Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Allah Beni Affeder mi?

Allah Beni Affeder mi?

Kıymetli okurlarım bugün bazen hepimizin aklına düşen Allah beni affeder mi sorusuna karşılık yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Allah u Teala bizlere aslında cennete giden yolları kolaylaştırıyor. Ama bizler kendimiz bazen yanlışlıkla bazen de bile bile her şeyin farkında olarak hatalar yapıyoruz. Allah bizlere doğruyu ve yanlışı ayırt etmemiz için akıl gibi çok kıymetli ve değerli bir nimet bahşetmiştir. Aklımızı en güzel yollarda kullanmayı bilmemiz gerekir. Allah u Teala bizi bilmediğimiz hiçbir şeyden sorumlu tutmamıştır. Ama bildiğimiz konulardan hep sorumluyuzdur.

Peki, Allah u Teala tövbelerimize nasıl bakıyor? Bir devamlı günah işleyip de tövbe eden insanlar var. Burada Allah u Teala’nın o tövbeyi affedip etmeyeceği konusunda hiçbir garanti söz konusu değildir. Bir günah işleyip de onun affını dilediğiniz zaman aslında bir garanti söz konusu değil. Allah u Teala, her işlediğiniz günahı affedeceğim diye bir taahhüdün altına girmemiş insanlara karşı. Ama şunu söylüyor:

Kuranı Kerimin 39.suresi Zumer Suresi 53.ayette: Kul yâıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû minrahmetillâh(rahmetillâhi), innallâhe yagfiruz zunûbecemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).

De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."


“Büyük günah işleyenler dahi Bizden ümitlerini kesmesinler.” Yani: “Affetmem ihtimâl dahilindedir.” diyor, “Ümidinizi kesmeyin.”

Ama bir garanti de vermiyor. “Günah işlediğiniz zaman Ben mutlaka onu affederim. Siz Benden günahın affedilmesini talep ettiğiniz zaman, günahlarınızın hepsini affederim” veya “O günahınızı affederim,” tarzında bir ifadesi yok. Ama kişinin Allah ile olan ilişkileri dikkate alındığında Allah u Teala, o kişiden bir şeyler ister. Aynı günahı bir daha işlememek konusunda kesin bir tavır ister. O kişi, o günahı tekrar işlememek konusunda kesin bir tavır almışsa, işlememek konusunda ısrarlı bir talebin sahibi ise Allah u Teala’nın onu affetmesi ihtimâli daha yüksektir. O günahını affetmesi ihtimâli daha yüksektir.

Allah u Teala kıymetli okurlarım her zaman sizden yanadır. O, bütün günahlarınızı affetmek ister; ama buna uygun zemini siz oluşturabilirseniz. Ve böyle bir şey mümkündür. Allah u Teala’nın kişinin bütün günahlarını affetmesi de yetmez, affettiği günahları sevaba çevirmesi de mümkündür.

Bize şah damarımızdan daha yakın olan Allahım hallerimizi en güzel hale çevir. Bizi affettim dediğin kullarından eyle. Amin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR