Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Setrü Avret

Setrü Avret

Sözlükte “örtünmek, kuşanmak; başkaları ile kendisi arasına perde koymak, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek” anlamlarındaki tesettür, terim olarak ilgilileri ve ölçüleri dinen belirlenmiş örtünme yükümlülüğünü ifade eder. Kelimenin kökünü oluşturan setr, “örtmek, gizlemek, perdelemek, engel olmak” gibi mânalara gelir. Aynı kökten sitr gizlenmeye yarayan engel, perde vb. şeyler için ve mecazen “çekinme, korku, hayâ” anlamında kullanılır. Yine bu kökten türeyen seter “kalkan” mânasındadır; setîr ve mestûr mecazen “iffetli” demektir. Kıymetli kardeşlerim Allahu Teala insanı en güzel şekilde yaratmıştır.Ve bizleri koruyup mufaza etmek ve insanı rahatsız edici gözlerden mufaza etmek için bizlere tesettürü farz kılmıştır.Rabbimiz ayeti kerime de şöyle buyuruyor "Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır.(Nur suresi 30) Ayeti kerime de gördüğümüz gibi ilk ayet erkek kardeşlerimizi ilgilendiriyor.Toplumumuzda ağzımıza yapışmış bir söz vardır" güzele bakmak sevaptır." diye asla kardeşlerim kim kendi hanına kızkardeşine bakılmasını ister.Kötülüge giden ilk yol bakmaktan geçiyor.Çünkü ilk gözümüz kayar daha sonra kalbimiz ve en sonunda malesef atamız kayar Rabbim bizleri muhafaza etsin.Rabbimiz bir diğer ayeti kerime de şöyle buyuruyor.

" Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Dışarıda kalanlardan başka ziynetlerini göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, başka kadınlar, hizmetlerinde bulunan köleleri ve câriyeleri, cinsel arzusu bulunmayan erkek hizmetçiler, kadınların cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında kimseye süslerini göstermesinler. Yürürken, gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz!(Nur suresi 31)

Allahu Teala kadına değer verdiği için onu hep korumuştur.Çünkü değerleri şeyler hep saklanır ve muhafaza edilir.Tesettürde esas olan üz şey vardır.İlk olarak vücut hattını belli etmeyecek kadar bol olması bir insan o kişiye baktığı zaman dümdüz görmelidir.ikinci şart ise içini belli edecek kadar şeffaf olmamalıdır. İçini belli eden bir kıyafet tesettür emrini yerine getirmemektedir. Üçüncü husus ise dikkat çekici renk olmamasıdır.Rabbimiz bir diğer ayeti kerimede bizlere şöyle buyuruyor

"Ey peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler. Bu, tanınıp rahatsız edilmemeleri için en uygun olanıdır. Allah ziyadesiyle bağışlamakta ve çok esirgemektedir."(Ahzab süresi 59)

Rabbim bizleri gözünü gönlünü haramdan muhafaza eden ve koruyan kullarından eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR