Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

UNUTULAN EFSANELER 1

UNUTULAN EFSANELER 1

Sevgili okuyucularım. Bu haftadan itibaren sizlere unutulan efsanevi sporcularımızdan bahsedeceğim. Bu haftaki köşemizin efsanesi Naim Süleymanoğlu. Ufak boyuna rağmen çok güçlü olmasından dolayı ‘Cep Herkülü’ lakabını taşıyan Süleymanoğlu, bütün otoritelere göre tüm zamanların en iyi haltercisidir.

Haltere 1977'de, henüz 9 yaşındayken başlayan Süleymanoğlu, 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu ve ilk kez adından söz ettirdi. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon olan efsane haltercimiz, böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu olan Cep Herkülü, tam 46 kere de dünya rekoru kırmıştır. 1984 yılında yani 16 yaşındayken, silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

1983 - 1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 63 rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı.

DÜNYADA YILIN HALTERCİSİ SEÇİLDİ

Naim Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyetlerle boykota katılması nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgar Hükümeti'nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak biliniyordu.

Bulgaristan'daki bu baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti.

Şimdi de efsane haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun dikkat çeken başarılarına göz atalım…

Cep Herkülü, İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçilen Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu. Naim Süleymanoğlu, 8 Kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı. Başarılı sporcu, kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu. Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi olan Naim Süleymanoğlu, 1988 yılında Time dergisine kapak oldu. Efsane isim, 60 kilogramda koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı. Süleymanoğlu, 1988 yılında Seul olimpiyatlarında 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazandı. Efsane haltercinin diğer bir başarısı ise Türkiye'ye Olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcu olmasıdır. Türk efsanesi, 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.

Bugün sizlere efsane olan ancak günümüzde maalesef gündemde olmayan haltercimiz Naim Süleymanoğlu’ndan bahsettik. Gelecek hafta farklı bir efsane yazımızda görüşmek dileğiyle…

Pazarınız hayrolsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR