Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

ATA SPORLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

ATA SPORLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Sevgili okuyucularım, bugün sizlere ata sporlarımızdan bahsedeceğim. Siz de takdir edeceksiniz ki günümüzde en çok ilgilenilen spor dalı futboldur. Hatta bazılarımız futbolla yatıp futbolla kalkmaktadır. Ancak şu unutulmamalıdır ki Türk milletinin ata sporu bu değildir. Futbol takip edilmeli ancak kendi sporlarımızla da ilgilenmeliyiz. Bizler geçmişimize sahip çıkmakla yükümlü bir milletiz. Bizim asıl spor dallarımız cirit, okçuluk, binicilik, güreş, kılıç sporları ve yağlı güreşlerdir. Yıllardır günümüze kadar gelmiş sporların başlıcaları bunlardır.

İsterseniz şimdi bu sporların nasıl icra edildiklerini biraz açalım.

İlk olarak yıllardır süregelen ata sporumuz olan binicilikten bahsedeceğim. Günümüzde de olduğu gibi, ulusal ve Türk Tarihinin her döneminde “At Murattır” sözcüklerine bağlı kalınarak, her Türk ata karşı sevgi, güven, ilgi duymuş ve onu kendisinden bir parça kabul etmiş, ona kutsallık tanımış, saygınlık kazandırmış, sanatında, edebiyatında, müziğinde eşsiz bir yer vermiştir. Yaklaşık olarak M.Ö.4000 yılları dolaylarında Türkler tarafından bir çekim hayvanı olarak arabalara koşulan at,askeri amaçlarla savaş sınıfı oluşmasına sonuç olarak da Asya’nın ve öteki kıtaların tarihi ve siyasal yaşamının oluşum ve değişiminde etkinlik kazanmıştır.

Diğer bir ata sporumuz olan Cirit; Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir Ata sporudur. Türkler bu Atlı oyunu Orta Asya’dan günümüze taşımışlardır. 16. yüzyılda bir savaş oyunu olarak kabul edilmişti. 19. yüzyılda Osmanlı ülkesi ve sarayının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu.

Türklerin ok ve yaya verdiği önem, onun inanç dünyasını da etkilemiştir. Pagan dönemlerinden beri Türkler için ok ve yay hâkimiyet sembolüydü. Hakan tahtında otururken elinde ok ve yay tutardı.

Türklerde en eski spor türlerinden biri de Güreştir. Güreş, zorlu bir doğa içinde insanların güçlerini ve güvenlerini kolları ile denedikleri ve aradıkları bir mücadele türü olmuştur. Dindirilmez bir yaşam isteği insanları birbirine saldırmaya ve devirmeye zorlamıştır. Türkler doğaya ve kuvvete düşkün kişilerdir.

Son olarak bizim en önemli ata sporlarımızdan birisi de kılıç sporlarıdır. Süvari bir ulus olan Türklerde kılıcın her kişinin yanında taşıdığı bir araç olması çok doğaldır. Türkler at ve kılıçla tarih boyunca çağlar açmışlar, çağlar kapamışlardır. Kılıç Türklerde kutsal kabul edilmiştir. Bu yüzden de kılıç sporları bizim için önem arz etmektedir.

Bugün sizlere ata sporlarından bahsettik. Gelecek hafta yeni bir konuyla bilgi paylaşımında bulunmaya devam edeceğiz.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR