Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

YouTube Kids'in içeriğinden haberdar mıyız?

YouTube Kids'in içeriğinden haberdar mıyız?

Geçtiğimiz yıllarda YouTube, çocuklara özel bir uygulama olan YouTube Kids'i geliştirdi ve geçen yıl Türkiye'de de kullanılmaya başlandı.

Uygulamanın amacı, çocuklar için daha güvenli bir YouTube ortamı oluşturmak ve ebeveynlerin, çocuklarının bu dijital ortamda izlediği videoları kontrol altında tutabilmeleri olarak ifade edildi.

YouTube’da çocuklar için uygun olmayan pek çok video yer almakta. Dolayısıyla çocukların bu popüler video paylaşım platformunu kullanması uygun değil.Bu yüzden çocuklar için geliştirilen sözde çok daha güvenli olan YouTube Kids'in içeriği ise tam bir hayal kırıklığı.

YouTube Kids'te eşcinselliği anlatan, normalleştiren ve bu yaşam biçimini çocuklara aşılayan yüzlerce içeriğin olduğu tesbit edildi. Çocuklara özel hazırlanmış, LGBT dayatmasının bulunduğu yüzlerce içerikten bahsediyoruz.

Annesiz veya babasız büyütülmek istenen, eşcinsel yaşantının dayatıldığı içeriklerle çocukların tertemiz zihinleri kirletiliyor.

Bunun yanısıra 3-7 yaş arası çocukları hedef alan "Elsagate" kategorisinde yayınlanan skandal videoların ardı arkası hala kesilmiş değil. Elsa ve Örümcek Adam’ın yer aldığı bu videolar normal bir içerik gibi başlayıp birkaç dakika sonra şiddet ve cinsellik öğeleri ile dolu sahneler haline dönüşüyor. Ruh hastası, anormal hareketleri olan, bağırıp çağıran bu iğrenç karakterler küçük çocukların hem psikolojisini hem de bilinçaltını mahvediyor.

Youtube içeriğini kontrol etmeden çocuklarının önüne koyan ebeynler de bu projelerin sahipleri kadar suçlu. Küçüklüğünde ilgilenilmeyen, her fırsatta eline tablet ve telefon tutuşturulan çocuklara ileride neden sinirli, psikopat, sapık ve travmatik oldu diye ağlamamızın hiçbir faydası olmayacak.

Bunun için çocuklarımızın eline bu videoları kontrolsüz bir şekilde vermeyelim. Çizgi film izlemekten elbette mahrum kalmasınlar. Ancak kısa bir araştırma ile neler izleyeceklerini belirleyerek telefona, bilsayara yahut tablete indirelim. Böylece hem beyinlerini yıkayan reklamlara maruz kalmazlar hem de izledikleri çizgi filmlerin kontrolü elimizde olur.

Ayrıca çizgi filmi avantaja çevirerek çocuklar için güzel ve faydalı içerik üreten, manevi ve ahlâkî değerlerin işlendiği, olumlu mesajlar veren; harfler, rakamlar, renkler, şekiller ve dil eğitimi gibi çeşitli becerileri öğreten çizgi film, şarkı ve animasyonlar indirirsek çocuğun duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimine de katkıda bulunmuş oluruz.

Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Ümmeti Muhammed'in geleceği. Evlatlarımızı, nesillerimize her koldan saldıran bu sapık zihniyetin eline teslim etmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR