Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Namaz kılanlar DİKKAT!

Namaz kılanlar DİKKAT!

 “Rükûları, secdeleri, abdestleri ve vakitlerine riayet ederek beş vakit namaz(ı kılmay)a devam eden ve bu beş vakit namazın Allah katından gelen bir emr-i hak olduğunu kabul eden kimse cennete girer.” (Hadisi Şerif)

Namaz, mümin için miraçtır.

Namaz, secde ederek yükselmenin adıdır.

Namaz, var olmanın ve yaratılış gayesinin eylemsel boyutudur.

Namaz, bize bizi hatırlatan bir emirdir.

Namaz, zamanın kargaşasına dur demektir.

Namaz, anlayabildiğimizde bize çok şey anlatır.

***

Peki biz namazı tam manasıyla idrak edebiliyor muyuz?

Eylemlerimizi yapabiliyor muyuz?

Peygamber Efendimiz(sav) bize namaz kılarken bazı hatalar yapmamamız gerektiğini söylüyor.

Maalesef camideyken bu hatalarla karşılaşıyoruz. Bu hatalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

“Rasulullah (sav) sahabilerine namaz kıldırırdı. Sonra onlardan bir grup ile oturdu. İçeriye bir adam girdi ve namaza durdu. Rukû etmeye ve (tavuğun yem gagalaması gibi) başını eğip kaldırarak secde etmeye başladı.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Bunu görüyor musunuz? Kim bunun üzere ölürse Muhammed’in dininden başka bir şey üzere ölmüştür. Kuzgunun leşi gagalaması gibi namazında başını eğip hemen kaldırır. Rükû edip secdesini (tavuğun yem) gagalaması gibi yapan bir ya da iki hurma tanesi yiyen aç insan gibidir. Bu onun açlığından neyi giderir?!’ buyurdu.”

Yani Peygamber Efendimiz(sav) namaz kılarken secdelerimizi tavuğum yem yediği gibi yapmayın, başınızı secdeye koyar koymaz kaldırmayın diyor.

Başka bir Hadisi Şerifte;

“Secdelerinizde mutedil olun, biriniz (secde ettiği vakit) kollarını köpeğin döşediği gibi döşemesin. (Hadis-i Şerif)

Hadisten de anlaşılacağı üzere erkeklerin, secdedeyken dirseklerini yere koyması yanlıştır.

Başka bir Hadisi Şerifte;

"Namazda sağa sola bakmaktan sakın. Çünkü namazda iken sağa sola bakmak helâk olmaya sebeptir. Sağa sola dönmekten kurtuluş yoksa, bari bu nâfilede olsun, farzda olmasın."  (Hadisi Şerif)

Namazda sağa sola bakılmaması gerekir. Eğer bir kişi bu durumdan kendini alamıyorsa en azından farzlarda kendini zorlamalıdır.

Özellikle camilerde karşılaştığımız namazı hep aynı yerde kılmayı, Peygamber Efendimiz(sav) yasaklanmış böyle yapanlar da deveye benzetilmiştir. İster ev olsun, ister cami farklı yerlerde namaz kılmak daha efdaldir.

Başka bir Hadisi Şerifte İmamdan önce hareket etmek yasaklanmıştır;

"İmam, ancak kendisine uyulması içindir. Bundan dolayı o tekbir getirdiğinde (ardından) siz de tekbir getirin. O tekbir getirmedikçe siz de tekbir getirmeyin. O rükû'a vardığında (ardından) siz de rükû'a varın. O rükû'a varmadıkça siz de rükû'a varmayın. O ‘Semiallâhu limen hamideh’ dediğinde, (ardından) siz de ‘Rabbenâ leke’l-hamd’ deyin. O secde ettiğinde (ardından) siz de secde edin. O secde etmedikçe siz de secde etmeyin. O ayakta namaz kıldığında, siz de ayakta namaz kılın. O oturarak namaz kıldığında, siz de topluca oturarak namaz kılın."

***

Rabbim namazlarımızı Namaz eylesin.

Huzuruna çıktığımızda yanımızda çıkaracağımız namazlar olsun hayatımızda.

Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR