Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Allah’la aranızda bir sır var mı?

Allah’la aranızda bir sır var mı?

Meşhur bir mağara hadisi vardır. Yolda giderken, yağmura yakalanmış üç kişinin sığındıkları bir mağaranın girişine yukarıdan yuvarlanan bir kayayla kapanıp mahsur kalmaları sonucunda, kurtulmak için her birinin daha önce işledikleri hayırlı amelleri hatırlayarak Allah’a yakarışları ve buradan kurtuluşlarını konu almaktadır. Kıssa, özet olarak şu şekildedir:

“Yolda yağmura yakalandıkları için dağdaki mağaraya sığınan üç kişi içerideyken, yukarıdan yuvarlanan bir kaya parçası mağaranın ağzını kapatır. İçeride mahsur kalan bu insanlar, ‘Olur ki Allah kayayı bertaraf eder’ diyerek, Allah rızası için daha önce işledikleri amelleri zikredip onları vesile edinerek Allah’a dua etmeye karar verirler. Bu üç kişiden biri, anne ve babasına bakma, yedirip içirme konusunda anne-babasını eşine ve çocuklarına hep öncelermiş. Yine bir defasında, henüz çocuklarına süt içirmeden önce süt içirmek için geldiğinde anne babasını uyur bulduğunu, uyandırmaya kıyamayarak sütlerini içirmek için sabaha kadar başlarında beklediğini anarak, ‘Allah’ım, şayet bunu senin rızan için yapmış isem, şu kayayı biraz arala’ diye dua etmiş, bunun üzerine kaya biraz açılmış.

İkinci şahıs, çok sevdiği amcasının kızının kendisini reddettiğini, ancak kıtlık yıllarında fakir düşence bu hanımın kendisinden maddî anlamda yardım istediğini, ona kendisiyle birlikte olmayı kabul etmesi karşılığında yüz altın verdiğini, arzusuna ulaşmak için amcasının kızına yaklaşınca, onun nikâhsız olarak bu kötü fiilden uzak durmasını istediğini ve Allah rızasını düşünerek bu arzusundan vazgeçtiğini bildirmiş ve ‘Allah’ım, eğer bu günahtan senin rızanı ve sevgini düşünerek vazgeçmişsem, içinde kaldığımız şu mağaradan bizi kurtar!’ diye dua etmiş, bu dua üzerine kaya biraz daha açılmış.

Üçüncü şahıs ise, bir kısım işçiler tuttuğunu ve biri hariç hepsinin ücretlerini tam olarak ödediğini, bırakıp gitmesi sebebiyle ödeme yapamadığı işçinin ücretini ayrı bir yatırımla değerlendirerek, onun adına bir servet meydana getirdiğini hatırlatarak, ‘Allah’ım, eğer bu hayır ve dürüstlüğümü senin rızan ve sevgini kazanmak için yapmışsam, şu kaya parçası yüzünden düştüğümüz darlıktan bizi kurtar!’ diyerek iltica etmiş. Bunun üzerine kaya tamamen açılmış, onlar da mağaradan çıkıp gitmişler.

 

***

Hadisi şerifte geçen durumda siz olsaydınız hangi amelinizi Rabbimize arz ederdiniz?

Ya da Allah’ın farz istekleri dışında ve sadece Rabbimizin bildiği bir amelimiz var mı?

Yani Rabbimizle aramızda bir sır olarak kalmış başka bir beşerin bilmediği bir amel\ bir sır var mı?

***

İşlediğimiz ameli anlatmamak ameli işlemekten zordur. Özellikle sosyalliğin, medya boyutunda zirve yaptığı zamanda oldukça zordur.

Başkaları da etkilensin, haberdar olsun, halkamıza oda takılsın niyetinde olanları kast etmiyor.

Sağ elinin verdiğini sol ele kadar herkese duyurmak derdinde olanlara diyorum.

***

İnsanın, tertemiz, samimi ameli olmalı,

Sadece Rabbimizin bildiği bir amel olmalı,

Bizi mağaradan çıkaracak bir amel…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR