İshak Orhan

İshak Orhan

Acaba sizde de böyle bir hastalık var mı?

Acaba sizde de böyle bir hastalık var mı?

Değerli kardeşlerim. Çoğumuzun farkında olmadığı bir hastalıktan söz edeceğim bu yazımda: Mükemmeliyetçilik; Asla hata kabul etmemek ve hata yapanı acımasızca cezalandırmak.

Hata yapmak insanoğluna mahsustur. Elbette bir kişi sürekli aynı hataları yapar durursa, buna kimse tahammül edemez. Ancak bir kişi kendisinden yeteneğinin, becerisinin üstünde bir şeyler istendiğinde sürekli hatalar yapar. Öyleyse kişiyi iyi tanımamız ve ona uygun beklentiler içinde olmamız gerekir. Mesela, bir baba ”Ben oğlumu hafız yapacağım” diye diretiyor. Ama çocuğunda hafız olacak yetenek yok. “Olacak da olacak” diye bastırıyor. Gönderdiği hafızlık kursundaki öğretmenleri de “bu çocuk hafız olamaz” diyorlar ama baba asla kabul etmiyor. Sonucu anlatmaya gerek yok. Çocuk psikolojik bunalıma giriyor ve senelerce tedavisi için uğraşmak zorunda kalıyorlar.

Mükemmeliyetçi olmak haşa Allah’a meydan okumak gibi bir şeydir. Allah’tan başka hiçbir varlık mükemmel olamaz. Peygamberler bile bunu söylerler. Maalesef bazı anne ve babalar sınırı aşıyorlar. Çocuklarının hiçbir eksiğini kabul etmiyorlar. Mükemmel olmalarını istiyorlar. Bu çok katı bir anne ve babalıktır. Sonucu da o kadar kötü olur. O çocuklar da ileride iş ve ev hayatlarında yakınında bulunanların mükemmel olmalarını isteyerek yakınlarına zulüm edeceklerdir. Bu durum önemli bir kişilik bozukluğudur. Allah cc bile hatasız kul istemez iken, yani hata edip, arkasından af dileyen kullar isterken, bazı insanların hatasız kul istemeleri ne kadar tuhaf.

Ayrıca mükemmeliyetçilik, insanı çok fazla yorar. Sinirlerini de çok yıpratır. Bir süre sonra mide, bağırsak spazmları ve rahatsızlıkları, ülserler oluşur. Ve doktor doktor gezdirir sizi.  

Eğer kendiniz böyle iseniz veya çevrenizde böyle insanlar var ise bir an önce hatamızın farkına varalım. Bu davranışlardan kendimizi kurtaralım. Bunun çaresi var. Yeter ki insan mükemmeliyetçi olduğunu kabul etsin. Kabul etmezse elbette düzelmesi de mümkün değildir.

Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR