İsmail Yaşa

İsmail Yaşa

Asla inanmayın!

Asla inanmayın!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), dünyada sadece birkaç ülkenin üzerinde çalıştığı insansız deniz araçları (İDA) projesinde yeni bir aşamaya geçildiğini açıkladı.

Bu yeni aşamada farklı nitelikteki İDA’lar sürü halinde kullanılacak.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in sosyal medya hesabında paylaştığı ve İDA ailesinin “yeni ve daha büyük üyesi” MİR İDA’nın daha önce geliştirilen ALBATROS-S ile birlikte görev yaptığını gösteren videoyu seyredip de Türk savunma sanayinin geldiği noktayla gururlanmamak mümkün değil.

Dünyada ancak sayılı ülke insansız hava, kara ve deniz araçları yapabiliyor.

Onların içinde de Türkiye’nin geliştirdikleri diğerlerine oranla oldukça başarılı ve göz kamaştırıyor.

Tüm dünyada artık İHA ve SİHA’lar gündeme gelince ilk akla gelen bizimkiler oluyor.

Bayraktar TB-2’nin Suriye, Irak, Libya ve Karabağ’dan sonra Ukrayna’da adeta destan yazması herkesin dikkatini çekiyor.

Ukrayna eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun eşi Katerina Yuşçenko geçenlerde Azerbaycan’da düzenlenen Bakü Forumu’nda yaptığı açıklamada Bayraktar SİHA’lar için Türkiye’ye minnettar olduklarını söyleyerek, “Artık çocuklarımıza bile Bayraktar adını veriyoruz” dedi.

Gözden kaçırılmaması gereken bir başka nokta da şu:

Türk ordusu, güvenlik güçleri ve istihbaratı sahip olduğu engin tecrübe sayesinde insansız hava, kara ve deniz araçlarını koordineli ve etkili bir şekilde nasıl kullanacağını çok iyi biliyor.

Aynı araçları belki başka bir ülkeye verseniz onlardan aynı verimi alamayabilir.

Gelişmiş silahlara sahip olmak kadar onları nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmeniz de önemli.

İDA’lar konusuna dönecek olursak…

Türkiye bunları yerli ve milli imkanlarla kendisi geliştirdiği için çok yakında -inşallah- onlarcasına ve hatta yüzlercesine sahip olacağız.

Söz konusu İDA’lar yine yerli üretim çeşitli silahlar ve füzeler taşıyacak.

İDA’ların seyir menziline ve taşıyacağı füzelerin atış menziline ek olarak TCG Anadolu’dan ve savaş gemilerinden denize indirilip yönlendirilebileceği ve dolayısıyla çok daha uzaktaki hedefleri vurabileceği de göz önüne alındığında Mavi Vatan’ı korumada önemli görevler üstlenecek bu araçların düşmanların korkulu rüyası olacağı kesin.

Onlarca İDA’nın Ege Denizi’nde uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı bir şekilde silahlandırılan adaların etrafında dolaştığını, bunun Yunanistan için ne anlama geldiğini düşünün.

İnsansız ve savaş gemilerine göre çok daha ucuza mal oldukları için gerekirse kolaylıkla gözden çıkarılabilecek ve kamikaze saldırıları düzenleyebilecek İDA’lardan birkaç tanesinin aynı anda ve farklı yönlerden düşman gemisine ya da limanına saldırdığını hayal edin.

Farklı özelliklere sahip İDA’ları sürü halinde bir arada kullanabildiğimiz gibi İDA’larla SİHA’ları da koordineli bir şekilde kullanabildiğimizi, tüm bu insansız araçları yönlendirmede yararlandığımız uyduların Türkiye’ye ait milli uydular olduğunu da unutmayın.

Bayraktar AKINCI geçenlerde Çorlu’dan havalanarak Bakü’ye kadar uçtu.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), sınırdan kilometrelerce uzaklıkta terör örgütü liderlerine SİHA’larla nokta atışı operasyonlar düzenliyor.

Bu başarıların korunması ve daha ileri düzeye taşınması için gelecek yaz yapılacak seçimler son derece önemli.

FETÖ’cüleri affedeceklerini ve eski görevlerine iade edeceklerini söyleyenler ile PKK/YPG yandaşlarının ittifakı, seçim öncesi Baykar fabrikasına ziyaretler düzenlese ve milli projelerin aynen devam edeceğine dair yeminle söz verse de asla inanmayın.

Seçimi kazanırlarsa ertesi gün o sözlerin unutulacağından ve bütün çabaların boşa gideceğinden emin olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Yaşa Arşivi
SON YAZILAR