Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Sağlık Bakanımıza bir çağrım var

Sağlık Bakanımıza bir çağrım var

Koronavirüsle ilgili olarak görüşlerimi ve yorumlarımı bilgim dahilinde, gücüm yettiğince buradan birçok kez aktarmaya çalıştım. Allah var, burada birilerini uyarırken ya da öneri sunarken olayları asla kişiselleştirmedim. Kimseyle bir alıp veremediğim yok yani. Tek amacım kamu yararı, insanların ve bu güzel şehrin iyiliği.
 
Son iki yazımda Konya’da Koronavirüs mücadelesinin başarılı yürütülemediğini söylemiş ve bazı uyarılarda da bulunmuştum.
 
Son yazılarımla ilgili çok değişik yorumlar geldi. Bazı sağlıkçılardan hem teşekkür hem serzeniş hem de bilgi aldım. Kurduğum cümleleri alkışlayanlar olduğu kadar eleştirenler de oldu. Ama gerçeği söylemek zorundayız.
 
Benim bu meseleden tek çıkarım sağlığımı ve sevdiklerimi korumak. Başka da çıkarım yok…
 
Konya sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bunu dile getirmekte bir yanlışlık görmüyorum. Bu gerçeği dile getirmenin şehrin ekonomisine zarar verdiğini söyleyenler var.
 
Ne yapalım, gerçekleri konuşmayalım mı yani?
 
Hem Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca neredeyse her gün Konya’nın en sıkıntılı iller arasında olduğunu söylemiyor mu? Kendi memleketinin kötülüğünü ister mi Sayın Bakan. O da bizim iyiliğimiz için uyarılarda bulunuyor sürekli.
 
Teşhisi ve tedaviyi yapmadan, gerçeklerden kaçarak Korona liginin üst sıralarından düşemeyiz. Yani bunu kabullenmeliyiz.
 
Dolayısıyla, geçen yazılarımda bahsettiğim meseleler bu yüzleşmenin yapılmasını istemem nedeniyleydi.
 
Niye bu haldeyiz, bundan sonra ne olacak? gibi bir sürü soru hala cevapsız. Koronavirüs konusunda daha ayrıntılı ve doyurucu bilgiler vermeyi çok isterdim. Bu konuda bilgi akışımız ne yazık ki çok kısıtlı.
 
Bakan Koca Koronavirüs sürecini tek elden yürütüyor. Bugüne kadar Bakan Koca haricinde ya da Bakan Koca’nın oluru olmadan ne devletin üst makamlarından ne de başka kurum ve kuruluşlardan Koronavirüsle ilgili olarak kamuoyuyla teknik bilgi paylaşımı olmadı.
 
Bakan Koca’nın bu tavrının doğru olduğunu Pandeminin ilk günlerinde burada yazmıştım. İtalya’da ilk virüs vakasının Lombardiya bölgesinde görüldüğü açıklanmış ve insanlar paniğe kapılarak göç hareketi başlatmıştı. Nihayetinde de virüs tüm ülkeye hızla yayılmıştı. Önümüzde koskoca bir Lombardiya örneği dururken, Bakan Koca’nın da başka türlü hareket etmesi beklenemezdi.
 
O yaklaşım o gün için çok doğruydu, oysa bugün durum ve şartlar hayli değişti. Virüs tüm ülkemize yayıldı. İnsanların göç hareketi başlatacağı bir durum söz konusu değil. Bu sebeple Bakan Koca’nın bu yaklaşımını biraz yumuşatmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
 
Sayın Bakanım Fahrettin Koca; Konya’da hemşehrileriniz çok tedirgin. Virüsün neden bu kadar hızlı yayıldığını, bundan sonra ne olacağını, şuan içinde bulunulan durumun ne olduğunu bilmiyorlar. Şartlara uyum sağlayarak önlem alma konusunda da bilgisizler.
 
O sebeple vatandaşın bilgi sahibi olmasının daha doğru olacağına inanıyorum.
Konya gibi riskin yüksek olduğu illerde İl Sağlık Müdürlüklerine bilgilendirme yetkisi vermeniz daha güzel olur gibi.
 
Şuanda İl Sağlık Müdürlüğü’ne Koronavirüsle alakalı olarak hangi soruyu sorarsak soralım cevap alamıyoruz. Dolayısıyla vatandaşın sorularına da cevap veremiyoruz. Haliyle de çeşitli söylentiler almış başını gidiyor.
 
Bu sebeple en azından haftalık olarak riskli illerdeki İl Sağlık Müdürlüklerinden sizin kontrolünüzde bir bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz.
 
Belki yetkilendireceğiniz bir yardımcınız yapar bunu, belki Sağlık Bakanlığı basın müşavirliği şehir şehir bilgilendirme metni geçebilir ya da İl Sağlık Müdürleriniz yapar bunu. Ama bir şekilde bilgi vermeniz, önlem almamız açısından bizim yararımıza.
 
Bu konuda en azından İl Sağlık Müdürlerine açıklama yapma yetkisi vermenizi rica ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR