaspor aleyhine rahatlıkla çalınan faul düdükleri Trabzonspor için çalınmadı. İlhan Palut Trabzonspor karşılaşması için Türkiye Kupası’nı feda etti. Konyaspor için lig ikinciliği çok önemli bir hedef. Ligi ikinci bitirmek bence Türkiye Kupası’nı kazanmaktan çok daha önemli. Futbolcuların kullandığı klasik ifade vardır ya: “önümüzdeki maçlara bakacağız”. Konyaspor’un tam olarak yapması gereken bu maçı unutup önündeki maçlara bakmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR