Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Başkanların en büyük şansı bu!

Başkanların en büyük şansı bu!

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilecek olan Büyük Larende Dönüşümü Projesi’nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Başkan Uğur İbrahim Altay ve Başkan Mustafa Kavuş, Konya’nın geleceğine doğrudan etki edecek olan bu büyük projenin arifesinde bizlere süreci anlattılar.
 
Çok zahmetli, masraflı ve meşakkatli bir proje olan Larende Dönüşümü Projesi, Konya’nın geleceği açısından çok değerli olacak.
 
Miadını doldurmuş, eskimiş, yıpranmış, yorulmuş, artık neredeyse yıkılmaya yüz tutmuş bir bölge olan Larende bölgesi, Başkan Mustafa Kavuş’un tabiriyle artık bitkisel hayatta, makineye bağlı yaşayan bir bölgeydi.
 
Bu dönüşümle, bölge adeta nefes alacak, yeniden hayata dönecek. Hem tarihi surlar gün yüzüne çıkarılacak hem de bölgede ciddi büyüklükte bir yeşil alan oluşturulacak.
 
Son yıllarda hem kentsel dönüşüm hem kentsel gelişim hem trafik çilesi hem de asayiş açısından pek çok olumsuzluk ortaya çıkaran bu bölge, bu dönüşümle yepyeni bir anlam kazanacak. Sığınmacı kardeşlerimizin yoğunlukta olduğu gettolaşma riski ortadan kalkacak.
 
Zengin bir geçmişe sahip olan Larende, Şükran Mahallesi’nde tamamlanacak olan dönüşümle de birleştirildiği zaman, şehir; tarih, kültür ve turizm açısından ihtişamlı bir koridora kavuşacak.
 
Öte yandan, Eski Larende Caddesi’nde bulunan 73 esnaf, Ereğli yolu üzerinde bulunan Hayvan Pazarı’nın yerine, yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda inşa edilecek olan yeni iş yerlerine taşıyacak. Böylelikle Larende esnafı yine komşuluk ilişkilerini yürütebilecek, aynı zamanda daha nezih iş yerlerine kavuşacak.
 
Konya’da hakikaten büyük bir dönüşüm yaşanıyor.
 
Son dönemde yapılan dönüşümlerin hiçbirinin Türkiye’de örneği yoktur.
 
Bu dönüşümler öyle sıradan kentsel dönüşümler gibi değil! Pek çok şehirde pek çok Belediye Başkanının almayacağı riskleri alıyor Başkan Uğur İbrahim Altay.
 
Şehrin göbeğinde bulunan Karatay Sanayisi ve Eski Sanayi’yi taşıyıp dönüşüm yapmak öyle herkesin harcı değildir.
 
Konya’nın en güzel yerinde bulunan, bir ucube gibi şehrin güzelliğini gölgeleyen Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da dönüşüm yapmak için kolay kolay kimse risk almaz.
 
Depreme dayanıklılığını uzun süredir tartıştığımız, yıkım esnasında bir dokunuşla un ufak olan kolonlarını bizzat gördüğüm Büyükşehir Belediye Binası’nı yıkmak öyle basit bir iş değildir.
 
Şehrin en merkezi yeri olan, yüzlerce esnafı ve binlerce vatandaşı ilgilendiren Alaaddin Cephe Yenileme çalışmasını saymıyorum bile…
 
Şimdi de Konya’nın kadim çarşılarından olan Larende Bölgesi’nde büyük hamleler yapılıyor.
 
Normalde bir belediye başkanı, bu kadar fazla insanı etkileyecek, alışkanlıkları ve gelenekleri değiştirecek, özellikle şehrin ticaretine etki edecek bu tarz riskleri almaz! Gerçekten bu girişimler siyasi açıdan çok büyük bir risktir.
 
Fakat Başkan Altay bu konuda tüm riskleri alıyor. İlçe belediye başkanları da bu konuda aynı cesareti gösteriyor.
 
Bu takdir edilecek bir durumdur.
 
Ben burada en büyük takdiri hak edenlerin başında da Konya esnafının geldiğini düşünüyorum. Yukarıda saydığım dönüşüm projelerinin hiçbirinde belediyelere zorluk çıkarmadılar. Hatta neredeyse yüzde 100 mutabakatla belediyelerin işini kolaylaştırdılar.
 
Bu uyum ve fedakarlığı bence Türkiye’de Konya’dan başka bir şehirde yakalamak imkansızdır. Konya Modeli Belediyecilik anlayışı, esnafın bu anlayışlı tavrıyla çok daha model hale geldi.
 
Bence Konya’yı yönetenlerin en büyük şansı; böylesine anlayışlı vatandaşlara ve esnaflara yol arkadaşlığı yapmalarıdır diye düşünüyorum…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR