Büşra Öner

Büşra Öner

Su içsem yarıyor mu?

Su içsem yarıyor mu?

"İşte o, ben" dediğinizi duyar gibiyim. "Diyet yaptığım ve yediklerime dikkat ettiğim halde kilo veremiyorum, üzerine alıyorum; su içsem yarıyor" diyorsanız bu yazıyı dikkatli okumanızı öneririm.
 
Bu sorunu yaşıyorsanız mutlaka gözden kaçırdığımız bir durum vardır. Hepimizin aklına ilk gelen sebep "metabolizma hızı" olacaktır. Peki, nedir bu metabolizma hızı? Bazal metabolik hız olarak adlandırdığımız ( BMH ), alınan besinlerin sindirilmesinden sonra ( yemekten 12 saat sonra ), mutlak dinlenme anında ( sırt üstü yatarak ), uyanık olarak harcanan enerjidir. Yaş ve cinsiyet, vücudun bileşimi, gebelik durumu, endokrin sistem, fiziksel aktivite, diyet yapmak, uyku, mensturasyon dönemi, uzun süre açlık gibi faktörler bazal metabolizma hızını etkiler ve kişilerde farklılık gösterebilir. Su içsem yarıyor diyorsanız, bazal metabolizmanızı hızlandırmak ilk adımlardan olabilir.
 
Kas dokunuzu arttırıp, yağ dokunuzu azaltmalısınız!
 
Bunu nasıl sağlarım diyorsanız, size özgü bir beslenme programı ile birlikte mutlaka fiziksel aktivite yapmalısınız. Gün içersinde yapabileceğiniz en az 45 dk'lık hafif tempoda yürüyüş bile etkili olacaktır.
  
Light besinlere dikkat edin !
  
Diyet yapıyorum, light ürünler tüketiyorum; diye bu ürünlerden istediğiniz kadar tüketmeyin. Light ürünler de belirli bir kaloriye sahiptir, unutmayın...
  
Unutulan ayrıntılardan birisi de 'soslar'!
  
Farkında olmadan yapılan yanlışlardan bir diğeri... Salatalara, makarnaya eklediğimiz soslara dikkat etmeliyiz. İçerisindeki katkı maddeleri, tatlandırıcılar, yağlar ile birlikte fazla fazla koyduğumuz zaman tehdit unsuru haline gelmektedir.
  
Ve gelelim çok azımızın farkında olduğu fakat en önemli unsura!
  
Beyin ile bağırsak arasındaki ilişik yıllardır anlatılmaktadır. Peki bağırsak florasını ne belirliyor ? Bağırsağın içerisinde vücudumuzda bulunan hücrelerin 10 katı kadar bakteri barındırır. Bu bakteriler doğumdan hemen sonra oluşmaya başlar. Yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Örneğin; tek tip beslenme, hazır gıdaların tüketimi, yağlı yiyecekler, GDO'lu besinler bozmak için yeterli sebeplerdir. Sağlıklı olan florayı bu şekilde beslemek, bozduğunuz zaman iştah artması ve açlık hormonlarının yükselmesine bağlı olarak daha fazla yemenize ve kilo almanıza sebep olacaktır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Öner Arşivi
SON YAZILAR