Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Mısır’da Katliama İhracatla Yanıt Vermek

Mısır’da Katliama İhracatla Yanıt Vermek

Evet, haklısınız bugün başka bir şey yazmamam, Mısır’daki kardeşlerimize yönelik katliama karşı içimizde olaşan tepkiyi kaleme almam gerekir.

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yapmış olduğu konuşmanın tahlilini yapmam gerekir. Bu milletin, İslam Âleminin Recep Tayyip Erdoğan’ı neden sevdiğini görmeyenlere “Bir Musa çıkar, zulmün hesabını sorar” diyen büyük liderin ne demek istediğini belki bir daha anlatmamız gerekir.

Ama ben öyle yapmayacağım, ben bugün size Konya Ticaret Odası’nın, “Konya İli İhracat Analizi” ile ilgili hazırlattığı raporu anlatacağım.

Neden mi böyle yapacağım? Zira biliyorum ki cuntacı firavun ve pislik böceklerinin zulmüne karşı küfür etmek, ağlamak, sızlamak hiçbir etkisi olmayan eylemlerdir.

Eğer Büyük Şeytanı da, Büyük Şeytanın oturak alanı İsrail’in de, Faşist Avrupa’nın da ve bu aşağılıkların Ümmeti hizaya getirilmek üzere maşa olarak kullandıkları Sisiler, itleri, köpekleri, akbabaları ve daha nesi ve nesinin de karşısına durabilmemiz için bugün itibariyle yapabileceğimiz bir şey var:

Oda daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek ve daha fazla ihracat yapmaktır…

Bunun dışındaki her konuşma, bağırma, çağırma, küfür etme eylemi sadece hamaset olur. Zalimin zulmünü engelleyemeyeceği gibi belki artırır bile.

Ama Türkiye zengin olursa, Türkiye ihracat yaparsa, Türkiye üretirse Büyük Şeytanları ve onların uşaklarını hizaya getirebilir.

Evet, bu kadar açıklamadan sonra geçelim konumuza, Konya nasıl daha iyi ihracat yapar hale gelir? Üretimini nasıl artırır ve ürettiklerini nasıl satabilir? Zenginliğe dönüştürebilir?

İşte şu an cevabını net bir şekilde bulmamız gerekli olan sorular bunlardır.

Konya Ticaret Odası bu konu ile ilgili bir rapor hazırlatmış. Bu raporun ismi “Konya İli İhracat Analizi”…

Bu analizin Konya’nın ihracatını artırmada birinci aşama olarak görülmesi de çok önemli. Şu anda Konya bu analize göre yol haritasını belirlemelidir.

Konya Ticaret Odası tarafından yürütülen Konya İli İhracat Analizi projesi çerçevesinde Konya ihracatının mevcut durumu, sorunları ve çözüm yollarının tespiti amacıyla 250 ihracatçı firma ile anket çalışması yapılmış. Anket sonuçları; ihracatçı firma temsilcileri, uluslararası nakliyeciler ve gümrük müşavirlerinden oluşan 100 kişi ile “İhracatta Çözüm Yolları Çalıştayı”nda değerlendirilmiş.

Gruplar halinde 10 masada 7 başlık altında 16 maddenin tartışıldığı Çalıştay’da; eğitim, insan kaynakları, finansman, pazar ve müşteri araştırması, devlet destekleri, ihracatla ile ilgili hizmet veren kurum ve kuruluşlardan beklentiler ile Konya’nın ihracattaki dezavantajları değerlendirilmiş ve uzmanlar tarafından yapılan tüm çalışmalar analiz edilerek rapor haline getirilmiş.

Bu raporun ayrıntısına http://www.kto.org.tr/d/file/Konya_ili_ihracat-Analizi.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

MEVKA ile işbirliği yaparak KTO’nun hazırladığı bu rapor toplamda 137 sayfadan oluyor. Aslında giriş, fihrist ve kapak sayfalarını da saydığınızda 150 sayfayı buluyor. Müthiş bir çalışma olmuş.  

Raporda Konya’daki sektörlere göre ihracat da yaşanan sorunlara farklı bakışlar var. Otomotiv Yedek Parça, Ayakkabı ve diğer alanlarda faaliyet gösteren firmalara göre ihracatın önündeki en önemli engel varış ülkesindeki gümrük oranları ve İthalat uygulamaları iken, Makine alanında faaliyet gösteren işletmelere göre en önemli engel gümrük uygulamaları, ambalaj alanında faaliyet gösteren işletmelere göre yüksek lojistik maliyetleri…

Gıda alanında faaliyet gösteren işletmeler mali kaynak yetersizliğini en büyük sorun olarak görürken ayakkabı alanında faaliyet gösteren firmalara göre yüksek lojistik maliyetleri ve enerji maliyetleri mutlaka aşılması gereken sorunlar olarak ifade ediliyor. 

Tabi dışarıdan baktığınızda ise Konya’da ihracatın önündeki en büyük engelleri, firmaların genel ekseriyetinin hala marka olamaması, ulusal ve uluslar arası reklâmları Konyalı firmaların yapamaması, aile şirketlerinde sahipliklerin, ortaklıkların ayı zamanda şirketin yöneticiliği kabul edildiğinden uzmanlıkların önemsizleştirilmesi, yönetimde profesyonelliğe geçilememesi, hisse paylarında aile içi sıkıntıların şirketlerin vizyonlarını olumsuz etki etmesi gibi sorunları sayabiliriz.

Fason üretimi bırakmalı ve Konyalı firmalar marka olmayı başarmalıdır.

İşin özü KTO’nun ihracat analizi raporunda Konya’daki sektörlerin sıkıntılar ve çözüm önerileri ile ilgili her türlü ayrıntı yer alıyor.

Şimdi bu analize göre çözümleri oluşturarak büyük ihracat hamlesini başlatmak gerekiyor…

Tabi bu konuda da en büyük görev KTO ve KSO’ya düşüyor…

Evet, bizlerin, Türkiye’nin ve ne yazık ki dünyanın sizin çalışmanıza çok büyük ihtiyacı var…

Allah yardımcınız olsun ve gün çalışma günüdür, durmak yok, çalışmaya, üretmeye devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR