Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Tarım Fuarı çok mu sessizdi, bana mı öyle geldi?

Tarım Fuarı çok mu sessizdi, bana mı öyle geldi?

Konya Ticaret Odası ve TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından düzenlenen 18. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı başladı. Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıldır düzenlenemeyen fuarda, 461 firma yerini alırken, 116 ülke ve 75 şehirden binlerce ziyaretçi ağırlanıyor.
 
Uzun süredir dört gözle beklediğimiz fuarda Genel Müdürümüz Ahmet Ergan ve Haber Koordinatörümüz Hüseyin Koyuncuoğlu ile birlikte dün biz de yerimizi aldık.
 
İnsanların olağanüstü ilgi gösterdiği, ticaretin çok canlı olduğu, özellikle ihracatta umut veren gelişmelerin yaşandığı fuarda, belki de tek eksik açılış töreni yapılmamasıydı.
 
Şehrin prestiji ve ekonomisi açısından böylesine önemli bir fuarın bu kadar sessiz ve sedasız bir şekilde açılması bir Konyalı olarak beni çok üzdü.
 
Sevgili okurlar, Konya Tarım Fuarı, Konya’nın ekonomisi açısından oldukça önemli. Şehrin ihracatına ve kalkınmasına sunduğu katkı dikkate değer büyüklükte. Hatta fuar nedeniyle şu anda Konya’daki otellerin tamamına yakını da dolmuş vaziyette.
 
Yani her şey çok olumlu yönde seyrediyor.
 
Ama hal böyleyken, bu sessizliğin şehre eksi yazdığını söylememiz lazım.
 
Çünkü Tarım Fuarları gibi etkinlikler, açılış töreninin yapıldığı etkinliklerdir. Açılış törenlerinde verilen mesajlar; fuarların sloganıdır, mesajıdır. Burada verilen mesajlar gündem oluşturur, ses getirir.
 
Konya eğer Türkiye’nin en büyük, dünyanın 3. büyük tarım fuarını yapıyorsa burada bir mesaj verilir, verilmelidir.
 
Üstelik geçtiğimiz hafta yaşanan; akaryakıt fiyatlarının artması, ayçiçek yağı krizi, buğday fiyatlarındaki yükselişler ve Rusya-Ukrayna çatışması gibi badireler göz önüne alındığında, Konya’daki ilgililerin vereceği mesajlar hayati öneme sahiptir.
 
Normal şartlarda öyle olması gerekir.
 
Şehrin yöneticilerinin, bürokratlarının, oda başkanlarının ve sektör temsilcilerinin tarımla ilgili böyle çalkantılı bir dönemde en güzel mesaj vereceği yer kesinlikle Tarım Fuarı’dır…
 
Türkiye’nin şu anda ihtiyacı olan moral ve motivasyonun verileceği belki de en önemli etkinlikte, beklenen ya da bizim hayal ettiğimiz açıklamalar yapılamadı…
 
“Evet, bu sene buğdayda bir sıkıntı var gibi görünüyor ama biz şehir olarak bütün önlemlerimizi aldık. Türkiye’yi buğdaya doyuracağız. Evet, ayçiçek yağında bir sorun görünebilir ama bu sene yağışlar çok iyi gidiyor, biz bütün enerjimizle ihtiyacı karşılayacağız” gibi, tüm Türkiye’yi ve insanımızı teskin edecek açıklamalar böyle fuarlarda yapılmaz da nerede yapılır?
 
“Sektörün bazı sıkıntıları var, belirtilen konularda önlemler alınması gerekir. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, sıkıntıları aşacağız” gibi uyarılar Konya Tarım Fuarı’nda yapılmaz da nerede yapılır?
 
Bu durum şehir açısından sizce de çok üzücü değil mi sevgili okurlar?
 
Konya Valisi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, oda başkanları ve sektör temsilcilerinin konuşacağı, tarımla, kalkınmayla ilgili önemli mesajlarını vereceği Konya Tarım Fuarı sessiz sedasız kapılarını açtı.
 
Açılış töreninin neden yapılmadığı konusunda herkes bir şey söylüyor. Biz de sebebini tam anlamıyla bilmiyor olabiliriz belki de(!)
 
Herkesin Konya’yı konuşacağı bir günde, Konya sessizliği tercih etti. Bu hiç yakışmadı.
 
Neyse, en azından çiçeği burnunda Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi, cumartesi günü Adana dönüşü Konya’dan önemli mesajlar verecektir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR