Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Merhaba yeni dünya

Merhaba yeni dünya

Pandemi dünya için bir milat…

Dijital dünyaya merhaba deyin…

Yoğunluğumuzun, iş yükümüzün, zaman artırma çabamızın sonucunda hayatımızın bir parçası haline gelen e-ticaret bizleri alışverişte harcadığımız efordan ve zamandan kurtarmıştı. Öyle ki hediyelikler, çiçek gibi ekstrem ihtiyaçlarımız için kullanıyorken, eve ekmek, yumurta almaya varana kadar gündelik ihtiyaçlarımıza bile cevap verir hale geldi. Yani artık hayatımızın doğal bir parçası e-ticaret.

Pandemi sonrası ise e-ticaret tam anlamıyla patlama yaptı diyebiliriz. Kalabalık, kapalı ortamlardan uzak durulması gereken bu günlerde en güzel çözüm internet alışverişi… Ve internetin yani sanal dünyanın bizi içine aldığı ilk evrelerden biri.

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla başlayan süreçte arkadaşlarımızla sanal ortamda yeni bir hayata merhaba demiştik. Karşılıklı muhabbetler yerine birbirimize yorum ve beğeni yaparak dostluk pekiştirmeye başlamıştık. Kokusunu içimize çeke çeke okuduğumuz gazetelerin yerini haber siteleri aldı. Akşam saatlerinde ailecek ana haberin karşısına geçmemize gerek kalmadı anlık bildirimlerle haber görüntüleri telefonlarımıza düşmeye başladı… Sahi hala o sıcak muhabbetlerin devam ettirildiği ev oturmaları var mı? Ama ellerinde telefonla muhabbet edenler ‘evet var’ demesinler…

Yukarda bahsettiklerim sanal hayata bizi alıştırmak için bir girizgahmış… Asıl sanal dünya Pandemiyle başladı, bu seneden sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak emin olun.

Çocuklarımızın sanal eğitim hayatları başladı. Geçiş çok kolay olmayacak, muhakkak belli bir dönem sancılı olur ama alışacağız. Mahkemeler uzaktan yargılamalara başladı sanırım dün bu konuyla ilgili birkaç haber vardı. Devlet daireleri kademeli olarak sanal dünyaya geçiş yapacaklar diye düşünüyorum. Şuan tahsilatlar ve bazı başvurular zaten internetten yapılabiliyor, önümüzdeki günlerde devlet daireleri daha kapsamlı işlemleri sanal ortama taşıyacaklardır. Görüntülü arama altyapıları sayesinde toplantılarda internet ortamına taşındı yakında ev oturmalarımızı da bu şekilde yapmaya başlarız. Ev, araba, beyaz eşya, kıyafet, telefon, bilgisayar aklımıza ne gelirse internetten bakıyor beğeniyor alıyoruz.

Kalabalıklardan uzaklaşıyoruz, virüslerden kaçıyoruz… Yalnızlaşıyoruz…

Farklı bir dünyaya  yeni bir çağa merhaba…

Önümüzdeki dönemde seçimler var… Sıraya girecek herkesin dokunduğu mühre dokunacak mıyız? Yoksa seçimlerde mi sanal ortamda olacak? Yanıtlar çok yakında…

Sürç-i lisan etmişsem affola…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR