Sıtkı Yonca

Sıtkı Yonca

MEB ne yapmaya çalışıyor?

MEB ne yapmaya çalışıyor?

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 29.11.2019 gün ve... 604.01.01-E.23751485 sayılı bir yazı yayınladı.

            Yazının özeti şu. 25.11.2019 tarihinde Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Arçelik A.Ş arasında ‘’Dijital Kanatlar’’ diye bir proje anlaşması yapılmış.

            Bu proje için 81 ilden 80 ortaokulun pilot olarak seçileceği ifade edilen yazıda, belirlenen kriterlere uygun olacak şekilde, illerden bir ortaokul isminin belirlenip 06.12.2019 tarihine kadar elektronik posta ve resmi yazıyla T. Eğt.Gn.Mdlüğüne acilen bildirilmesi istenmektedir.

             Okul Seçme Kriterlerinin 1. Maddesin de:

            1. ‘’Resmi devlet orta okulları (Kesinlikle Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı devlet orta okullarından seçilecek olup İmam Hatip Ortaokulları ve Özel okullar seçilmeyecektir)ifadesi yer alıyor.

            Akit Gazetesi internetten, ‘’MEB ile Koç’tan Ortak Skandal’’ spotuyla İmam Hatiplilere ayrımcılık yapıldığı haberini geçti. Önce İmam Hatip Ortaokullarının Din Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olduğu araştırılmadan haber yapılmış; çünkü yazıda Temel.Eğt.Gn. Md.lüğüne bağlı okullar ifadesi atlanmış diye düşündüm. Ancak Bakanlığın bu habere istinaden yaptığı yazılı açıklamayı görünce, MEB adına bu düşüncenin aşırı bir iyimserlik olduğu kanaatine vardım.

            Özürü kabahatinden büyük dedikleri tam da bu olsa gerek.

            Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada ‘’ 03.12.2019 tarihi itibariyle İmam Hatip Ortaokulları protokole dahil edilmiştir’’ deniliyor.

            Açıklamada ‘’Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okulları kapsadığı için hukuki sorumluluk gereği’’ ifadesinden gözlerimiz yaşardı.

            Şimdi soralım öyleyse:

            Açıklamanızda hukuki sorumluktan kastınız Arçelik A.Ş. mi, yoksa Din Eğt.Gn.Md.lüğü mü?

            Kastınız Arçelik A.Ş.ise bu protokolün (amiyane ifadeyle)patronu sen misin, Arçelik A.Ş. mi? Farz edelim Arçelik A.Ş. İmam Hatip Ortaokulları bu protokolün dışında kalsın istedi. Bir bakanlık kendi kurumunu bir özel sektöre neden, niçin ve nasıl feda eder?

            Hukuki sorumluluk ifadesinden kastınız, Din Eğt.Gn.Md.lüğü ise  yaptığınız açıklamayla bu sorumluluğu(!) aşabildiğinize göre, ilk yazınıza gönderme yaptığınız ‘’hukuki sorumluluğu’’ inandırıcı buluyor musunuz?

            İmam-Hatip Ortaokulları ve Özel okullar seçilmeyecektir diye paranteze aldığınız ifade hukuka uygundu diyorsanız; bu kez de Temel Eğt.Gn.Md. lüğüne bağlı ortaokullara İmam Hatipler uğruna hukuksuzluk yapmış olmuyor musunuz?

            Madem İmam Hatipler dahil edilecekti neden olayın basına intikal etmesini beklediniz?

            İlk yazınızda protokolün T.Eğt.Gn.Md.lüğü ile yapıldığı belirtilmiş olmasına rağmen kriterler ekinde tekraren ve özellikle ‘’İmam Hatip Ortaokulu ve Özel okullar seçilmeyecek’’ti vurgusuna neden ihtiyaç duydunuz? Bir Milli Eğitim Müdürünün, İmam Hatip Ortaokullarının Din Eğt.Gn.Md. lüğüne, özel okulların da Özel Öğretim Gn.Md.lüğüne bağlı olduğunu bilemeyecek kadar hukuki şuurdan yoksun olduğundan şüpheniz mi vardı da, böyle en asgari nezaket ve incelikten mahrum bir yazıyla zihinleri bulandırdınız?

            Neresinden tutsanız birbiriyle çarpışan iki MEB yazısı. İmam Hatipler hakkında negatif bakışınız olduğunu söylemeye kalemim varmıyor ama, ama demekten de kendimizi alamıyoruz. İnşallah yanılıyoruzdur. Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sıtkı Yonca Arşivi
SON YAZILAR