Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan’ın Resmi Haber Ajansı AZERTAC 100 Yaşında

Azerbaycan’ın Resmi Haber Ajansı AZERTAC 100 Yaşında

Birinci Dünya Savaşının yıprattığı Rusya mağlup olup savaştan çekilince, eski Çarlık egemenliğindeki devletler bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar. Bunların içerisinde doğunun ilk cumhuriyeti olan Azerbaycan da vardı. 28 Mayıs 1918 yılında bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, hem yerleştiği konum, hem de, dünyada cereyan eden olaylar karşısında, kendi sesini duyurabilecek resmi haber ajansının önemini kavradı. Özellikle, 1920 yılının başlarından itibaren, kuzeyinde Bolşevik tehlikesi, doğusunda ise, ermeni isyanları, devleti köşeye sıkıştırmıştı. Bunlara bir de, Dünya Savaşının sonucunu belirleyen Paris Barış Konferansında, Ermenilerin Azerbaycan aleyhine faaliyetleri ve yalan haberleri yayması eklenince, devletin bu konuda tedbir alması şart oldu.

Azerbaycan Cumhuriyetinin milli menfaatlerini korumak ve haklı sesini dünyaya duyurmak için 1 Mart 1920 yılında “Azerbaycan Devlet Telegraf Ajansı” adıyla, Azerbaycan’ın ilk resmi haber ajansı kuruldu. Azerbaycan Devlet Telgraf Ajansı ya da bilinen adıyla AZERTAC, Türkiye Cumhuriyetinin ilk haber ajansı olan Anadolu Ajansından bir ay önce kuruldu. Bununla da, Türk Cumhuriyetleri arasında kurulan ilk haber ajansı olma özelliğini taşıyor.

AZERTAC, 28 Nisan 1920 yılındaki Sovyet işgalinden sonra da, faaliyetini durdurmadı. Azerbaycan’da Bolşevik Rejiminin kurulmasıyla birlikte Sovyet menfaatleri doğrultusunda yayın yapan AZERTAC, dönem-dönem farklı isimler altında etkinliğini sürdürmüştü. AZKAFROSTA, AZTAG, AZERTA, Azerinform gibi isimlerle faaliyetini devam ettiren ajans, Azerbaycan’ın bağımsızlığından sonra, yeniden tarihi ismi olan AZERTAC adını geri aldı.

Azerbaycan Türkçesiyle birlikte Rusça, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Çince ve Arapça da yayın yapan AZERTAC, günlük 500'den fazla haber, 40'tan fazla video, 100'den fazla fotoğraflı haber yayınlıyor. Ajansa bağlı 5 site ve 30’dan fazla sosyal medya hesaplar mevcut. AZERTAC yurtdışında 22 muhabir ile 5 kıta 60 ülkede temsil ediliyor.  Haber ajansının başkanlığını tecrübeli gazeteci Aslan Aslanov yapıyor.

Dünyadaki 48 haber ajansıyla işbirliği yapan AZERTAC, sekiz uluslararası ajansa da üye. Bunlar arasında Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) ile Dünya Haber Ajansları Kongresi’nin (NAWC) bir dönem başkanlığını üstlendi.

Bende kendi adıma Türk Dünyasının ilk haber ajanslarından olan AZERTAC’ın 100. yaşını kutluyor ve bundan sonraki faaliyetlerinde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR