Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

O Tren de Kaçıyor

O Tren de Kaçıyor

660. Kırkpınar yağlı güreşlerinde finalde İsmail Koç’u yenerek Başpehlivan olan Ali Gürbüz, altın kemeri taktıktan sonra geleneksel hamam sefası için faytonla meydandan ayrıldı. Başpehlivan ve yakın çevresi araç konvoyu ile yol güzergâhında ilerlerken konvoyda bulunan faytonun ahşap tekerleği kırılarak, yerinden fırladı.
 
Tekerleğin kırılması ile faytondan düşen Başpehlivan ve yanında bulunan 2 kişi yere savruldu. Faytondan düşen Gürbüz kısa sürede ayağa kalkarken, atların bir anda hızlanmasıyla Gürbüz’le aynı faytonda bulunan 2 kişi daha düşerek yaralandı. Hafif yaralanan 2 kişi hastaneye kaldırılırken, Kırkpınar şampiyonu hamam geleneğini bozmayarak, tezahüratlar eşliğinde yürüyerek, hamama gitti.
 
Konumuz ile alakasız gibi gözüken bu komik kaza 2021 yılında oluyor. Geçtiğimiz haftanın spor olayı, 660 yıldır devam eden geleneksel ve milli bir sporumuz. Sadece geçtiğimiz haftada değil uzunca bir zaman akılda kalacak olay. Diğer ülkelerde neler oldu peki.
 
İngiliz milyarder Richard Branson, sahibi olduğu Virgin Galactic’e ait uzay aracıyla ilk defa uzaya yolculuk etti.
 
Konumuz bu. Uzay yolculuğu başladı. Bu sefer çok ciddiler. Yolcu taşıyacaklar.
 
Yeryüzünün 70 km yüksekliğine çıkıp ardından da başarılı şekilde yeryüzüne iniş yapmasıyla başarılı şekilde sona erdi.
 
Branson özel uzay şirketine sahip ilk uzaya giden insan oldu. Bu, Branson’ın uzun zamandır hayalini kurduğu andı. New Mexico’dan havalanan uzay aracında Branson’a iki pilot ve şirketin diğer üç çalışanı eşlik etti.Branson, inişin ardından yaptığı açıklamada, “Çocukluğumdan beri bu anı düşlerdim fakat dürüst olmak gerekirse dünyanın uzaydan görünüşüne hiçbir şey size hazırlayamaz. Bütün her şey sihirseldi” dedi.
 
Şirketin yılın ilerleyen döneminde ilk müşterilerine bu yolculuğu yaptırmadan önce iki test uçuşu daha yapması bekleniyor. Şirketin amacı 2023 yılından itibaren her yıl 100 uçuş gerçekleştirmek. Yolcuların her bir koltuk için 300.000$ ile 400.000$ arasında bir ücret ödemesi bekleniyor.
 
***Kurban Bayramı farklı mı olacak?
Kurban bayramının 1. Günü Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, erkek kardeşiyle birlikte uzay şirketi Blue Origin'in ilk insanlı uçuşuyla uzaya gideceğini duyurdu. Bezos, "20 Temmuz'da bu yolculuğu erkek kardeşimle yapacağım. En iyi arkadaşımla, en büyük maceraya" dedi.
 
New Shephard, uzaydan dönüşünde dikey iniş yapabiliyor. Araç adını uzaya çıkan ilk ABD vatandaşı ve ikinci insan Alan Shepard'dan alıyor. Blue Origin'in internet sitesindeki bilgilere göre şirket, mikro yerçekimini deneyimleyebilmeleri için yolcularını dünya yüzeyinin 100 kilometre yukarısına çıkartmayı planlıyor. Kapsül dünyaya paraşütlerle dönecek.
 
İlk insanlı uçuş, Bezos'un Amazon'un CEO'luğundan ayrılmasından sadece 2 hafta sonra yapılacak. Bezos görevine 30 yıl önce garajında kurduğu e-ticaret devinin icra kurulu başkanı olarak devam edecek. Bezos vaktini ve enerjisini başka alanlarda harcamayı planlıyor.
 
***Sonuç olarak;
 
Sovyetler Birliği, 1957’de Sputnik 1 adlı ilk yapay uyduyu Dünya yörüngesine göndermeyi başardı. 64 Yıl önce başlayan uzay merakı, yolcu taşımacılığı aşamasına geldi. Ruslar ardından Amerikalılar derken, Afganistan, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çin, Küba, Çekoslovakya, Avrupa Uzay Ajansı, Macaristan, Hindistan, İsrail, Japonya, Kazakistan, Malezya, Meksika, Moğolistan, Suudi Arabistan, Slovakya, Güney Afrika, Güney Kore, Suriye, Ukrayna, Vietnam uzaya çıkan ülkeler.
 
Listeyi daha önce de yazmıştım. Ülkelerin bazılarına çoğu insan şaşırır.
 
Ülkeler değil artık uzayda yer kapma yarışı başlıyor uluslarüstü girişimcilerde. Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson arasındaki rekabet ilerleyen dönemde hem internet teknolojisinde hem uzay teknolojisinde ülkelerin başarısını bile gölgede bırakabilir.
 
Tren kaçıyor, hem bilişim sektöründe, hem de teknoloji sektöründe yapılan yatırımlar 15-20 yıllık planlar halinde devam ediyor. 2030 planları çoktan açıklandı. Ülke olarak çok geride kaldık.
Uzayda olanlar ve dünyada kalanlar diye bir lig ortaya çıkınca.
Bir üst lige çıkacağız gibi durum olmayacak.
Ya varsın ya yoksun.
Uzayda yerçekimi yok...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR