Şerife Demir

Şerife Demir

"Oruç Tutun, Sıhhat Bulun"

"Oruç Tutun, Sıhhat Bulun"

Selamün Aleyküm saygı değer Yeni Haber okurları.

Ramazanı Şerifiniz mübarek olsun. Bu ayı öyle doyasıya yaşayalım ki, hem üstümüzdeki musibetlerin kalkmasına sebep olsun, hem de bize öte dünyada şefaat etsin inşallah. Hala bazı cahiller orucun bedenen zarar vereceği hususunda söylemleri her sene olduğu gibi bu sene de dillerde dolaşmaya başladı.

Dün Akşam Fatih Altaylı’nın Teke Tek Programına denk geldim. Fatih Altaylı Doktora;

“Önümüzde Ramazan Ayı var Oruç tutmak bu hastalığı tetikler mi, virüs bulaşımını artırır mı diye sordu. 2 doktordan 1.si dedi ki: artırmaz dedi manevi olarak güç alır ve hastalığa yakalanması zor olur dedi.

Diğer doktor bayandı dedi ki: Ben dedi Ramazan ayında araştırma yaptım.  Ramazan ayının başında ortasında ve sonunda kan tahlilleri yaptım. Şunu gördüm bir tane hormon adı verdi bu hormonun değerinin yükseldiğini görüyor. Bu hormon bağışıklık sistemini kuvvetlendiren hormon olduğunu söyledi. Dolayısı ile hastalansa bile çok rahat bir şekilde hastalıktan kurtulur. Hasta olmasa da hastalığa yakalanmaz dedi.

Fatih Altaylı çok şaşırdı. Israrla başka sorular sorsa da orucun güzelliğinden bahsettiler.

 Ben de orucun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve faydası ile ilgili yazı buldum sizinle de paylaşayım istedim.

RasulullahSallallahu Aleyhi ve Sellem               

boşuna buyurmadı:

"Oruç Tutun, Sıhhat Bulun"

Oruç tutmak, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.

Oruç, bağışıklık sistemini yeniler

Oruç gibi kısa süreli açlık ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu gibi durumların metabolizma ve bağışıklık sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Yapılan benzer bir çalışmada, 3 günlük oruçtan sonra vücudun yeni savunma hücrelerinin oluşumunu tetiklediği ve böylelikle bağışıklık sisteminin yenilenmesine katkı sağladığı tespit edilmiştir.

Aşırı yemek, bağışıklık sisteminin gücünü düşürür.

Gün içerisinde çok sık bir şeyler yemek, metabolizmayı sürekli hareket geçirmek anlamına gelmektedir. Bu durum ise bağışıklık sisteminin gücünün düşmesine neden olabilir. Çünkü bu sırada vücut tüm enerjisini gıdaları hazmetmek için harcar. Oruç sırasında metabolizma yavaşlar ve sindirim sistemindeki organlar dinlenir. Dinlenmiş organlar ve yavaşlayan metabolizma ile bağışıklık sistemi güçlenir.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“....Allah’a korkuyla ve ümitle dua edin. Muhakkak ki iyilik edenlere Allah’ın rahmeti çok yakındır.”(A’râf-56).

Allah a emanet olun duanızda olmak duasıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR