Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

MÜSİAD Konya’nın Dinamosudur

MÜSİAD Konya’nın Dinamosudur

MÜSİAD Konya Şubesi’nin Başkanı Dr Lütfi Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ümit Olgun, Kazım Öztürk, Ömer Faruk Okka, Mustafa Öztaş, Tuncay Özkan, Genç MÜSIAD başkanı M.Ali Özbuğday dün Yeni Haber Gazetesini ziyaret ettiler.

Tabi kendileri ile uzun uzun sohbet olanağı bulduk bu ziyaret vesilesiyle.

Özellikle MÜSİAD bu süreçte neler yapıyor? Sorusuna çok önemli yanıtlar aldım, sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu ifade edeyim, bugün MÜSİAD Konya Şubesi “Konya’nın vizyonu” konumundadır. Sayın Lütfi Şimşek’in mesela Konya’nın 15 Milyar Dolar’lık ihracat için neler yapılması gerektiği hususundaki açıklamaları kesinlikle bugün sanayicilerimizin tamamına yol gösterici mahiyettedir.

Mesela otomotiv sektörü ile ilgili Lütfi Şimşek önemli bir örnek veriyor; “bugün Konya’da bir firmamız her araç için motor aksamları üretiyor, fakat bu firmamız mesela önümüzdeki dönemde piyasada hibrit ya da tamamen elektrikle çalışan araçlar olduğunda da motor aksamları üretebilecek mi?” Ve bu soruyu, aslında bütün Konya’ya soruyor. Konya iş dünyasının her sektör için bunu yanıtlaması gerektiğini düşünüyor.

Lütfi Bey, devam ediyor, “sizin bildiğiniz yol en doğru yol olabilir ama başka ve daha iyi bir yol yapılmışsa ve siz o yolu bilmiyorsanız, ‘hala bildiğim yol en iyi yoldur’ mantığı ile hareket ederseniz rakiplerinizle rekabet edemezsiniz”…

İnanın aldığım notları buraya aktarsam yerim yetmez, burada önemli olan şu, Konya Sanayimiz bugün ihracatta 1,5 milyar dolarları zorlamaktadır ama Konya’nın hedefi 2023 yılına kadar 15 milyar doları bulmaktır.

Sayın Lütfi Şimşek’in ve MÜSİAD’ın Konya’ya bu noktada çok önemli bir açılım sunabileceğini görebiliyoruz. KTO, KSO birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi çok önemli. MÜSİAD’ın da işte bu birlik ve beraberliğe vizyon sunması çok önemli. 

Bugün ki üretim koşulları ile Konya 15 Milyar Dolarlık ihracat rakamını bulabilir mi? İşte sormamız gereken soru budur ve bu soru ikinci bir soruyu doğurmaktadır; Peki, Konya sanayisi önümüzdeki süreçte neler yapmalıdır?

İşte bu soruya yanıt vermek için gece gündüz çalışmak gerekmektedir. Ve kim ne derse desin bu sürecin yine en dinamik kurumu MÜSİAD’dır.

Konya MÜSİAD 4 koldan çalışmaktadır.

1. Bildiğimiz klasik programlarını icra etmektedir ve Konya’da çok önemli isimlerin konferans vermesini sağlamaktadır.

2. Konya’yı Ankara’ya, İstanbul’a taşıyacak programlar geliştirmektedir.

3. Sanayicimize yeni yollar ve yöntemler öğretilmesi için, yeni üretim metotları bulmak için adeta düşünce kuruluşu gibi çalışmaktadır.

4. İhracat olanaklarını artırmak, yeni pazarlar keşfetmek için yurt dışına yoğun programlar düzenlemekte ve yine başka ülkelerden şehrimize misafirler getirerek Konya’da bu pazarlarla Konyalı sanayicinin buluşması için mücadele etmektedir.

Mesela bu yıl MÜSİAD birçok ülkeye ziyaret gerçekleştirmiş. Cezayir’de MÜSİAD Konya ekibini Cezayir’in TOBB başkanı ve büyükelçimiz karşılamış. Orada bir basın toplantısı düzenlemişler, günlerce MÜSİAD Konya’nın Cezayir’de yaptığı görüşmeler medya da gündem bulmuş ve bu MÜSİAD Konya için abartılacak bir durum olarak görülmemektedir.

Sudan’dan Konya’ya Bakan getirmişler, tabi Bakan ile birlikte çok sayıda bürokrat, siyasetçi, işadamı da Konya’ya gelmiş. Onlarca iş görüşmesi yapılmış.

Konya’ya gelen bir diğer ekip ise Nijerya ekibi… Heyette tam 170 kişi vardı, ayrıca bu temasların birçoğunda ben de bulundum. Nijerya ekibinin içinde bölgesel devlet başkanları, valiler, kabile kralları bile vardı.

Nasıl oluyormuş krallar, diyebilirsiniz, Nijerya’da ikili bir yönetim var, hem modern yönetim biçimi uygulanıyor, hem de geleneksek yapı korunuyor.  

Buna göre de kabile şefleri kabilenin kralları olarak kabul görüyor. Bölgesel yönetimlerde kral olarak adları geçiyor.

Tabi devlet yetkilileri ile birlikte çok sayıda işadamı da vardı heyette. Bu görüşmelerde benim şahitlik ettiğim onlarca iş bağlantısı oldu.

Neticede MÜSİAD başka hiçbir kurum ya da kuruluşun olmadığı kadar Konya’da yoğun çalışmalar yapıyor.

Bu arada mesela Cuma toplantılarında 17 Aralık sonrası çok net bir duruş ile çok önemli konferanslar tertip edilmiş.

Çok açık ifade edeyim, AK Parti Konya il teşkilatı, AK Partili Milletvekilleri eyyamcılık yaparken, paralel ihanet çetesi ile ilgili tek açıklama yapamazken, tek program yapamazken MÜSİAD Cemil Ertem, Cem Küçük, İlhami Işık, Önder Kutlu gibi bir birinden değerli konuşmacılarla 17 Aralık sonrası oluşturulmak istenen algı operasyonuna karşı net bir duruş sergileyebildi.

MÜSİAD Konya Şubesi Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı konusunda da yine AK Parti Konya İl Teşkilatının, Konya milletvekillerinin duramadığı kadar net durdu ve özellikle Ankara’da yapılan iftar programında net bir şekilde Sayın Ahmet Davutoğlu adeta Başbakan gibi karşılandı.

Herkese mesaj verildi, “Konya iş dünyası Sayın Ahmet Davutoğlu’nun yanında” dendi, bunu da kimse yapamadı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkan Adayı olarak Ahmet Davutoğlu’nun ismini telaffuz edince de Mustafa Özel’i o hafta Cuma toplantısına MÜSİAD Konya Şubesi çağırdı ve Ahmet Davutoğlu’nun ne kadar önemli bir şahsiyet olduğu bir kez daha herkese anlatılmış oldu.

MÜSİAD Konya Şubesi yoğun bir çalışma temposu ile yoluna devam ediyor sizin anlayacağınız.

Bu arada Sayın Lütfi Şimşek’e bir görüşmelerinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı iken “sana özel görev veriyorum, bütün dünyayı adım adım gezeceksin ve benim Konyalı olmama yakışır şekilde işadamlarımızı dünyaya açacaksın” demiş.

Lütfi Bey tam da buna uygun olarak inanınız dünyada ayak basmadık ülke bırakmadı. Size son 2 aydaki trafiğini anlatayım, 2 defa Hollanda, 2 defa Irak, 1 defa Umman’a gitmiş.

Bugün Hollanda’ya gidiyor, gelince Etiyopya’ya gidecekmiş. Bayram sonrası ise Almanya’ya gidiyor.

Hatta Umman’da önde gelen bir yatırımcı, Lütfi Şimşek’le görüşmesinde “Siz Erdoğan ve Davutoğlu’nu severmisiniz?” Diye sormuş. Lütfi Bey’de tabiki Cumhurbaşkanımızı çok severiz, Başbakanımız Davutoğlu ile de sürekli görüşürüz, çünkü O’da Konyalı" demiş. Bunun üzerine o yatırımcı Lütfi Bey’e özel ilgi ve ikramlarda bulunmuş, yanından hiç ayrılmamış.

Tam da Konyalı Ahmet Davutoğlu’na yakışır bir Konya MÜSİAD Başkanı…

Bütün bunları yaparken Dr Lütfi Şimşek, ayda bir defa MÜSİAD Başkanlar toplantısına, 2 ay da 1 defa GİK toplantısına katılıyor. Bu toplantılara katılan bakanlara özel raporlar hazırlanıyor ve Konya o toplantıların flaş subesi oluyor. Çünkü raporları ciddi hazırlanmış, herkesin ilgi duyacağı açıklıkta.

Sizin anlayacağınız MÜSİAD Konya heyeti Konya’da başka hiçbir kurum ya da kuruluşun olmadığı kadar hareketli ve elbette bu harekette berekete dönüşüyor.

Netice de dünkü görüşmemizden size birkaç not aktarmış oldum, daha notum çok, birkaç yazımda daha önümüzdeki süreçte MÜSİAD Konya’dan bahsedeceğimizi belirtelim…

Ve diyorum ki, MÜSİAD Konya’nın dinamosu gibi… Aman durmasın, o durursa sanki bütün Konya duracak,

Sizce de öyle değil mi? 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR