Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Metro hayırlı olsun! Konya 1 milyar TL kazandı…

Metro hayırlı olsun! Konya 1 milyar TL kazandı…

Dün sabah saatlerinde, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya ziyaretini ve Konya'ya verdiği müjdeleri değerlendirdi. Başkan Altay, Erdoğan’ın Konya mitinginde verdiği müjdelere dair bazı ayrıntıları kamuoyu ile paylaştı. Özellikle metro projesi ile ilgili olarak verdiği bazı bilgiler gerçekten de önemliydi.
 
Metro projesine bakışımı daha önce defalarca kez buradan dile getirmiştim.
 
Konya’nın acil çözülmesi gereken sorunları varken, metro projesinin Konya için bir macera olduğunu, şehrin devlet bütçesinden aldığı yıllık istikhakı bu projeye yatırmasının lüks olacağını ifade etmiştim.
 
Fakat Uğur İbrahim Altay’ın yaptığı son açıklamayla, ben ve benim gibi düşünenlerin kaygısı da son bulmuş oldu. Metro projesinin tüm maliyetini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstleniyor. Böylelikle, metro projesinin maliyeti büyükşehir belediyesine hiçbir şekilde yansımayacak.
 
Başından beridir, belediyemizin böylesine büyük bir yatırımın üstesinden gelemeyeceğini düşünüyordum. Çünkü metro projesi oldukça maliyetli bir iş. Çünkü büyükşehir belediyesinin içinde bulunduğu maddi durum bu yatırımı imkansız kılıyor. Çünkü geçmişte yapılan bazı hatalar var. Bu konuda çünkülerim uzar gider…
 
Projenin ilk protokolünde yatırımın Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenileceğine, metro araçlarının 1 milyar TL'lik maliyetinin ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağına karar verilmişti. Sadece bu 1 milyar TL’lik yük bile büyükşehir belediyesinin tüm yatırımlarını durdurup, tüm gelirlerini bu alana kanalize etmesine sebep olacaktı. Yani metro projesi bitene kadar Konya Büyükşehir Belediyesi bir nevi kontak kapatacaktı.
 
Fakat geçen hafta ortaya çıkan gelişmeler, Konya açısından muhteşem oldu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya’ya gelmeden önceki gün yazdığım, “Konya Erdoğan’dan ne bekliyor?” başlıklı yazımın sonunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Metro Projesi hakkında önemli bir açıklama yapmasını kuvvetle bekliyorum…” şeklinde bir paragrafım vardı. Aldığım duyumlar boşuna değilmiş…
 
Çünkü o hafta boyunca Konya’yı yönetenler ve Konya’nın Ankara’daki temsilcileri bu konu hakkında rapor oluşturdu. Bu çalışmanın neticesinde; ilk protokolde büyükşehir belediyesi tarafından ödenmesi kararlaştırılan metro araçlarının 1 milyar TL'lik maliyeti de gündeme getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya ziyareti öncesi verdiği direktifler doğrultusunda bu maliyetin de bakanlık tarafından karşılanması kararı alındı…
 
Açık söylüyorum, bu, bugüne kadar Konya’nın Ankara’da aldığı en önemli başarılardan biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya’nın Ankara’daki bürokratları ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bu konuda çok emekleri var.
 
Metro projesinin maliyeti 1 milyar Euro, metro araçlarının maliyeti ise 1 milyar TL olmak üzere toplamda 7 buçuk milyar liralık bir yatırım kazanacak Konya. Özellikle sıkı ekonomik politikaların uygulandığı böyle bir dönemde büyük bir yatırımın tarihi ile müjdelenmesi Konya'nın ne kadar önemli olduğunun ve Cumhurbaşkanımızın şehrimize ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.
 
Yine daha önce dile getirmiştim; AK Parti’nin; kurulduğundan beri doğru düzgün destek alamadığı İzmir’e ve kör topal yarım yamalak destek aldığı Antalya’ya yaptığı yatırımları görünce, Konya’nın her zaman daha fazla yatırımı hak ettiği kanısındayım.
Eğer İzmir’e 6 şeritli yol yapıldıysa, İstanbul-İzmir Otobanı yapıldıysa, eğer Antalya sahil yolu-tramvay hattı yapıldıysa, eğer İstanbul baştan aşağı imar edildiyse, Karadeniz bölgesinde deniz doldurulup havalimanı yapıldıysa, Konya’nın neyi eksik?
 
Ek olarak, Başkan Altay’a basın toplantısında ihalenin hangi tarihte yapılacağını sordum. Başkan Altay soruma; “Proje 30 Ağustos’ta onaylandı. Resmi tatile denk geldiği için Kamu İhale Kurumu’ndan ihale tarihi alamadık. Ama projenin finansmanı sağlandı, sadece ihale süreci yürütülecek. İnşallah Eylül ayı içerisinde de gerçekleşecek. Proje yabancı kaynaklı bir krediyle yapılacak. Şöyle de bir algı oluşmasın; Konya’nın diğer yatırımları durdurulup, paralar metroya aktarılmıyor. Metronun ayrı bir kredilendirmesi ve finansmanı olacak. Mevcut yatırımlarımıza da devam edeceğiz” şeklinde cevap verdi.
 
Bu sebeple, Başkan Altay’ın kendi ifadesiyle projenin Konya’nın yıllık bütçesine bir yükü olmaması ve büyükşehir belediyesinin belini bükmemesi nedeniyle Konya için şimdi daha hayırlı olacağını söylemem gerekiyor…
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR