Şerife Demir

Şerife Demir

Mevsim lezzetleri

Mevsim lezzetleri

Selamün Aleyküm. Tam mevsime özel sizlere iki güzel tarifim olacak. Hele sizler de bizler gibi şanslıysanız, özel insanlar tarafından bahçesinden bu güzel meyveleriniz geliyorsa lezzeti asla tartışılmaz. Hangi meyvelerden mi bahsediyorum tabii ki mevsimin en özelleri portakal ve limon ikilisi. Hazımsızlığı gideren, hastalığa şifa olan, susuzluk ihtiyacını karşılayan daha sayılmayacak kadar çok şifası olan bu meyveler bizlere yakınlarımız tarafından gelmektedir. Evet bizler aile olarak şanslı kişileriz. Anamurlu damadımız ya da oğlumuz diyelim ve ailesi sağ olsunlar bizleri her zaman düşünür. Orada yetişen bütün meyve ve sebzeleri bahçesinden yeme imkanımız olur. Bir defa bahçesinden limonu ya da portakalı yemiş olursanız pazardaki limon ve portakalı beğenmezsiniz. O kadar farklı ki sizler de o bahçedeki lezzeti tatmanızı nasip olur inşallah. Sözü çok uzattık özel insanlar için yazılması gerekenleri bir kenara bırakalım. Şunu belirtmeden geçmeyelim iyi ki sizleri tanıma fırsatımız olmuş.

Portakallı kek ve limonlu kurabiye tariflerini sizlerle paylaşalım. Özellikle çocukların portakallı kek vazgeçilmezi olacaktır. Malzeme listesi şöyle, Kek hamuru için; 4yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı nişasta, 1 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1paket kabartma tozu.

Yapılışı; Önce yumurta ve şeker çırpılır. Sonra su, süt ve sıvıyağ ilave edilir. En son un, nişasta ve kabartma tozu, vanilya ilavesiyle kek hamurumuz yağlanan dikdortgen cam tepsiye dökülür. 170 derecede pişirilir.  1poşet sade krem şanti, 1 su bardağı sütle çırpılır. Buzdolabına soğuması için bırakılır. 3 portakalın suyu sıkılır. 3 yemek kaşığı nişasta ve 1 bardak şekerle pişirilir. Fırından çıkan keki 5 dakika beklettikten sonra 1 bardak süt dökülür. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine krem şanti sürülür. İnce portakal dilimleriyle süsleme yapılır ve üzerine pişirilen sos dökülür. Buzdolabında 2 saat bekledikten sonra afiyetle yenilir.

İkinci tarifimize gelelim. Limonlu kurabiye malzeme listesi; 2 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 125 gram tereyağı, yarım su bardağı şeker, 1limon suyu ve 1 limon kabuğu, 1 paket kabartma tozu ve un. Bütün malzemeleri koyuyoruz. Yumuşak olacak şekilde yoğuruyoruz. Buradaki püf noktası hamuru elinizden bırakmadan toparlamaktır. Yoksa elinizle yağ eridikçe hamurumuz çok un ilavesi isteyecektir. Hamuru istediğiniz büyüklükte yuvarlayıp pudra şekerine buluyoruz. Fırın tepsisine aralıklı yerleştirip 180 derecedeki fırına  veriyoruz. 10-15 dakika arasında pişen kurabiyeleri eğer yumuşak diye düşünüyorsanız kesip içine bakabilirsiniz. Eğer içi pişmişse bekledikçe sertleşecektir. Soğuduktan sonra afiyetle sevdiklerinizle bir bardak çay ile yiyebilirsiniz.

Bugünün duası; Türkiye ya da dünyanın neresinde olursa olsun kalpten bağlı olduğumuz dua  edenlerimiz, özel dua ettiklerimiz her daim kabul olsun Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR