Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan Cevap Bekliyor

Azerbaycan Cevap Bekliyor

Yaklaşık iki hafta önce Azerbaycan ve Türkiye basınına, Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansının (ANAMA) Şuşa şehrinde füze kalıntıları bulması haberleri yansıdı. Bu haber önemliydi. Çünkü bulunan kalıntıları, Rus yapımı olan ve Uluslararası anlaşmalarla yayılması yasak olan İskender-M kısa menzilli balistik füzeydi. Nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip olan bu füzelerin, 500 km menzili olduğu biliniyor.

Yüksek patlayıcı güce sahip olan bu füzeler, Şuşa şehri kurtarıldıktan sonra atıldı. Esas soru şu, geliştirilmesi ve satışı yasak olan bu füzelerin Ermenistan’da ne işi var?

Konuyla ilgili olarak daha önce açıklama veren Paşinyan, 44 günlük Karabağ savaşında İskender füzelerinin kullanıldığını, fakat, işe yaramadığını söylemişti. Paşinyan’ın bu konuşması Rusya’nın tepkisini çekmiş ve İskender füzelerinin Karabağ’da kullanılmadığı bildirilmişti. Ancak gelinen noktada, Şuşa’da bulunan İskender-M füzesi kalıntılar, Rusya’nı haksız çıkarıyor.

Azerbaycan’ın tutumuna gelecek olursak, konuyla ilgili Ermenistan’dan alınan savaş ganimetlerinin sergilendiği “Askeri Ganimet Parkı”nda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Aliyev, şunları söyledi: “Bu füzeler Ermeni ordusuna nereden geliyor? Bu füzeler olmamalıydı. Bu zaten görsel bir kanıttır. Bu Ermenistan’ın savaş suçunun kanıtıdır ve biz bir cevap istiyoruz. Bu ölümcül silah Ermenistan’ın eline nasıl geçti? Henüz bir cevap almadık ama alacağız. Ermenistan’ın İskender-M füzeleri ile kadim şehrimiz Şuşa’yı yok etmeye çalıştığını herkes görsün. Şuşa’yı kurtardıktan sonra kullandılar. Yeterli bilgiye sahibiz. Sadece resmi bir açıklama bekliyoruz. Herkes gelip görecek. Bu, Ermeni vahşetinin ve savaş suçlarının bir başka görsel kanıtıdır.”

Bu konuşmadan bir gün sonraki konuşmasında yine füze konusuna değinen Aliyev, “Ben halkımdan hiçbir şey saklamıyorum, Azerbaycan halkının her şeyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. İskender-M füzesiyle ilgili konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştük. Azerbaycan Savunma Bakanlığı benim talimatım üzerine fotoğraf ve delillerin de bulunduğu resmi bir mektup gönderdi. Ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt almadık” şeklinde konuştu. Meseleyle ilgili olarak Kremlin Sözcüsü Peskov’un, “Karabağ’da İskender kullanılmadı” açıklamasın da tepki gösteren Cumhurbaşkanı Aliyev, “İskender burada. Gelip görebilirsin. İhracı yasak olan İskender-M Şuşa'ya nasıl geldi? Nereden ateşlendi? Kim ateşledi? Cevap bekliyoruz.” dedi.

Son olarak şunu da söyleyeyim ki, resmi olarak 8 Kasımdan beri Azerbaycan’ın kontrolünde olan Şuşa şehrinde, benim tahminlerime göre bu füze çok daha erken bulundu. Fakat, Cumhurbaşkanı Aliyev, bunu ortaya çıkaracağı zamanı bekledi. Rusya’ın Ukrayna meselesinden dolayı zor zamanlar yaşadığı bugünler, Aliyev için firsat oldu. Yani kısacası, zamanlama çok iyi. Sonuç olarak, bu yolun bizi başarıya ulaştıracağı kanaatindeyim. Hep beraber göreceğiz İnşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR