Şerife Demir

Şerife Demir

Süt

Süt

Selamün Aleyküm. Geçtiğimiz günlerde Konya süt fabrikasında yaşanan skandal olay tabiri caizse hepimizin ağzını açık bıraktı. Süt tankerinde banyo yapan bir çalışan bu nasıl bir vicdansızlıktır dedirtti.

O sütü belki yaşlı bir teyze ya da bir çocuk içecek. Hasta içip şifa bekleyecek. İnsanlık hangi ara insan sağlığını hiçe saymaya başladı . Bizler sadece marketten alıp içerisinde ne var bile demeden her şeyi tüketen bir toplum olduk. Her şeyde eskiye özlemimiz daha bir artar oldu.

Gözümün önüne çocukluğum ve tencerede kaynayan süt geldi. Mahallede hatta her sokakta hayvancılık yapan bir komşumuz illa olurdu. Annemiz elimize kovayı verir, ihtiyacımız kadar olanını komşumuzdan getirirdik. Hatta sütü komşudan alırken süt yeni sağıldığı için sıcak olurdu. Yani o kadar tazeydi. Kış günlerinde annem sobada pişirirdi. Evin her yanını süt kokusu sarardı ve biz kardeşimle üzerinde biriken kaymağı yeme yarışı yapardık. Ne kadar da yesek kaymağı eksilmezdi.

Sütün  faydaları da saymakla bitmez. Süt tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacını karşılamakta, büyümeyi ve gelişmeyi sağlamaktadır. Ayrıca, kemik erimesini önlemekte, mide rahatsızlığını gidermekte, sindirim sistemini düzenlemekte, diş çürümesini azaltmakta, tansiyonu dengelemekte ve sayılamayacak bir sürü şifası bulunmaktadır.

Son olarak size şükür sebeplerine uyguladığım ve öksürük için birebir olan sütü yazayım. 1 bardak sütün içine 3 diş sarımsak doğranır ve 5 dakika kaynatılır. Süzülür ve içine 1 yemek kaşığı bal koyulup içilir. O anda öksürüğü kestiğini göreceksiniz.

Evlerimizde sudan sonra en önemli içecektir süt. Çocuklarımız daha küçükse yeni doğan bir bebeğin ilk gıdası, yaşlı teyzenin yemeğidir. Kısacası küçükten büyüğe 7’den 70’e en önemli içecektir. Bundan sonra inşallah süt üretimi yapan üreticiler insan sağlığını ilke edinirler, elemanlarını daha hijyenik bir ortamda çalıştırırlar.

Bugünün duası süt gibi fıtratı helal ve temiz gıdaların soframıza bozulmadan gelebilmesi arzusuyla, hayırlı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR