Büşra Öner

Büşra Öner

Yaz öncesi hafif hissetmeni sağlayacak 10 öneri

Yaz öncesi hafif hissetmeni sağlayacak 10 öneri

Yaz artık kapıda. Ne kadar hafif hissedersek, o kadar rahat bir yaz geçireceğiz. Çoğumuz kendimizle barışığız ama daha da canlanmak isteriz. Bu sene geç gelen yaz, biraz motivasyonumuzu düşürse de hırkalarımızı kalkmaya başladı, grip ve soğuk algınlıkları bir süreliğine uzaklaştı. Güneşin D vitamini etkisi ile vücudumuzda mutluluk hormonları salgılanmaya başladığına göre kendimizi yaza hazır hissediyoruz demektir. Geriye bize hazırlık yapmak düşüyor. Beslenmeden uykuya, spordan suya kadar yaza hafif girmek için neler yapabiliriz ?

1-Geçici ve hızlı kilo alıp vermeler hem kalbinizi hem de psikolojinizi bozar. Bizim için önemli olan sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığını oturtabilmektir. Rutin ve düzenli bir beslenme Vücudunuzda ani iniş çıkışlara engel olup sağlığımızı koruyacaktır. Yaz geliyor diye kısa sürede hızlı kilo verme yöntemlerini uygulamak yerine, uzun süreli uygulanan ancak sağlıklı ve kalıcı programlar uygulamaya özen gösterin.

2- Bitkiler daha az toksin içerir. Yaz öncesi ve yazın sebze ağırlıklı beslenmek, fazla sıcaklarda vücudun su kaybını önleyerek daha rahat bir yaz geçirmemize neden olur. Günlük mutlaka 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Sebzelerin midede kapladığı hacim fazla olduğu için kısa sürede acıkma görülmez. Bunun yanında bitkilerden hazırlayacağız detoks suları vücudunuzda yağ yakmaya ve ödem atmaya yardımcı olacaktır.

ödem atıcı detoks suyu : 2-3 sap maydanoz, 2 adet salatalık, 1 adet yeşil elma, 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil, 1 adet limon, 1-2 paket yeşil çay, 1 adet çubuk tarçın, 2 sap yeşil nane

tüm malzemeleri blendırdan geçirip tüketebilirsiniz.

metabolizma hızlandırıcı içecek : 1 lt su, 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil, 1 çay kaşığı karabiber, yarım demet nane, 1 adet limon

tüm malzemeleri 1 lt suyun içerisine koyup dolapta 5-6 saat bekletip tüketebilirsiniz.

3- Çok yağlı ve çok tuzlu yiyeceklerden kaçının. Fazla tuzlu tüketmek kilo yapmaz. Ancak vücutta su tutar. Ve ödem oluşumuna şiş hissetmenize neden olur. Fazla yağlı besinler ise hem kalori olarak fazla almanıza neden olur hem de vücutta susuzluğa neden olur. Basit karbonhidrat tüketmek yerine kaliteli olanları tercih edin. Pilav ve makarnadan yaz aylarında uzak durmaya çalışın.

4- Bağışıklık sistemini güçlendirmek, bağırsak hareketlerini düzenlemek için bol bol taze meyve ve sebze tüketin. Bağırsaklarınız mutlu ise, beyniniz de mutlu olacaktır. Yoğurt, kefir, ayran gibi probiyotik içerikli ürünleri tüketin, gerekirse ilave probiyotik kullanabilirsiniz.

5- Hayvansal yağlar yerine, bitkisel yağlar tüketin. Olabildiğince yüksek kalorili yağ gruplarından uzak durun. Kalori saymak yerine, sebze- meyve, tahıl ve bakliyat gruplarından dengeli beslen.

6- Her gün fazla ağır olmayan egzersizler yap. Düzenli yapılan egzersizlerin sağlık üzerine etkileri ispatlanmıştır. Bel ve sırt ağrılarını iyileştirdiği, kasların çalıştığı, mens dönemini düzelttiği, kalori yakımı sağladığı, psikoloji üzerine olumlu etkileri vardır. Her gün 30-45 dk yapacağınız hafif tempoda yürüyüş hafiflemenize neden olacaktır.

7- Güneş doğunca uyanmaya ve güneş battıktan sonra yememeye dikkat edin.

8- Güneşte yürüyüşe çıkıp, d vitamini almaya özen gösterin. D vitaminin sırt ve bel ağrılarına iyi geldiği gözlemlenmiştir.

9- Bol bol su için. Ortalama 2-2,5 lt olan su miktarınızı yaz aylarına 3 lt 'ye çıkarın.

10- Sigara kullanıyorsanız bırakmak için daha güzel bir zaman yok. Hazır her şeyi düzene sokmuşken sigarayı bırakın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Öner Arşivi
SON YAZILAR