Şerife Demir

Şerife Demir

Ağız tadımız tatlılarımız

Ağız tadımız tatlılarımız

Selamün Aleyküm. Zaman o kadar hızlı akıyor ki haftaya Rabbim izin verirse Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Tabii en güzel ikramları yapma telaşındayız. İki senedir bayram yaşamayınca bu bayram ayrı bir sevinç oluyor içimizde. Ben de sizlere iki güzel tatlı tarifi vermek istiyorum.

İlk tarifimiz baklavayı aratmayacak lezzeti ve görselliğiyle misafirlerinizden tam not alacak fırında halka tatlısı.

Malzemeleri; Bir yumurta, 125 gr tereyağı yada margarin, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı irmik, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya kadar un.

Bulamak için; 2 yemek kaşığı süt,  2 yemek kaşığı ceviz. Şerbeti; 2 buçuk bardak şeker, 2 buçuk bardak su. Bir dilim yapılışı; Hamuru yumuşak bir şekilde yoğurup küçük halle şekilleri yapıyoruz. Önce süte sonra cevize buluyoruz. Fırın tepsisine diziyoruz. 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından alıp ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyoruz. Kaynatılmış ve soğumuş şerbeti ile buluşturuyoruz. Tatlı 1 saat dinlendikten sonra servise hazırdır.

ikinci tarifimiz baklavadan vazgeçemeyenleredir. Şu sıralar bayağı revaçta olan midye baklava; Malzemelerimiz; 1 yumurta, yarım su bardağı su, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ, iki kaşık yoğurt, bir paket kabartma tozu, bir paket vanilya, bir tutam tuz, bir tutam şeker, aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapıyoruz. 30 adet beze yapıyoruz. 3 etli gurup şeklinde bolca nişasta ve un karışımı ile çay tabağı şeklinde açıyoruz. Açılan bezeleri yarım saat dinlendiriyoruz. Bu sırada iç malzemesi olan cevizi dişe gelecek şekilde öğütüyoruz. Sonra ilk bezemizden başlayarak ince olacak şekilde açıyoruz. Sonra oklavaya doluyoruz, sonra da büzüyoruz. Tekrar açıp büzerek üst üste gelecek şekilde yufkayı koyuyoruz. Beş santim aralıkla cevizi koyuyoruz. Ceviz koyulan yerleri iki ucundan tutup şeker paketi gibi kapatıyoruz. Ters çevirip fırın tepsisine koyuyoruz. Üzerine erittiğimiz tereyağını döküp kızarana kadar fırında tutuyoruz. Epey bereketli oluyor. İsterseniz bir kısmını kızartmadan dondurucuya atabilirsiniz. Fırından çıkan tatlımıza önceden kaynattığımız 3 bardak su 3 bardak şekerle yapmış olduğumuz şerbeti veriyoruz. Çıtır bir tatlı seviyorsanız şerbeti yiyeceğiniz anda döküp biraz bekledikten sonra baklavaları içinden çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ağzımızın tadı bozulmasın. Yaşlılarımızın tabiriyle ağız tadımız, gönül tadımızla bir olsun. Allah'a emanet olun. Duanızda olmak dileğiyle hayırlı bayramlar vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR